Demers fără precedent pentru "purificarea" Poliţiei şi Jandarmeriei. Ce plan au pus la cale protestatarii Dide şi Angi Şerban

Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide.
Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide. (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
18.01.2024

Organizaţiile "Corupţia Ucide" şi "Evoluţie în Instituţie" au lansat, joi, un proiect major pentru creşterea transparenţei în instituţiile publice responsabile de menţinerea ordinii - Poliţia şi Jandarmeria Română - pe care le acuză că au devenit surse de opresiune, precum şi în interiorul celei de-a treia puteri în stat, Justiţia română.

Acest demers vizează îmbunătăţirea transparenţei în cadrul acestor instituţii şi se doreşte a fi "un răspuns la atacurile antidemocratice şi autocratice ale guvernării PSD-PNL împotriva drepturilor cetăţeneşti".

Comunicatul a fost semnat de preşedintele Asociaţiei Evoluţie în Instituţie - celebrul protestatar Cristian-Mihai Dide - şi de la fel de cunoscuta protestatară Angi Şerban, în calitatea sa de vicepreşedinte a organizaţiei Corupţia Ucide.

Redăm mai jos, integral, comunicatul celor două organizaţii civice:

CUM AM AJUNS AICI:

În toamna anului 2021 am asistat cu toţii la instalarea guvernului USL 2.0, o formulă de guvernare pe care cu un an în urmă românii arătaseră clar prin vot că nu şi-o doresc. Din acel moment asistăm la repetate atacuri antidemocratice şi autocratice ale guvernării PSD-PNL împotriva drepturilor cetăţeneşti - de informare, libera exprimare, de sesizare şi sancţionare a derapajelor de la lege şi echitate. Reamintim doar câteva dintre acestea:

- Judecătorul Cristi Danileţ, unul dintre criticii cunoscuţi şi constanţi din interiorul sistemului juridic românesc, a fost exclus din magistratură pe motive închipuite şi nejustificate. A fost repus în drepturi după 16 luni şi trei procese împotriva Consiliului Superior al Magistraturii.

- Jurnalista Emilia Şercan a fost victima unei operaţiuni de kompromat în care i s-au furat din computer poze intime şi probe din dosarul deschis ca urmare a plângerii sale au fost scurse către presă. Nici astăzi nu se ştiu vinovaţii iar dosarul său a fost închis de procuratură. Încercarea de intimidare a Emiliei Şercan, autoarea dezvăluirilor despre plagiate, nu este singura acţiune în forţă împotriva unui jurnalist.

- Informaţii de interes public se sustrag tot mai adesea cunoştinţei cetăţenilor - instituţii de prim rang ale statului, cum este Preşedinţia, ignorând legea, a refuzat să facă publice costurile deplasărilor externe ale preşedintelui.

- Recent, într-o acţiune în forţă fără precedent, activista Angi Şerban, vicepreşedintă a organizaţiei anticorupţie Corupţia Ucide, a fost hărţuită de către angajaţi ai secţiei 18 Poliţie, care au acţionat fără ştirea procurorilor.

MOTIVAŢIA NOASTRĂ:

Organizaţiile semnatare sunt implicate activ în lupta anticorupţie şi apărarea drepturilor cetăţeneşti - pentru că se ştie, democraţia nu este un sistem perfect care funcţionează de la sine. Democraţia trebuie susţinută, întreţinută prin participarea activă a cetăţenilor. În ultimii ani, această participare a slăbit iar rezultatele epuizării şi amorţelii societăţii civile ne fac, ca ţară, să derapăm către un stat totalitar.

Un stat în care legile se pot face şi aplica după bunul plac al câtorva, fără un control şi echilibru democratic real. (Mai este nevoie să amintim de legile siguranţei naţionale care propun impunitate şi puteri fără precedent pentru serviciile secrete, apropierea relaţiei lor cu preşedintele şi scot controlul civil din ecuaţie?)

Trăim cu toţii cu sentimentul că România este un stat eşuat, în care autorităţile nu îşi fac datoria (Câte tragedii ne-a adus doar vara lui 2023, în spitale, în căminele de bătrâni, la Crevedia etc?!), în care guvernarea se preocupă să ţină în viaţă sistemul pensiilor speciale şi lansează politici economice şi fiscale ineficiente şi subversive. Este dreptul şi datoria noastră să acţionăm. Cu mijloacele pe care legea ni le pune la dispoziţie.

CE VOM FACE:

Noi, Corupţia Ucide şi Evoluţie în Instituţie, până la sfârşitul acestei săptămâni, vom formula cereri de acces la informaţii de interes public adresate fiecărui inspectorat judeţean de poliţie prin care vom solicita să ni se comunice procedurile de sistem pentru conducerea la secţie, amprentare şi percheziţionare pentru a lămuri modul şi contextul în care s-a desfăşurat răul tratament aplicat activistei Angi Şerban.

Vom ţine la curent mediile de informare în masă cu rezultatele cererilor noastre şi, în cazul refuzurilor de comunicare, ne vom adresa Justiţiei Române aşa cum este firesc. Iar în litigiile care ar urma sa fie deschise astfel, vom solicita ca sistemul judiciar să facă dovada că judecătorii sunt independenţi şi nu au avut nicio legătură cu intimaţii din dosare, în speţă inspectoratele judeţene de poliţie.

Acest lucru va fi făcut prin depunerea la dosarele deschise a CV-urilor actualizate şi a declaraţiilor privind legăturile de rudenie ale judecătorilor care ar urma sa ne judece cauzele. În acest mod, vom apăra, pe căi legale, transparenţa şi accesul la dreapta judecată.

În 2024 organizaţiile noastre îşi propun ca săptămânal să formuleze şi să transmită câte o astfel de cerere de obţinere a informaţiilor, care, în mod normal, ar trebui să fie publice, sperăm ca pentru niciuna dintre aceste cereri să nu fie nevoie să ajungem în instanţă! Estimăm peste 2000 de cereri de informaţii publice şi, dacă fiecare dintre acestea se soldează cu o acţiune în instanţă în urma nefurnizării şi neconformării, dosarele rezultate vor încărca un sistem judiciar şi aşa sufocat, golit de magistraţi. Ne dorim ca instituţiile naţionale, europene şi internaţionale să ia cunoştinţă şi să înţeleagă determinarea cu care vom lupta împotriva modalităţilor în care suntem ignoraţi şi sfidaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor