De ce anunţarea Premiului Nobel pentru Literatură a fost amânată cu o săptămână în acest an

Câştigătorul ar fi trebuit să fie anunţat deja, dar Academia Suedeză a explicat de ce nu a fost astfel.
Academia Regală Suedeză de Ştiinţe,  Stockholm (wikipedia.org)
Mioara Stoica
07.10.2016

Premiile Nobel au fost acordate conform calendarului prevăzut de Academia Regală din Suedia în prima săptămână a lunii octombrie. În prima zi s-a acordat premiul Nobel pentru Medicină, a urmat cel pentru Fizică, iar a treia zi pentru Chimie.

Dar, desemnarea Premiului Nobel pentru Literatură a fost amânată: cei care votează în secret în cadrul Academiei Regale Suedeze se pare că încă nu au decis cui va fi acordat cel din ediţia 2016.

Aşadar, iubitorii de literatură vor trebui să aştepte până pe 13 octombrie pentru a afla rezultatul, potrivit presei suedeze.

Spre deosebire de celelalte cinci premii Nobel, data anunţării Premiului Nobel pentru Literatură nu este fixă, dar, în mod tradiţional se decerna în ajunul premiului Nobel pentru Pace, de vineri. Aşa că era de aşteptat să fie anunţat joi, 6 octombrie.

Factorii de decizie au acuzat întârzierea din cauza unor chestiuni "aritmetice"

"Motivul este foarte simplu: în conformitate cu statutul, trebuie să ne reunim în patru joi consecutive, începând cu penultima din septembrie, înainte de a anunţa câştigătorul, iar în acest an a căzut neobişnuit de târziu", a declarat pentru mass-media Per Erik Wästberg, unul dintre cei 18 membri ai Academiei Suedeze.

Dar calculele nu ies: din cauza capriciilor calendarului din 2016, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să se întâlnească de patru ori înaintea acestei săptămâni în care se anunţă numele câştigătorilor altor premii Nobel. Există critici în rândul celor care cunosc lumea literară, care consideră că amânarea este un semn al lipsei de acord între cei care acordă cel mai prestigios premiu literar.

Sistemul de recunoaştere, stabilit de către filantropul Alfred Nobel în 1901 este complicat şi este ţinut secret

Este nevoie de un an şi începe cu nominalizările primite de la academii de limbi străine, profesori de litere sau societăţi culturale de prestigiu, precum şi câştigătorii anteriori (este interzisă desemnarea proprie).

Din lista de aproximativ 200 de nominalizări pe care o realizează Comitetul Nobel, numele sunt eliminate unul câte unul pentru a ajunge la doar cinci. Înaintea şedinţei plenare, cei 18 membri ai Academiei ar trebui să citească lucrările acestor autori finalişti, de preferinţă, în limba originală.

Aşa că vine septembrie: în a treia zi de joi de sesiuni consecutive în Börshuset - o clădire cu faţadă roz pastel situată în centrul istoric al oraşului Stockholm - se face un vot de test. Apoi, membrii se întâlnesc ultima dată pentru a lua decizia, care trebuie să ajungă la o majoritate absolută şi care se face publică doar câteva ore mai târziu, relatează site-ul web lanacion.com.

În acest an, în mod neobişnuit, premiul se va anunţa joia viitoare, după ce se vor cunoaşte câştigătorii premiului Nobel pentru Pace şi Economie.

Watsberg a declarat că această întârziere "nu este un semn de divergenţă în rândul alegătorilor", conform celor citate de AFP. Dar el a refuzat să specifice dacă, împreună cu colegii săi, au ajuns deja la o decizie.

"Explicaţia pe care au dat-o, referitor la calendar, sună ca o ieşire elegantă. Academia joacă cu această marjă de apreciere privind dezbaterile sale şi nu există nicio modalitate de a o confirma, dar întârzierea sugerează că nu există majoritate în primul tur de vot, şi că voturile sunt divizate", a declarat pentru BBC Mundo, Matias Nespolo, scriitor şi jurnalist cultural.

Dacă într-adevăr deliberările se extind din lipsa unui acord, va fi dificil de ştiut: înregistrările sunt păstrate sigilate timp de 50 de ani, un secret pe care membrii organizaţiei sunt obligaţi să-l protejeze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor