„De la Shakespeare şi Hamlet la Eugen Ionescu şi Bérenger”

Zilele Eugen Ionescu (ZEI) se desfăşoară în perioada 25 – 27 noiembrie 2013. Sunt organizate de Societatea Culturală EUGEN IONESCU din Slatina (SCEIS - înfiinţată în urmă cu 23 de ani chiar cu acordul scris al dramaturgului), în parteneriat cu Colegiul Naţional SF. SAVA din Bucureşti cu scopul de a păstra vie în memoria naţională atât opera, cât şi personalitatea complexă şi fascinantă a autorului.

Eugen Ionescu, elev şi, mai târziu, profesor al Colegiului Naţional Sf. Săva, a devenit, fără nicio îndoială, personalitatea culturală cu cel mai mare impact în dramaturgia europeană a secolului XX.

Alături de Ministerul Culturii şi UNITER, unul din partenerii de tradiţie al SCEIS este Teatrul „Nottara” care are onoarea de a găzdui recitalul domnlui Emil Boroghină, actor şi director al Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare de la Craiova. Recitalul încununează cele trei zile dedicate lui Eugen Ionescu, pe 27 noiembrie, ora 19.30, la Sala „George Constantin”.

Spectacolul-recital se intitulează „De la Shakespeare şi Hamlet la Eugen Ionescu şi Bérenger”. Apropierea dintre cei doi dramaturgi se produce la nivelul universalităţii personajelor lor şi a angoasei existenţiale pe care o trăiesc. Şi Hamlet şi Bérenger, mai cu seamă acel Bérenger din „Ucigaş fără simbrie”, trăiesc între a fi şi a nu fi, pentru că presimt frumuseţea plenară a fiinţării la un nivel superior. Amândoi aleg un a fi al sferelor înalte, aşa cum însuşi domnul Emil Boroghină mărturiseşte: „Am gândit, am visat mereu la un spectacol în două părţi care să cuprindă ambele scenarii, cel cu mările monologuri din teatrul shakespearian care vorbesc despre condiţia umană şi cel cu monologul lui Bérenger din „Ucigaş fără simbrie”, căutător, ca şi Hamlet, al răspunsurilor la marile şi eternele întrebări ale omului şi umanităţii.”

Deschiderea oficiată în prezenţa Ministrului Culturii, Daniel Constantin Barbu, este urmată de vernisaje şi expoziţii de artă plastică şi fotografie, de colocvii, de momente de teatru oferite de actori şi regizori consacraţi.

Cu privire la obiectivele pe care doreşte să le realizeze Societatea prin organizarea evenimentului cultural Zilele Eugen Ionescu, preşedintele SCEIS, regizorul Mihai Lungeanu declară: „Nădăjduim că oferta pe care SCEIS o prezintă în acest an va găsi o firească audienţă, continuându-se astfel un proiect ambiţios, care să cuprindă atât realizarea scopurilor fiecărei instituţii în parte, cât şi un program comun de acţiuni menite să dezvolte anual o stare de cunoaştere constructivă şi de emulaţie creatoare, prin participare efectivă la evenimentele culturale pe care ne propunem să le organizăm, în speranţa unui real impact local, naţional şi chiar internaţional. Implicarea partenerilor tradiţionali ai SCEIS (Ministerul Culturii, UNITER, Teatrul „Nottara”, Alianţa Colegiilor Centenare, Teatrul Podul), precum şi atragerea unor noi colaboratori din sfera educaţională sau administrativă ar putea oferi evenimentelor o nouă imagine, o vizibilitate sporită şi o mai bună receptare a fenomenului cultural în rândul generaţiei aflate în desăvârşirea procesului său de formare intelectuală.”

Prin urmare, dramaturgul Eugen Ionescu este comemorat de şi cu prieteni dragi, în ţara lui natală.

Vă aşteptăm cu drag la teatru!

Epoch Times este partener media la Teatrului Nottara

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură