De la 'delfin' la fotbalist, toţi copiii lui Gaddafi

Saadi Gaddafi, fiul liderului libian Muammar Gaddafi (MAHMUD TURKIA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.08.2011

Se strânge tot mai mult cercul în jurul lui Gaddafi. După luni de raiduri ale NATO şi lupte cu rebelii şi cercul familial cel mai apropiat al colonelului libian a început să piardă din membri. De luni de zile circulă zvonuri privind posibile fugi în străinătate ale copiilor şi soţiei lui Gaddafi. Muhammad, Saif al-Islam, Khamis, Hannibal, Aysha, Saadi, Mutassim, Saif al-Arab sunt cei opt copii ai raisului de la două soţii, Fatiha şi Safia, notează cotidianul Il Giornale în ediţia de luni.

Saif al-Islam este ''delfinul'', care a rămas alături de tatăl său până la capăt, la Tripoli. El este al doilea născut. După explozia crizei libiene, 'faţa democratică a Libiei în străinătate', cum a fost descris de mai multe ori în trecut de către presa occidentală, a folosit tonuri foarte dure şi neobişnuite pentru un om care a petrecut până acum mai mult timp la Londra decât la Tripoli şi care în trecut şi-a criticat tatăl, cerând iniţierea unor reforme democratice. Totuşi, de el s-a agăţat 'Fratele Lider' încă din primele ore ale revoltei populare care a aruncat Libia în una dintre cele mai grave criza din ultimii 40 de ani. Încă din primele declaraţii împotriva Occidentului, Gaddafi s-a referit la Seif al-Islam, trasându-i sarcina de a lucra la realizarea unei Constituţii şi confirmând că este unul dintre personajele-cheie din etapele convulsive ale crizei, care pare să fi ajuns la o cotitură. Cel mai xenofil dintre fiii colonelului, acum în vârstă de 38 de ani, a plecat din ţară în 2006, după ce şi-a criticat tatăl. După ce a urmat un masterat la prestigioasa London School of Economics (LSE), cu o teză despre natura anti-democratică a guvernanţei globale - ulterior dovedindu-se un plagiat - Seif al-Islam a revenit în Libia şi s-a instalat în fruntea unei fundaţii de caritate care poartă numele familiei. În 2008, a declarat că nu este interesat de succesiunea tatălui său. Cu toate acestea, în ultimii ani a deţinut poziţii foarte delicate în regimul acestuia.

Celălalt fiu foarte fidel al colonelului este Khamis, de mai multe ori dat mort în urma unui raid al NATO la Tripoli. Poreclit ''Moammer cel tânăr'' de miliţienii săi şi ''călăul'' de protestatarii din Benghazi, Khamis conduce brigăzile care au deschis focul pentru a potoli primele revolte care au izbucnit pe 17 februarie în Cyrenaica. Povestea sa este strâns legată de bombardamentele asupra Libiei. La vârsta de trei ani a fost rănit în raidul avioanelor de vânătoare americane asupra Tripoli, din 1986, de care tatăl său a reuşit să scape. A absolvit academia militară din Tripoli, obţinând o diplomă în ştiinţa şi arta militară iar mai târziu a urmat Academia Militară de la Moscova şi Academia de Stat Major a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse. Din aprilie 2010 a urmat un masterat în economie la Madrid, la IE Business School, de la care a fost însă exmatriculat in martie 2011 pentru 'legăturile sale cu atacurile împotriva poporului libian.'

Primul născut este Muhammad Gaddafi, singurul avut de la prima soţie, Fatiha. Este mai puţin cunoscut decât ceilalţi fraţi. Despre el se ştie că conduce Comitetul Olimpic şi Libyana, unul dintre cei doi operatori de telefonie mobilă aflat în proprietatea General Post and Telecommunication Company.

Mutassim, al patrulea în ordinea succesiunii ''dinastice'', a fost considerat de americani confidentul colonelului şi singurul în măsură să concureze cu Seif al-Islam pentru succesiunea la Gaddafi. În trecut, despre el s-au răspândit zvonurile unei posibile implicări într-o tentativă de lovitură de stat împotriva tatălui său, astfel că a fost constrâns să se refugieze în Egipt. Lui Mutassim i-a fost permis să se întoarcă acasă după mai mulţi ani în exil iar în prezent este consilier pe probleme de securitate naţională şi comandant al unei unităţi speciale a armatei.

Saadi Gaddafi este o veche cunoştinţă a campionatului de fotbal italian. Căsătorit cu fiica unui general de armată, şi-a împlinit visul de a juca în Seria A purtând tricourile Perugia, Udinese şi Sampdoria, deşi cu puţin succes. A renunţat la cariera de fotbalist, după ce a fost căpitan al echipei naţionale, preluând preşedinţia Federaţiei de Fotbal, iar acum s-a lansat într-o carieră de producător de film.

Aisha Gaddafi, avocată, este singura fiică a colonelului. Căsătorită cu un văr al tatălui ei în 2006, a ajuns în atenţia cronicilor internaţionale în 2004, deoarece a făcut parte din echipa de avocaţi care l-a apărat pe fostul preşedinte irakian Saddam Hussein, ulterior condamnat la moarte.

Hannibal Gaddafi este capul ''înfierbântat'' al familiei. După ce s-a remarcat pentru munca desfăşurată în industria naţională petrolieră, în 2008 a implicat Libia într-o criză diplomatică cu Elveţia. După arestarea sa pentru agresarea a două chelneriţe la Geneva, Tripoli a declanşat o ofensivă împotriva Bernei, expulzând diplomaţi elveţieni şi boicotând produse elveţiene. Deja în 2001, Hannibal agresase trei poliţişti în Italia iar în 2005 a fost acuzat că a lovit o tânără la Paris.

Puţine lucruri s-au ştiut despre Saif al-Arab, cel mai tânăr fiu al lui Gaddafi, care a murit într-un raid al NATO la 30 aprilie. Era considerat un membru de profil redus al clanului. Militar, a studiat la Technische Universitat din München iar în 2008, poliţia germană i-a sechestrat maşina pentru încălcări grave, aşa cum a relatat presa britanică. La izbucnirea crizei din Libia, tatăl său l-a pus în fruntea unora dintre miliţiile cu care se confruntă rebelii în capitala libiană.

Gaddafi a avut două soţii. Prima, Fatiha, era profesoară. Potrivit unor indiscreţii ale presei din acea vreme, Fatiha şi Gaddafi nu s-au întâlnit înainte de căsătoria lor în 1969. Din mariajul lor s-a născut Mahomed, dar colonelul a decis să se despartă după şase luni de căsătorie şi să se căsătorească cu Safia, mama biologică a şapte dintre copiii săi.

Cuplul a adoptat, de asemenea, doi copii, pe Milad şi Hanna. Aceasta din urmă a fost ucisă la vârsta de patru ani în raidul american din 1986 împotriva palatului prezidenţial al lui Gaddafi, la Tripoli. Milad este nepotul şi fiul adoptiv al colonelului. După cât se pare, el a fost cel care l-a salvat pe Gaddafi în timpul bombardamentelor SUA de acum 25 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor