De ce îşi trimite China propria poliţie în Ungaria. Ce mesaj ar vrea Orban să transmită Bruxelles-ului

Poliţişti chinezi interoghează un bărbat în Piaţa Tiananmen din Beijing, China, 2 martie 2015
Poliţişti chinezi interoghează un bărbat în Piaţa Tiananmen din Beijing, China, 2 martie 2015 (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Poliţia chineză va fi staţionată în Ungaria ca parte a unui acord de securitate între Beijing şi Budapesta, a anunţat pentru prima dată în această săptămână ziarul german Die Welt.

Acordul, care "aprofundează cooperarea în domenii precum combaterea terorismului, combaterea crimelor transnaţionale, securitatea şi consolidarea capacităţilor de aplicare a legii în cadrul Iniţiativei Centura şi Drumul", trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că Ungaria, membră NATO şi UE, subminează obiectivele de securitate europene.

China a staţionat anterior ofiţeri de poliţie în ţări precum Italia şi Serbia, deşi Italia a renunţat la acordul său în urma protestelor legate de posturile secrete de poliţie chineze din întreaga lume care monitorizează disidenţa cetăţenilor chinezi de peste hotare.

Observatorii chinezi şi grupurile pentru drepturile omului sunt îngrijoraţi că regimul comunist de la Beijing intensifică represiunea transnaţională în Ungaria, în timp ce Budapesta devine tot mai legată economic de Beijing, potrivit site-ului de ştiri Semafor.

Dar situaţia poliţiei ar putea fi, de asemenea, un gest mai mult simbolic al abordărilor mai radicale de politică externă ale premierului ungar Viktor Orban în comparaţie cu UE şi NATO.

Ungaria devine centrul european pentru investiţiile chineze

China este deja cel mai mare investitor străin din Ungaria, iar Orban vrea mai mult, potrivit Politico. După ce a semnat Iniţiativa Centura şi Drumul - proiectul de investiţii în infrastructura globală a Chinei - statul UE a devenit un centru pentru producţia chineză de vehicule electrice şi baterii: firme chinezeşti precum CATL, Nio, Eve Energy, Huayou Cobalt, BYD şi Ningbo Zhenyu Technology au anunţat că intenţionează să construiască fabrici în Ungaria.

Dar ar trebui să fie "foarte îngrijorător" faptul că Ungaria încearcă să se poziţioneze ca un "cap de pod" pentru China, a declarat un economist maghiar pentru Politico. În cele din urmă, Beijingul ar putea "folosi orice fel de vulnerabilitate economică pentru şantaj", a adăugat acesta.

Este acordul de securitate un pretext pentru represiunea transnaţională sau este pur şi simplu simbolic?

Prezenţa crescută a firmelor chineze în Ungaria înseamnă mai mulţi muncitori din China continentală în Ungaria, ceea ce înseamnă că "principalul stimulent" al acordului de securitate este ca Beijingul "să monitorizeze şi să controleze cetăţenii", a declarat, pentru Semafor, Sari Arho Havrén, analist pentru China la Royal United Services Institute, un grup de reflecţie în domeniul securităţii.

Budapesta a fost "foarte înţelegătoare faţă de cererile chinezeşti", a adăugat ea: în 2022, guvernul ungar a respins îngrijorările legate de descoperirea unor secţii de poliţie chinezeşti de peste mări în Ungaria, în timp ce alte ţări UE au lansat investigaţii în interiorul propriilor graniţe.

Dar prezenţa poliţiei în Ungaria ar putea fi, de asemenea, doar un "gest diplomatic" simbolic faţă de UE şi NATO, a precizat, pentru Semafor, analistul pentru China Sebestyen Hompot de la Institutul Central European de Studii Asiatice.

În acordurile anterioare de patrulare cu Italia şi Serbia, China a trimis poliţia mai ales în zonele turistice, iar Hompot a spus că poliţia chineză ar ajuta probabil mai ales cu lucruri minore, cum ar fi să ajute la traducerea pentru turiştii continentali.

Deşi nu se cunoaşte numărul oficial al poliţiştilor transferaţi, Hompot a spus că nu crede că vor fi mulţi, iar prezenţa lor nu va face o "mare diferenţă" în ceea ce priveşte obiectivele mai mari de securitate ale Ungariei.

Mai degrabă, acordul trimite un semnal către UE şi NATO că Budapesta adoptă o "abordare diferită" atunci când vine vorba de a trata cu puteri autoritare precum China şi Rusia, a adăugat el.

Orban îi curtează atât pe Trump, cât şi China, ceea ce duce la potenţiale ciocniri

În cadrul unei călătorii în SUA în această săptămână, Orban a sărit peste Casa Albă şi l-a vizitat în schimb pe fostul preşedinte Donald Trump, probabil candidatul republican la alegerile generale din noiembrie.

Mai mulţi observatori UE au declarat pentru The Guardian că Orban îl ajută probabil pe Trump să elaboreze o politică externă favorabilă Kremlinului în cazul în care va fi reales, dar întâlnirea dintre cei doi lideri a "ridicat, de asemenea, sprâncene" cu privire la opiniile lor divergente cu privire la Beijing.

"Dacă Trump ar avea cu adevărat o poziţie dură faţă de China, aşa cum pretinde că are, l-ar fi pus la zid pe Orban în legătură cu faptul că se apropie de Beijing", a declarat un deputat maghiar din opoziţie pentru ziar.

Totodată, Sebestyen Hompot de la Institutul Central European de Studii Asiatice a precizat că relaţia dintre Trump şi Orban este rezultatul politicii maghiare "cu două feţe", în care premierul ungar doreşte să menţină legături strânse cu orice figură autoritară, indiferent de animozităţile mai largi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe