Daniel Buda: Lucrătorii români din sudul Italiei sunt exploataţi şi trataţi ca sclavi

Europarlamentarul Daniel Buda
Europarlamentarul Daniel Buda (facebook.com)

Autorităţile din România trebuie să ia toate măsurile care se impun astfel încât lucrătorii români din sudul Italiei să nu mai fie exploataţi şi trataţi ca sclavi, a transmis marţi, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul PNL Daniel Buda.

"Le solicit public ministrului român al Afacerilor Externe, domnului Bogdan Aurescu, ministrului român al Muncii, doamnei Rovana Plumb şi Ambasadorului României în Italia, E.S. doamnei Dana Constantinescu, să ia toate măsurile care se impun astfel încât lucrătorii români din sudul Italiei să nu mai fie exploataţi şi trataţi ca sclavi! Situaţia lucrătorilor români de pe plantaţiile din sudul Italiei a devenit alarmantă", a precizat europarlamentarul.

În provincia Lecce, pe câmpurile din Nardò, peste 400.000 de muncitori se confruntă cu grave forme de abuzuri, a continuat Daniel Buda, care susţine că acestora le sunt încălcate drepturile într-un mod flagrant, fiind lipsiţi de condiţii propice desfăşurării muncii agricole.

"Astfel, programul lor de lucru ajunge până la doisprezece ore pe zi, fără a fi prevăzute pauze, fiind obligaţi să muncească şi în orele care ating temperaturi caniculare. De asemenea, spaţiul locativ este unul precar, muncitorii dormind în case deteriorate, de cele mai multe ori fără acces la apă potabilă, curent sau gaz. Deşi plata stabilită este de 4 euro pentru fiecare lădiţă de roşii, aceasta ajunge la 2 euro per lădiţă, fiind reduse cheltuielile cu transportul şi mâncarea", a arătat europarlamentarul.

În opinia acestuia, o astfel de formă de sclavagism modern nu trebuie în niciun caz permisă de către autorităţile italiene, motiv pentru care solicită ministrului Afacerilor Externe, Ministrului Muncii şi Ambasadorului României în Italia să intervină de urgenţă şi să ia toate măsurile care se impun cu privire la încălcarea drepturilor românilor care muncesc în acea zonă a Italiei.

"La începutul lunii septembrie, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, voi depune o adresă către Comisarul European pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen, prin care voi aduce la cunoştinţă modul în care lucrătorii români sunt exploataţi în Italia şi de asemenea voi solicita măsuri pentru oprirea abuzurilor la care sunt supuşi", a anunţat Daniel Buda.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne