Departamentul de Stat al SUA emite recomandări de călătorie în peste 200 de ţări

Un soldat israelian pe lângă un tanc Merkava la graniţa cu Libanul,  22 octombrie 2023.
Un soldat israelian pe lângă un tanc Merkava la graniţa cu Libanul,  22 octombrie 2023. (Jalaa Marey/AFP via Getty Images)
Jack Phillips
24.10.2023

După izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, care a sporit tensiunile în Orientul Mijlociu, Departamentul de Stat al SUA a emis o alertă de precauţie la nivel mondial pentru americanii care călătoresc în străinătate.

Alerta a fost emisă din cauza "amplificării tensiunilor în diverse locaţii din întreaga lume, a potenţialului de atacuri teroriste, demonstraţii sau acţiuni violente împotriva cetăţenilor şi intereselor americane". Înaintea acestei actualizări, cea mai recentă alertă de prudenţă la nivel mondial a fost trimisă în 2022, după ce un atac american l-a ucis pe şeful Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri.

Departamentul de Stat al SUA emite avertizări de călătorie în peste 200 de ţări, atenţionările variind de la nivelul 1 la nivelul 4. În general, ţările de nivel 4 prezintă un risc ridicat de tulburări, terorism sau conflicte, ceea ce înseamnă că oamenii probabil nu ar trebui să călătorească acolo, în timp ce ţările de nivel 1 înseamnă că cetăţenii americani ar trebui să ia măsurile de precauţie normale atunci când călătoresc.

Ţări cu alertă de nivel 4

Cel puţin 21 de ţări din întreaga lume au o alertă de nivel 4; printre acestea se numără Haiti, Rusia, Ucraina, Coreea de Nord, Bielorusia, Venezuela, Birmania (cunoscută şi sub numele de Myanmar), Iran, Irak, Afganistan, Siria, Somalia, Yemen şi Israel, printre altele. O serie de ţări africane se află, de asemenea, sub incidenţa avertismentului de nivel 4.

Departamentul de Stat a emis recent avertismente de nivel 4 pentru Liban şi pentru Cisiordania şi Gaza din Israel, din cauza conflictului în curs de desfăşurare cu Hamas, un grup terorist desemnat. Acest aviz a fost emis după ce Hamas a atacat mai multe zone din Israel la începutul acestei luni, ucigând sute de civili şi ducând la o amplă campanie de bombardamente israeliene care a vizat Gaza, zona controlată de Hamas.

În ceea ce priveşte Libanul, au fost raportate lupte şi lovituri aeriene în jurul zonei de frontieră dintre Israel şi Liban, în timp ce grupul libanez Hezbollah - susţinut de Iran -, considerat de asemenea organizaţie teroristă de către Departamentul de Stat, a emis avertismente cu privire la extinderea conflictului mai departe.

De mult timp au fost emise avertismente pentru cetăţenii care călătoresc în Iran, unde cetăţenii americani riscă să fie "arestaţi şi deţinuţi arbitrar". De asemenea, Statele Unite au inclus de mult timp Irakul pe lista sa de nivel 4, avertizând că există un risc ridicat de răpire, terorism şi conflict armat. Siria vecină - care a trecut recent printr-un război civil ce a durat un deceniu - se află, de asemenea, sub acelaşi avertisment, conflictul armat, terorismul, răpirile, tulburările civile şi riscul de detenţie nedreaptă fiind semnificative, avertizează agenţia.

Totodată, Ucraina şi Rusia sunt implicate într-un conflict de aproape doi ani. Departamentul de Stat afirmă că Ucraina se află pe lista de nivel 4 din cauza invaziei ruseşti, dar a adăugat că tulburările civile şi criminalitatea sunt, de asemenea, factori care contribuie la acest lucru.

În avizul pentru Rusia se spune că hărţuirea cetăţenilor americani de către oficialii ruşi şi aplicarea arbitrară a legii, precum şi războiul în curs de desfăşurare sunt motive pentru alerta de nivel 4. O avertizare similară a fost emisă pentru Bielorusia, o ţară de aproximativ 10 milioane de locuitori situată lângă Ucraina şi Rusia.

Călătorii în Occident

În emisfera vestică, oficialii americani menţionează că americanii ar trebui să stea departe de Venezuela, o ţară care este de mult timp împotmolită de criminalitate, răpiri, tulburări civile şi detenţii arbitrare de către oficialii loiali dictatorului socialist Nicolas Maduro.

Totodată, anul acesta, oficialii au emis o serie de avertismente privind călătoriile în Haiti, considerată cea mai săracă ţară din America, din cauza răpirilor, a criminalităţii, a tulburărilor civile şi a infrastructurii de sănătate precare, în timp ce Departamentul de Stat a ordonat plecarea membrilor de familie ai lucrătorilor guvernamentali americani. Aceasta vine în condiţiile în care ţara nu are efectiv un guvern de la asasinarea preşedintelui său în 2021, ceea ce a dus la o creştere a activităţii bandelor criminale.

De remarcat, părţi din Mexic se află sub avertismentul de nivel 4, inclusiv statele Sinaloa, Tamaulipas şi Guerrero, în mare parte din cauza criminalităţii şi a răpirilor. Între timp, multe state din nordul Mexicului se află sub nivelul 3, ceea ce indică faptul că americanii ar trebui să îşi reconsidere planurile de a călători acolo.

Departamentul de Stat menţionează că americanii nu ar trebui să călătorească în Coreea de Nord, o ţară comunistă izolată care, din punct de vedere tehnic, este încă în război cu Statele Unite. Distincţia de nivel 4 se datorează "riscului serios şi continuu de arestare şi detenţie pe termen lung a cetăţenilor americani", adăugând că paşapoartele americane nu sunt valabile în această ţară. Un soldat american, Travis King, a fugit peste graniţă în Coreea de Nord în iulie, dar a fost returnat în Statele Unite în ultimele zile şi acum se confruntă cu acuzaţii.

Agenţia le recomandă americanilor să nu călătorească în Afganistan din cauza "conflictului armat, tulburărilor civile, criminalităţii, terorismului şi răpirilor", la mai bine de doi ani după ce talibanii au preluat controlul asupra ţării, când armata americană s-a retras după un conflict de zeci de ani care a urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Ambasada SUA din Kabul şi-a încetat activitatea în august 2021, când talibanii au preluat controlul asupra unor porţiuni din ţară, ceea ce a dus la evacuarea în grabă a cetăţenilor americani şi a unor cetăţeni afgani.

Yemenul se află de mult timp pe lista de risc de nivel 4 a Departamentului de Stat, în parte din cauza războiului care durează de ani de zile, precum şi din cauza insecurităţii alimentare şi a riscului de holeră. Terorismul, tulburările civile, riscurile pentru sănătate, minele terestre, conflictul armat şi răpirile au fost citate de Departamentul de Stat în avertizare.

Alte ţări aflate pe lista de nivel 4 sunt Somalia, Mali, Libia, Republica Centrafricană, Burkina Faso, Sudan, Sudanul de Sud şi Niger.

În prezent, Departamentul de Stat clasifică China la nivelul 3, afirmând: "Reconsideraţi posibilitatea de a călători în China continentală" din cauza "aplicării arbitrare a legilor locale de către oficialii Partidului Comunist Chinez, inclusiv în ceea ce priveşte interdicţiile de ieşire din ţară, şi a riscului de detenţii nejustificate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor