Epoch Times România

Dalai Lama îşi cere scuze după un videoclip în care îi cere unui băiat să-i “sugă limba”

Dalai Lama dând un pupic pe guriţă unui băieţel
Dalai Lama dând un pupic pe guriţă unui băieţel (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
10.04.2023

Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, în vârstă de 87 de ani, şi-a cerut scuze luni, după ce o înregistrare video în care apare cerându-i unui băieţel să îi "sugă limba" la un eveniment public.

"A circulat un clip video care arată o întâlnire recentă în care un băieţel îl întreabă pe Sanctitatea Sa Dalai Lama dacă ar putea să-l îmbrăţişeze", se arată într-o declaraţie pe contul de Twitter al liderului exilat.

"Sanctitatea Sa doreşte să îşi ceară scuze băiatului şi familiei sale, precum şi numeroşilor săi prieteni din întreaga lume, pentru durerea pe care cuvintele sale ar fi putut să o provoace", mai susţine declaraţia, citată de Reuters.

În declaraţie se precizează că Dalai Lama "tachinează adesea oamenii pe care îi întâlneşte într-un mod inocent şi jucăuş, chiar şi în public şi în faţa camerelor de luat vederi. El regretă incidentul".

Videoclipul, care are 1 milion de vizualizări pe Twitter, îl arată, de asemenea, pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace cum îi dă un pupic pe buze băiatului în prezenţa unui public care se aude aplaudând şi râzând.

Liderul tibetan este văzut cum pune mâna sub bărbia copilului aparent ezitant şi i-o împinge uşor în sus pentru ca buzele sale să poată atinge buzele băieţelului.

Potrivit BBC, incidentul ar fi avut loc la templul lui Dalai Lama din oraşul Dharamshala, nordul Indiei, la 28 februarie. Acesta interacţionase cu aproximativ 120 de studenţi care au finalizat un program de formare profesională organizat de Fundaţia M3M, ramura filantropică a companiei imobiliare M3M Group.

Dalai Lama, care a fugit în India în 1959 după o revoltă eşuată împotriva dominaţiei comuniste chineze din Tibet, este considerat de Beijing drept un separatist periculos.

El a lucrat timp de decenii pentru a atrage sprijin global pentru autonomia lingvistică şi culturală în patria sa îndepărtată şi muntoasă.

În prezent, el locuieşte într-un complex lângă un templu înconjurat de dealuri verzi şi munţi acoperiţi de zăpadă în Dharamshala.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor