Cum a lăsat Olguţa Vasilescu cu ochii în soare organizatorii Forumului European al Diplomaţiei Economice [Presa elveţiană]

Olguţa Vasilescu
Olguţa Vasilescu (Epoch Times România)
D.B.
22.04.2023

Un articol publicat recent în presa elveţiană sub titlul “Să nu aveţi încredere în politicienii români!" avertizează occidentul, şi nu numai, să nu aibă încredere în politicienii noştri.

Semnat de Ioana Constantin, fost lider PMP care s-a retras din politică, materialul amintit relatează cazul Olguţei Vasilescu, primarul PSD al Craiovei care a lăsat cu ochii în soare organizatorii Forumului European al Diplomaţiei Economice ce urma să se desfăşoare la Craiova, anul acesta, în perioada 30-31 octombrie.

Potrivit sursei citate, edilul Craiovei a fost iniţial de acord ca respectivul summit să aibă loc în oraşul pe care îl administrează, dar când nimeni nu se aştepta, a anulat totul fără să dea nici măcar o explicaţie, punând organizatorii şi participanţii la forum într-o situaţie extrem de dificilă şi neplăcută.

„Aceştia semnaseră deja contracte cu vorbitorii, îi plătiseră în avans, precum şi iniţiaseră contracte de parteneriat media cu presa europeană. Ca să nu mai vorbim de jena pe care organizatorii o simt faţă de prestigioşii vorbitori ai evenimentului”, afirmă Ioana Constantin.

Semnatara materialului afirmă că un caz similar s-a petrecut în 2021, când preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anulat ditamai Forumul Mondial al Diplomaţiei Economice ce urma să se desfăşoare în Bucovina.

„Trebuie menţionat că un episod similar s-a petrecut şi în anul 2021, de data aceasta cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, domnul Gheorghe Flutur. În acel an, Forumul Mondial al Diplomaţiei Economice ar fi trebuit să fie organizat în frumosul ţinut al Bucovinei; locul nu a fost ales întâmplător, acest ţinut fiind graniţa de est a Uniunii Europene şi un punct strategic în comerţul agricol cu Ucraina şi Republica Moldova, ţări care şi-au manifestat interesul de a adera la Uniunea Europeană. Evenimentul respectiv a fost amânat în prima fază, pentru ca ulterior să fie anulat la decizia expresă a domnului Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava”, a afirmat Ioana Constantin.

Redăm în continuare traducerea articolului apărut în presa elveţiană, semnat de fostul secretar de stat şi lider PMP:

„Să nu aveţi încredere în politicienii români!

Pe măsură ce anul 2023 se apropia, speranţele erau mari pentru Forumul European al Diplomaţiei Economice, care urma să aibă loc la Craiova, România, în perioada 30-31 octombrie. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Federaţia Europeană a Camerelor de Comerţ Bilaterale cu sediul în Elveţia, promitea să fie cea mai importantă reuniune de acest gen din Europa de Sud-Est. Lista impresionantă de vorbitori includea personalităţi de renume mondial, precum José Manuel Barrosso, Herman Van Rompuy, Tony Blair şi Stephen Sackur, alături de alţi 300 de invitaţi din întreaga Europă, ambasadori şi preşedinţi ai unor importante companii europene. Cu toate acestea, ceea ce a început ca un parteneriat promiţător între organizatori şi Primăria Craiova a luat o turnură neaşteptată. În decembrie 2022, Federaţia Europeană a Camerelor de Comerţ Bilaterale a înaintat proiectul Primăriei Craiova, care s-a arătat interesată să organizeze evenimentul în ianuarie 2023. De altfel, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a avut chiar o convorbire video cu organizatorii, confirmându-şi disponibilitatea de a organiza forumul şi de a începe semnarea contractelor cu vorbitorii şi cu partenerii media. Aşadar, totul era pregătit pentru ca oraşul Craiova să aibă onoarea de a găzdui evenimentul.

În ciuda tuturor acestor lucruri, după doar câteva săptămâni, organizatorii au primit vestea şocantă că primarul....se răzgândise şi nu mai dorea să găzduiască evenimentul. Nu a existat nicio explicaţie clară din partea acesteia, lăsându-i pe organizatori în stare de disperare şi într-o poziţie extrem de dificilă. Aceştia semnaseră deja contracte cu vorbitorii, îi plătiseră în avans, şi iniţiaseră totodată contracte de parteneriat media cu presa europeană. Ca să nu mai vorbim de jena pe care organizatorii au simţit-o faţă de prestigioşii vorbitori ai evenimentului.

Schimbarea bruscă de opinie din partea Primăriei Craiova nu este doar o dezamăgire, ci şi o reflecţie proastă asupra României în ansamblu. Forumul European al Diplomaţiei Economice promitea să fie o oportunitate semnificativă pentru ţară de a-şi prezenta potenţialul ca destinaţie pentru afaceri şi investiţii. Cu toate acestea, comportamentul primarului este neprofesionist şi dăunează imaginii ţării în ochii partenerilor internaţionali.

Este inacceptabil ca primarul Lia Olguţa Vasilescu să se angajeze să organizeze un eveniment atât de important şi apoi să se retragă fără o explicaţie clară. Această lipsă de comunicare şi de profesionalism a lăsat un gust amar în gura tuturor celor implicaţi, inclusiv a vorbitorilor şi a partenerilor media care aşteptau cu nerăbdare forumul. Schimbarea bruscă şi lipsită de profesionalism a primarului subliniază, de asemenea, importanţa unor parteneriate puternice între guverne, întreprinderi şi organizaţii. Astfel de parteneriate sunt esenţiale pentru a stimula creşterea economică şi inovarea. Atunci când una dintre părţi nu reuşeşte să îşi respecte partea sa de înţelegere, acest lucru poate avea consecinţe grave pentru toţi cei implicaţi. În acest caz, decizia primarului nu a afectat doar reputaţia organizatorilor, ci şi pe cea a Primăriei Craiova şi a României în ansamblu.

În cele din urmă, merită remarcat faptul că comportamentul primarului este deosebit de dezamăgitor, având în vedere climatul economic actual. După pandemia globală de COVID-19, întreprinderile şi organizaţiile se luptă să se menţină pe linia de plutire, iar creşterea economică este mai critică decât niciodată. Forumul european de diplomaţie economică a fost o ocazie rară de a reuni vorbitori, investitori şi experţi internaţionali pentru a discuta despre modalităţile de stimulare a creşterii şi redresării economice în regiune. Prin anularea evenimentului, doamna primar a ratat o ocazie de a contribui semnificativ la redresarea economică a ţării sale.

Este evident că primarul Craiovei a gestionat greşit această situaţie, iar acţiunile sale au avut consecinţe negative pentru organizatori şi pentru România în ansamblu. Este important ca liderii să îşi onoreze angajamentele şi să comunice eficient pentru a evita astfel de încurcături în viitor. Acest incident nefericit s-a transformat, din păcate, într-o lecţie amară, subliniind importanţa transparenţei şi a profesionalismului oficialilor guvernamentali. Putem doar spera că, în viitor, liderii îşi vor onora angajamentele şi vor comunica eficient pentru a evita situaţii similare.

Trebuie menţionat că un episod similar s-a petrecut şi în anul 2021, de data aceasta cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, domnul Gheorghe Flutur. În acel an, Forumul Mondial al Diplomaţiei Economice ar fi trebuit să fie organizat în frumosul ţinut al Bucovinei; locul nu a fost ales întâmplător, acest ţinut fiind graniţa de est a Uniunii Europene şi un punct strategic în comerţul agricol cu Ucraina şi Republica Moldova, ţări care şi-au manifestat interesul de a adera la Uniunea Europeană. Evenimentul respectiv a fost amânat în prima fază, pentru ca ulterior să fie anulat la decizia expresă a domnului Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. După aceste două episoade neplăcute, concluzia mea este că nu trebuie să ai încredere în politicienii români, care pot fi descrişi ca fiind oameni de rea-credinţă şi oameni care nu ştiu să-şi respecte partenerii străini.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor