Curtea de Apel din Kiev a început audierile în dosarul Holodomorului din 1932-1933

Epoch Times România
13.01.2010

Curtea de Apel din Kiev a început marţi audierile în dosarul Holodomorului din 1932-1933, dosarul fiind transmis Curţii de către Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) la sfârşitul lunii decembrie 2009, informează agenţia Rosbalt.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, care a deschis o anchetă în cazul genocidului comis împotriva poporului ucrainean în mai 2009, a indicat anterior că peste 10 milioane de oameni din 18 regiuni ucrainene au fost victime ale Marii Foamete din 1932-1933, cunoscută şi ca Holodomor.

Pe lista acuzaţiilor figurează nume importante de la acea vreme, precum Stanislav Kosior, secretarul Comitetului Central al Partidului Comunist din Ucraina, Pavlo Pastîşev, şeful regiunii Harkov, Vlas Ciubari, comisar al poporului.

Foametea din Ucraina (1932-1933) a fost una dintre cele mai grave catastrofe naţionale ale ucrainenilor din istoria modernă. Cercetătorii sunt de acord că foametea a fost cauzată mai degrabă de politica guvernului sovietic decât de cauze naturale, iar Holodomorul este denumit şi "genocidul ucrainean", ceea ce ar implica faptul că Holodomorul a fost pus la cale de Stalin în scopul distrugerii naţiunii ucrainene ca factor politic şi entitate socială. Istoricii mai discută încă dacă politicile care au dus la Holodomor cad sau nu sub incidenţa prevederilor Convenţiei (ONU) asupra genocidului, iar mai multe ţări au recunoscut deja Holodomorul ca genocid.

Cu toate acestea, majoritatea ucrainenilor nu consideră că Holodomorul a fost îndreptat împotriva poporului ucrainean. Potrivit site-ului tsn.ua, rezultatele unui sondaj efectuat în acest sens de Institutul Horşenin arată că 66,3% dintre ucraineni susţin că, în anii 1932-1933, Ucraina era doar "parte din teritoriile înfometate ale URSS".

De amintit că în Ucraina, pentru nerecunoaşterea Holodomorului este prevăzută pedeapsă penală. Pe data de 21 ianuarie, în regiunea Doneţk, va începe primul proces în care este judecată o persoană care a declarat în mod public că Holodomorul din 1932-1933 nu este genocid la adresa poporului ucrainean. Potrivit lenta.ru, acuzatul este jurnalistul Serghei Şvedko, redactor-şef al ziarului raional "Rodnoe Priazovie", editat în Doneţk, regiune estică rusofonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor