Criză diplomatică generată de războiul din Gaza. Israel acuză Spania şi Belgia de "susţinere" a terorismului

Premierul spaniol Pedro Sanchez (st) şi omologul său belgian Alexander De Croo au ţinut o conferinţă de presă comună în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah către Gaza
Premierul spaniol Pedro Sanchez (st) şi omologul său belgian Alexander De Croo au ţinut o conferinţă de presă comună în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah către Gaza (Youtube - screenshot)
D.B.
29.11.2023

Într-o mişcare care s-ar putea dovedi costisitoare, guvernul israelian a izbucnit furios după ce premierul Spaniei şi cel al Belgiei au criticat Israelul pentru atacurile asupra Gazei venite ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului - mergând chiar până la a acuza cele două ţări de "susţinere [a] terorismului", potrivit ZeroHedge.

Criza diplomatică a început cu remarcile făcute de premierul spaniol Pedro Sanchez şi de premierul belgian Alexander De Croo în timpul vizitei lor de două zile în Israel, în teritoriile palestiniene şi în Egipt.

Cei doi au ţinut o conferinţă de presă comună în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah către Gaza. Recunoscând mai întâi că "Israelul are dreptul de a-şi apăra cetăţenii", De Croo a declarat că "prea mulţi civili au fost ucişi" în Gaza.

"Nu putem accepta ca o societate să fie distrusă în modul în care este distrusă societatea din Gaza [...] Operaţiunea militară pe care Israelul o desfăşoară pentru a opri atacurile teroriste trebuie să respecte dreptul umanitar internaţional", a adăugat premierul belgian.

De Croo a cerut, de asemenea, oprirea violenţelor comise împotriva palestinienilor de către coloniştii evrei din Cisiordania ocupată de Israel. Chiar şi înainte de atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, anul 2023 era deja considerat cel mai rău an pentru violenţele coloniştilor din mai bine de un deceniu. De atunci, coloniştii şi-au intensificat uciderea palestinienilor, lăsând pliante ameninţătoare prin care le ordonau să îşi părăsească locuinţele, blocând drumurile cu bolovani, tăind liniile electrice către casele palestinienilor, închizând fântânile de apă şi distrugând măslini.

Sanchez a fost însă mai explicit.

"Uciderea fără discernământ a civililor nevinovaţi, inclusiv a mii de băieţi şi fete, [este] complet inacceptabilă", a spus el.

Pe lângă remarcile sale de la Rafah, Sanchez şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la comportamentul forţelor de apărare israeliene în timp ce vorbea alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Potrivit estimărilor oficialilor din Gaza, peste 14.000 de persoane au murit în bombardamentele Israelului şi în invazia care a urmat - inclusiv 10.000 de femei şi copii. Aproape 1,7 milioane de oameni au fost strămutaţi din casele lor, potrivit ONU, iar mai mult de jumătate din toate clădirile au fost avariate.

Poate şi mai alarmant pentru Israel, Sanchez a cerut, de asemenea, ca întreaga comunitate internaţională să recunoască un stat palestinian. El a spus că speră ca UE să facă acest lucru în mod concertat, "dar dacă nu este cazul [...] Spania va lua propriile decizii". 138 dintre statele lumii au recunoscut deja Palestina - în linii mari, cam toată lumea, cu excepţia Americii de Nord, a Europei de Vest, a Japoniei şi a Australiei.

Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, i-a acuzat pe cei doi prim-miniştri că au făcut "declaraţii false... în sprijinul terorismului", afirmând că Israelul "luptă împotriva unei organizaţii teroriste criminale mai rău decât ISIS" şi a insistat că armata sa respectă dreptul internaţional.

"Ambasadorii lor vor fi invitaţi la o conversaţie de mustrare dură", a declarat Cohen prin Twitter.

Spania a fost surprinsă de răspunsul strident al Israelului, a declarat un oficial pentru Financial Times. Madridul a ripostat prompt la Tel Aviv, ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares, denunţând "acuzaţiile false, deplasate şi inacceptabile" ale Israelului.

DeCroo a indicat că îl va convoca el însuşi pe ambasadorul israelian, dar a formulat-o în termeni mult mai politicoşi decât a făcut-o Cohen, declarând ziarului belgian Le Soir: "Îl vom invita pe ambasadorul israelian la Bruxelles la o cafea şi vom repeta poziţia noastră".

Atacul Israelului după critici rezonabile implică un risc diplomatic suplimentar, deoarece Spania şi Belgia deţin în prezent poziţii de influenţă internaţională sporită: Spania deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar Belgia va prelua această funcţie la 1 ianuarie.

Cândva rare, criticile aduse Israelului de către statele occidentale par a fi o tendinţă în creştere. Vineri, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat că i-a avertizat pe oficialii israelieni că "trebuie să respecte dreptul umanitar internaţional, că numărul victimelor este prea mare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor