DeSantis, guvernatorul Floridei, semnează una dintre cele mai restrictive interdicţii de socializare pentru minori din SUA

(photos.com)

Florida va avea una dintre cele mai restrictive interdicţii din ţară privind reţelele de socializare pentru minori - dacă va rezista contestaţiilor legale aşteptate - în baza unui proiect de lege semnat luni de guvernatorul republican al statului Florida, Ron DeSantis, transmite AP News.

Proiectul de lege va interzice conturile de social media pentru copiii sub 14 ani, iar cei de 14 şi 15 ani vor avea nevoie de acordul părinţilor. Acesta a fost uşor atenuat faţă de o propunere pe care DeSantis a respins-o prin veto la începutul acestei luni, cu o săptămână înainte de încheierea sesiunii legislative anuale.

Noua lege a fost principala prioritate legislativă a preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor din Florida, Paul Renner. Ea intră în vigoare la 1 ianuarie.

"Un copil, în etapele de dezvoltare a creierului, nu are capacitatea de a şti că este absorbit de aceste tehnologii care creează dependenţă, de a vedea răul şi de a se îndepărta de el şi, din această cauză, trebuie să intervenim pentru ei", a declarat Renner, la ceremonia de semnare a proiectului de lege, care a avut loc la o şcoală din Jacksonville.

DeSantis a respins prin veto acel proiect de lege care ar fi interzis accesul minorilor sub 16 ani la platformele populare de socializare, indiferent de acordul părinţilor. Dar, înainte de veto, a elaborat un text de compromis cu Renner pentru a atenua îngrijorările guvernatorului, iar Legislativul i-a trimis lui DeSantis un al doilea proiect de lege.

Mai multe state au luat în considerare o legislaţie similară. În Arkansas, un judecător federal a blocat în august aplicarea unei legi care prevedea consimţământul părinţilor pentru ca minorii să creeze noi conturi de socializare.

În cadrul unei ceremonii de semnare, guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, a declarat că faptul de a fi tată i-a influenţat opiniile cu privire la proiectul de lege 3 al Camerei Reprezentanţilor din Florida, care interzice crearea de conturi de socializare pentru copiii sub 14 ani şi necesită permisiunea părinţilor pentru cei de 15 şi 16 ani.

Susţinătorii din Florida speră că proiectul de lege va rezista contestaţiilor legale, deoarece ar interzice formatele de social media pe baza caracteristicilor care creează dependenţă, cum ar fi alertele de notificare şi videoclipurile cu redare automată, mai degrabă decât pe baza conţinutului acestora.

Renner a declarat că se aşteaptă ca firmele de social media să "dea în judecată imediat după ce această lege va fi semnată. Dar ştiţi ce? O să le învingem. Îi vom învinge şi nu ne vom opri niciodată, niciodată".

DeSantis a recunoscut, de asemenea, că legea va fi contestată pe baza problemelor legate de Primul Amendament şi a deplâns faptul că legea "Stop Woke Act" pe care a promulgat-o în urmă cu doi ani a fost anulată recent de o curte de apel cu o majoritate de judecători numiţi de republicani. Ei au hotărât că aceasta a încălcat dreptul la libera exprimare prin interzicerea ca întreprinderile private să includă discuţii despre inegalitatea rasială în cadrul formării angajaţilor.

"De fiecare dată când văd un proiect de lege, dacă nu cred că este constituţional, îl resping prin veto. Nu numai spre satisfacţia mea, dar, cred, şi pentru o aplicare corectă a legii şi a Constituţiei", a declarat DeSantis, avocat, exprimându-şi încrederea că interdicţia privind reţelele de socializare va fi susţinută.

Khara Boender, director de politici de stat pentru Computer & Communications Industry Association, a declarat într-un comunicat de presă că înţelege preocuparea pentru siguranţa online, dar şi-a exprimat îndoiala că legea "va atinge în mod semnificativ aceste obiective fără a încălca drepturile Primului Amendament ale utilizatorilor mai tineri".

Ea a anticipat, de asemenea, o contestaţie în justiţie.

"Această lege ar putea crea obstacole substanţiale pentru tinerii care doresc să aibă acces la informaţii online, un drept acordat tuturor americanilor, indiferent de vârstă", a declarat Bonder.

Proiectul de lege a trecut cu o majoritate covârşitoare de ambele camere, unii democraţi alăturându-se majorităţii republicanilor care au susţinut măsura. Opozanţii au susţinut că este neconstituţională şi că guvernul nu ar trebui să intervină în deciziile pe care părinţii le iau în privinţa copiilor lor.

"Acest proiect de lege merge prea departe în a lua drepturile părinţilor. În loc să interzicem accesul la reţelele de socializare, ar fi mai bine să asigurăm instrumente îmbunătăţite de supraveghere din partea părinţilor, un acces îmbunătăţit la date pentru a opri actorii răi, alături de investiţii majore în sistemele şi programele de sănătate mintală din Florida", a declarat într-un comunicat de presă reprezentanta democrată Anna Eskamani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe