Criza elenă: FMI anunţă că nu se va implica momentan în bailout-ul grecesc

Premierul grec Alexis Tsipras (dr) şi ministrul său al finanţelor Euclid Tsakalotos.
Premierul grec Alexis Tsipras (dr) şi ministrul său al finanţelor Euclid Tsakalotos. (Captură Foto)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a declarat joi că nu se va alătura noului program de salvare financiară (bailout) a Greciei până când nu sunt asigurate condiţiile pentru sustenabilitatea datoriei, inclusiv reducerea datoriei şi aplicarea unor reforme economice.

“Pentru a asigura acea sustenabilitate pe termen mediu, este nevoie să fie luate decizii dificile de ambele părţi ... decizii dificile în Grecia în privinţa reformelor şi decizii dificile în rândul partenerilor europeni în privinţa reducerii datoriei”, a declarat un oficial senior al FMI.

Discutând cu jurnaliştii, oficialul a declarat că FMI poate susţine doar un program de salvare financiară “care este cuprinzător”.

“Un program care nu trebuie să fie sub iluzia că una dintre părţi poate rezolva [de una singură] problema”, a adăugat acesta.

“Este clar faptul că va trece puţin timp înainte ca cele două tabere să fie pregătite să ia aceste decizii.”

Păstrându-şi anonimatul, oficialul a subliniat poziţia FMI după ce Financial Times a raportat asupra unei întâlniri a comitetului de conducere al Fondului, care a avut loc miercuri.

În cadrul întâlnirii, conform raportului din Financial Times, FMI a accentuat faptul că Atena trebuie să facă mai mult progres în privinţa reformelor şi că creditorii UE ai Greciei trebuie să manifeste un angajament mai clar asupra reducerii datoriei elene, înainte ca Fondul să se alăture unui al treilea bailout propus pentru Grecia, care se va derula pe o perioadă de 3 ani şi care va avea o valoare de 86 miliarde de euro.

Oficialul senior a declarat joi că este evident faptul că planurile detaliate pentru reducerea datoriei nu vor fi puse pe masa de discuţii timp de mai multe luni în acest prim stadiu de dezvoltare al noului plan.

“Ei vor să vadă implementarea politicilor înainte să fie dispuşi să discute despre uşurarea datoriei în cadrul necesar”, a declarat oficialul, făcând referire la membrii comitetului executiv al FMI.

“Toată lume înţelege că FMI se poate implica doar în momentul în care sunt luate aceste decizii de către ambele tabere”, a mai susţinut oficialul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe