Cum foloseşte armata rusă luptătorii voluntari pentru a acoperi golurile din Ucraina

Tancuri ruseşti abandonate în Ucraina
Tancuri ruseşti abandonate în Ucraina (Captură ecran)

Când forţele ruse s-au retras din oraşul Balakliia din estul Ucrainei la sfârşitul anului 2022, urmărite de trupele ucrainene şi aflate sub focul artileriei, au lăsat un grup de voluntari slab echipaţi să le păzească retragerea.

Forţa de aproximativ 50 de oameni provenea din Rezerva de luptă a Armatei Naţionale - cunoscută după acronimul rusesc BARS - un ansamblu liber de unităţi care totalizează câteva mii de luptători pe care Ministerul rus al Apărării le-a desfăşurat în Ucraina pentru a suplimenta forţele sale regulate, relatează Reuters.

Aproximativ patru ore de filmare cu o cameră video purtată de unul dintre luptători, obţinută de Reuters, oferă o rară imagine de primă mână a operaţiunilor de luptă ale unei unităţi BARS, potrivit a trei experţi militari care au analizat înregistrarea video pentru a oferi o evaluare a capacităţii militare a unităţii.

Invazia din Ucraina a marcat prima dată când BARS, care a fost fondată în 2015, a desfăşurat unităţi în luptă. Videoclipul, împreună cu interviuri cu patru membri ai plutonului, arată că unitatea BARS a fost lăsată să apere Balakliia fără armament greu sau sprijin aerian, cu comunicaţii defectuoase şi cu o coordonare confuză cu armata regulată.

"Unde este forţă noastră aeriană?", a întrebat unul dintre luptătorii BARS. Echipa sa, însărcinată cu apărarea unei răscruci la nord de oraş, împărţea o conservă de tocană de carne rece în timpul unei pauze în timpul bombardamentelor ucrainene.

Şeful plutonului, Anton Kuzneţov, a cărui cameră de corp a înregistrat dialogul, le-a spus oamenilor că trebuie să existe un motiv întemeiat pentru care nu există sprijin aerian. "Oare înţeleg că suntem înconjuraţi?", s-a plâns un alt soldat, în afara camerei.

Contactat de Reuters, Kuzneţov a declarat că a realizat înregistrarea video cu bodycam şi că apoi a rătăcit cardul de memorie al camerei, dar a refuzat să comenteze operaţiunile de luptă. Cardul de memorie a fost uitat într-un rucsac după retragere.

Ministerul rus al Apărării şi Kremlinul nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la înregistrarea video sau la măsura în care armata se bazează pe unităţile BARS. Un comandant adjunct al forţei BARS 9 care a luptat în Balakliia, contactat de Reuters, a confirmat poziţia sa în cadrul unităţii, dar a refuzat să comenteze activităţile acesteia.

Agenţia de ştiri nu a putut stabili în mod independent cât de reprezentative sunt condiţiile din videoclip în ceea ce priveşte operaţiunile forţei BARS în sens larg.

În ultimele luni, Rusia a obţinut câştiguri teritoriale de-a lungul unor părţi ale liniei frontului.

Ucraina, care şi-a înlocuit conducerea militară la începutul lunii februarie, a declarat în mod repetat că are nevoie de mai multe echipamente şi de sprijin din partea aliaţilor occidentali pentru a continua războiul.

În cel puţin două ocazii, preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat public contribuţia BARS la invazia Rusiei.

Într-un discurs anual din 21 februarie 2023 adresat parlamentului, Putin a spus că luptătorii BARS sunt voluntari patrioţi şi le-a mulţumit pentru serviciile lor.

Pe măsură ce războiul intră în al treilea an, BARS face parte dintr-un mozaic de forţe care ajută Rusia să evite un proiect general nepopular, au declarat experţii militari.

Rod Thornton, profesor asociat la Departamentul de Studii de Apărare de la King's College din Londra, a estimat că BARS contribuie cu între 10.000 şi 30.000 de oameni la o forţă rusă de aproximativ 200.000 de oameni care operează în Ucraina sau în apropierea acesteia. Rusia nu dezvăluie numărul luptătorilor BARS.

În ultimele luni, unităţile BARS au luptat în nord-estul Ucrainei şi în regiunea sudică Zaporojie, două dintre cele mai aprig disputate fronturi, potrivit actualizărilor postate pe reţelele de socializare de Dmitri Rogozin, reprezentantul desemnat de Moscova pentru Zaporojie în camera superioară a Parlamentului rus, şi unui raport al agenţiei de ştiri ruse de stat RIA Novosti.

Unităţile BARS au fost utile pentru a acoperi lacunele forţelor ruse, a declarat Nick Reynolds, cercetător în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute (RUSI), un grup de reflecţie în domeniul apărării cu sediul în Marea Britanie.

"În condiţiile în care statul rus se mobilizează în mod clar pentru un conflict mai lung, un sistem precum BARS oferă o cale suplimentară prin care să mobilizeze părţi ale populaţiei, să le antreneze", a declarat Reynolds, care a analizat imaginile filmate de bodycam.

El a spus că grupul care apare în filmare nu părea "deosebit de profesionist sau bine antrenat".

"Am fost uitaţi"

La 6 septembrie 2022, nucleul forţelor ruse din Balakliia se retrăgea în faţa unei contraofensive ucrainene majore. Forţele ucrainene cuceriseră deja aşezările din apropiere, Verbivka şi Lagery. Dar luptătorii BARS au rămas în urmă.

Kuzneţov, în vârstă de 29 de ani şi originar din Siberia, era unul dintre şefii de echipă ai unui pluton BARS 9, la comanda a aproximativ 12 oameni, se arată în înregistrarea video.

Comandantul plutonului BARS din interiorul Balakliia a ordonat echipei lui Kuzneţov să se îndrepte spre intersecţie şi să respingă forţele ucrainene, se arată în înregistrarea video.

Aceştia ştiau că vor fi depăşiţi de ucraineni, au arătat conversaţiile surprinse pe cameră. Cele mai grele arme pe care le avea la dispoziţie echipa lui Kuzneţov erau mitraliere, grenade propulsate de rachete şi mortiere.

Doi membri ai forţei BARS au fost trimişi să găsească un loc cu semnal radio pentru a contacta o unitate de artilerie din apropiere ca să fie ajutaţi, potrivit unuia dintre cei patru luptători care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.

După aproximativ 24 de ore, au localizat o unitate de artilerie, dar aceasta se retrăgea deja spre Rusia, aşa că nu a putut ajuta, a precizat persoana în cauză.

"Prima mea impresie a fost că am fost uitaţi", a spus el. "M-a lovit foarte tare din punct de vedere psihologic".

Soldaţi de jucărie

Pe 7 septembrie, ultima zi înregistrată pe bodycam, echipa lui Kuzneţov se afla într-o clădire de apartamente cu vedere spre intersecţie, în timp ce traficul radio semnala apropierea forţelor ucrainene.

În timp ce aşteptau, Kuzneţov şi doi dintre oamenii săi se jucau cu un avion şi un tanc de jucărie, mimând un soldat care solicita sprijin aerian. La scurt timp după aceea, un raport radio a venit spunând că cinci Humvee-uri ucrainene au fost văzute în apropiere.

Kuzneţov le spune membrilor echipei sale: "Bine, oameni buni, să intrăm în atmosfera de luptă".

Înregistrarea video se încheie în timp ce Kuzneţov coboară în stradă.

Doi dintre luptători au declarat pentru Reuters că au atacat forţele ucrainene, dar ruşii au fost depăşiţi numeric.

După retragere, BARS 9 s-a desfiinţat temporar, potrivit aceloraşi doi luptători, dar aceştia au spus că, de atunci, forţa a fost relansată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe