David Cameron se întâlneşte cu Donald Trump la Mar-a-Lago

David Cameron - ministrul de Externe al Marii Britanii
David Cameron - ministrul de Externe al Marii Britanii (ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images)
D.B.
10.04.2024

Lordul Cameron şi Donald Trump s-au întâlnit luni pentru a discuta despre războiul din Ucraina, NATO şi Orientul Mijlociu, în primul summit între un ministru de rang înalt al guvernului britanic şi fostul preşedinte SUA de când acesta a părăsit funcţia în 2021, informează The Telegraph.

Şeful diplomaţiei britanice a zburat în Florida pentru a se întâlni cu Trump la complexul acestuia Mar-a-Lago, într-o mişcare despre care guvernul a spus că este o "practică standard" pentru liderii opoziţiei înainte de alegeri.

Cei doi bărbaţi au discutat despre Ucraina, despre războiul din Gaza şi despre viitorul NATO, după ce Lordul Cameron s-a distanţat public de remarcile fostului preşedinte de la începutul acestui an, cu privire la alianţa nord-atlantică.

O sursă guvernamentală a declarat că ministrul de Externe a dorit ca Trump "să audă cât de mult investim în cheltuielile pentru apărare", într-o "întâlnire productivă" care a evidenţiat "amploarea şi puterea" relaţiei speciale.

Marţi şi miercuri, Lordul Cameron se întâlneşte cu alţi republicani la Washington DC, unde le va spune celor care blochează un nou pachet de ajutor pentru Kiev că Ucraina trebuie să învingă Rusia pentru a arăta că "graniţele contează".

Întâlnirea cu Donald Trump este prima întrevedere a unui ministru britanic de rang înalt de când fostul preşedinte a pierdut alegerile din 2020 în faţa lui Joe Biden.

Ministrul de Externe a descris anterior politica de călătorie a lui Trump privind "interdicţia musulmană" ca fiind "divizivă, stupidă şi greşită", iar despre acesta a spus că este "protecţionist, xenofob, misogin".

Trump, candidatul republican la alegerile americane din 2024, este în conflict cu democraţii şi guvernele europene în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, pe care s-a angajat să îl reducă dacă va câştiga al doilea mandat în noiembrie.

El a declarat că ar pune capăt războiului din Ucraina "într-o singură zi" şi a sugerat că ar fi mai dispus să împingă Kievul la negocieri cu Moscova.

Guvernul britanic, care trimite de asemenea arme Ucrainei, s-a angajat să îşi continue sprijinul şi a anunţat în ianuarie un pachet de 2,5 miliarde de lire sterline de ajutor militar pentru exerciţiul financiar 2024-25.

Lordul Cameron a criticat recent abordarea lui Trump faţă de alianţa NATO, descriind comentariile sale potrivit cărora Rusia ar putea face "ce naiba vrea" cu membrii care nu îşi ating obiectivul privind cheltuielile de apărare ca fiind "o abordare lipsită de bun simţ".

De asemenea, el a căzut în dizgraţia susţinătorilor lui Trump din Congres, după ce a scris în februarie că va "renunţa la toate amabilităţile diplomatice" şi îi va "îndemna" pe legislatori să adopte o lege de finanţare.

"Cred că istoria noastră comună arată nebunia de a ceda în faţa tiranilor din Europa care cred în redesenarea graniţelor prin forţă", a spus el.

Majorie Taylor Greene, o susţinătoare înflăcărată a lui Trump în Camera Reprezentanţilor, a declarat că ministrul de externe britanic i-a comparat cu naziştii pe republicanii sceptici, răspunzând: "Cred că chiar nu-mi pasă ce are de spus David Cameron".

Întâlnirea de la Mar-a-Lago de luni seară a avut loc în timp ce lordul Cameron se pregătea pentru a se întâlniri cu membri ai administraţiei Biden şi congresmeni, marţi, la Washington DC.

La o conferinţă de presă la Departamentul de Stat, se aşteaptă ca el să se alăture lui Antony Blinken, secretarul de stat american, în sprijinul Ucrainei şi pentru a pune capăt războiului din Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor