Cum motivează judecătorii achitarea definitivă a lui Zgonea în dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă

Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Epoch Times România)
Andrei Popescu
16.02.2022

În motivarea deciziei lor de a-l achita definitiv pe fostul şef al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea în dosarul în care procurorii DNA îl acuzau de trafic de influenţă, judecătorii Aurel Găitan şi Alexandra Panait de la Curtea de Apel Bucureşti au exclus probele obţinute de DNA cu SRI pe mandat de siguranţă naţională ca urmare a deciziilor CCR. Totuşi, judecătorii nu explică foarte clar cât au cântărit aceste probe în luarea deciziei de achitare, relatează G4Media.ro, care a consultat documentul.

Potrivit sursei citate, în esenţă, Zgonea a fost achitat pentru că:

- În faţa judecătorilor, denunţătorul Dumitru Dobrică, fost vicepreşedinte al PSD Buzău, şi-a schimbat declaraţiile date în cadrul anchetei de la DNA Ploieşti. La instanţă, denunţătorul a confirmat susţinerile partenerei de atunci a lui Zgonea potrivit cărora aceasta i-ar fi restituit sumele plătite pentru construcţia vilei de vacanţă din Covasna.

- În plus, instanţa a considerat că este plauzibil ca un prieten de familie, cum ar fi fost Dumitru Dobrică, să facă diverse plăţi pentru familia lui Zgonea şi, ulterior, să îi fie restituite sumele. Mai mult, au conchis judecătorii, nu au considerat plauzibil că al treilea om în stat şi partenera sa de viaţă nu ar fi dispus de o sumă de 13000 de euro astfel încât Zgonea să fie nevoit să ia mită.

- Instanţa a taxat şi unele erori ale procurorilor. Aceştia au susţinut că Dobrică a plătit materialele de construcţie pentru fundaţia vilei de vacanţă a lui Zgonea din Covasna. Or, au constatat judecătorii, printre materialele de construcţii erau şi produse care nu se folosesc la fundaţie.

- În plus, instanţa a considerat că nu este probată în mod neechivoc promisiunea lui Zgonea că-i va angaja fata lui Dobrică în schimbul mitei. Procurorii nu ar fi probat că Zgonea a acceptat promisiunea lui Dobrică prin viu grai, nu prin tăcere, au considerat judecătorii.

Articolul integral aici.

Context

În februarie 2020, Zgonea a fost condamnat în prima instanţă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a intervenit pentru numirea într-o importantă funcţie publică a fiicei unui consilier judeţean social-democrat din Buzău.

În ianuarie 2020, procurorul DNA a citit în sala de judecată mai multe interceptări ale unor convorbiri telefonice purtate de Zgonea cu Dumitru Dobrică, consilier judeţean din partea PSD, în care apar şi numele lui Liviu Dragnea şi Marcel Ciolacu.

“Stai, mă, că mă cert cu Dragnea, că Dragnea voia să pună el secretar de stat. Dar acum l-am convins. Îl adusese pe băiatul lui de la Teleorman, auzi!”, i-ar fi spus Zgonea lui Dobrică, într-o convorbire telefonică din luna ianuarie 2013.

De asemenea, procurorul DNA a mai precizat că interceptările din acest caz arată că fata lui Dumitru Dobrică nu îndeplinea condiţiile de angajare. Pentru a demonstra acest lucru, procurorul a citat o discuţie telefonică între Dobrică şi fiica sa: 'A zis Vali (Valeriu Zgonea, n.red.) că ţi-a găsit un şef de cabinet bun'.

“Deci o persoană neinstruită urma să fie pusă într-o astfel de funcţie importantă. [...] Concluzia clară este că promisiunea a existat şi s-a şi finalizat”, a mai precizat DNA, adăugând că "interceptările sunt relevante în acest caz".

Totodată, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi era vicepreşedinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier judeţean în Buzău, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii fiicei acestuia într-o importantă funcţie publică. Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

Din 2016, Ionela Dobrică a devenit parlamentar din partea PSD.

Valeriu Zgonea a susţinut că e nevinovat şi că procurorii DNA l-ar fi “strâns cu uşa” pe Dobrică pentru a-l determina să facă denunţ împotriva sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor