Deputat plecat din PNL acuză un troc oneros între liberali şi PSD. Miza, "albirea" lui Ciucă

Alexandru Kocsis
Alexandru Kocsis (Facebook)
Ana Ion
18.04.2022

Deputatul Alexandru Kocsis - fost PNL, actualmente membru al Partidului Forţa Dreptei - critică dur proiectul de lege iniţiat de 137 de deputaţi ai puterii care ar urma să crească pragul pentru achiziţii publice fără licitaţie.

Potrivit acestuia, PNL va face un troc de toată frumuseţea, albirea plagiatelor pentru exonerarea lui Ciucă, Bode şi Cîmpeanu, la schimb cu creşterea pragului pentru atribuirile directe, fără licitaţie.

Redăm postarea deputatului:

O vorbă din bătrâni spune aşa: „Fie roata şi pătrată, tot se-ntoarce ea odată.”

Nu pot să nu mă gândesc oare ce o fi în capul celor de la PSD, PNL şi UDMR când şi-au propus să schimbe legea achiziţiilor publice ca să permită achiziţionarea directă, FĂRĂ LICITAŢIE, a bunurilor şi serviciilor de până la 500.000 de lei, dar mai ales achiziţia de lucrări publice de până la 5.000.000 de lei.

Ca să înţelegeţi cât de mare este modificarea prin care urmăresc să legalizeze atribuirea directă a contractelor către firmele lor de casă, vor o creştere de 11 ori a pragului pentru contractarea de lucrări publice, adică de la 450.200 lei, cât prevede legea în prezent, la 5.000.000 lei. Iar la achiziţia de bunuri şi servicii, o creştere de peste 3 ori a pragului, de la 135.060 de lei la 500.000 de lei.

De asemenea, parlamentarii coaliţiei PSD-PNL-UDMR vor să elimine Curtea de Conturi din procesul de constatare a contravenţiilor şi de aplicare de sancţiuni. Aceste atribuţii urmează să fie preluate de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, instituţie care se află în subordinea Guvernului, iar preşedinte este Iuliana Feclistov, fosta şefă a Serviciului Achiziţii Publice din Primăria Sectorului 1 în mandatul primarului PSD Dan Tudorache.

Constat cu mâhnire că PNL a acceptat încă o dată, fără jenă, ideile PSD de a face orice ilegalitate să devină legală. Şi asta după ani de zile în care PNL-ul condus de Ludovic Orban a luptat tocmai împotriva acestor practici.

La iniţiatori este trecut numele „celebrei” Laura Vicol (PSD), alături de parlamentari din PNL. Degeaba s-a grăbit conducerea PSD să anunţe astăzi că nu susţine proiectul de lege, pentru că nu sunt credibili. Nimeni din PSD sau PNL nu iniţiază proiecte de lege fără să treacă printr-o formă de avizare internă. Vă spun din experienţă.

Indiferent de declaraţiile oficiale ale liderilor, nu vă lăsaţi păcăliţi, vă vor adormi atenţia şi vor legaliza tot felul de ilegalităţi. Vor face un troc de toată frumuseţea, albirea plagiatelor pentru exonerarea lui Ciucă, Bode şi Cîmpeanu, la schimb cu creşterea pragului pentru atribuirile directe, fără licitaţie.

Le aduc aminte celor care se cred astăzi intangibili nişte nume de atotputernici care au vizitat sau încă mai stau pe la „Beciul Domnesc”. Adrian Năstase a fost cel mai puternic om din România, dar are deja două condamnări la activ. Liviu Dragnea nu a scăpat de închisoare, deşi şi-a folosit toată influenţa politică pentru modificarea legislaţiei care îl viza. Elena Udrea era numărul 2 în România, după Traian Băsescu, şi acum a fugit din ţară pentru a scăpa de închisoare. Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Bogdan Olteanu, Valeriu Zgonea, Dan Şova, tot felul de „dumnezei” politici care au făcut aceleaşi greşeli pe care le face USL 2 astăzi, s-au crezut eterni şi intangibili.

Nu am crezut că după 13 ani în PNL voi ajunge să spun asta, îmi aduc aminte cât uram această asociere şi cât de nedreaptă o considerăm, dar, astăzi, PNL şi PSD încep să fie, cu adevărat, aceeaşi mizerie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor