Dieta cu nivel scazut de carbohidrati functioneaza cu adevarat?

MANCARE SANATOASA: O masa cu nivel redus de carbohidrati ce consta in pui si legume este prezentata in bucataria de la Ola, un restaurant din Manhattan care ofera alimente cu nivel redus de carbohidrati.
MANCARE SANATOASA: O masa cu nivel redus de carbohidrati ce consta in pui si legume este prezentata in bucataria de la Ola, un restaurant din Manhattan care ofera alimente cu nivel redus de carbohidrati. (Chris Hondros / Getty Images)
Sonya Bryskine si Linda Ho
22.11.2006

In anii 1970 dieta cu nivel redus de carbohidrati a fost facuta foarte cunoscuta de dr. Robert Atkins, dar la acea vreme a fost respinsa de cei mai multi dieteticieni ca fiind aiureli periculoase. Acum, 30 de ani mai tarziu, milioane de oameni se intorc la acest program de slabire eficient dar si controversat.

Cunoscuta ca “dieta Atkins,” regimul este foarte simplu — reduceti consumul de mancaruri bogate in carbohidrati dar consumati cat de multe proteine si grasimi doriti. Aceasta inseamna ca acele alimentele care au gust placut precum paine, orez, paste, cartofi, inghetata, prajituri si chiar multe fructe, sa fie inlocuite cu carne, peste, lactate si legume.

Carbohidratii, gasiti de obicei sub forma de amidon sau zaharuri, daca nu sunt folositi, sunt depozitati in corp ca grasime. Filosofia lui Atkins este bazata pe ideea ca un corp cu un consum redus de carbohidrati va recurge la arderea excesului de grasime pentru a obtine energia necesara.

Desi criticii continua sa puna sub semnul indoielii eficienta sa, studiile recente au aratat ca abordarea lui Atkins chiar functioneaza. Conform rezultatelor publicate in New England Journal of Medicine, subiectii obezi care au mentinut un consum redus de carbohidrati timp de 6 luni au pierdut de 3 ori mai mult in greutate comparativ cu cei care au folosit programul consumului redus de grasimi. Studiul a limitat consumul zilnic de carbohidrati la doar 30 de grame, care reprezinta aproximativ 2 bucati de paine de secara si un bol cu felii de banane. Pe de alta parte, un bol de orez alb sau un cartof mediu contine 50 de grame de carbohidrati. Totusi, in ciuda eficientei initiale, “revolutia Atkins” a fost de mult timp acuzata ca are efecte pe termen scurt. Cercetatorii de la Universitatea RVA din Danemarca, de exemplu, au sustinut in Lancer Review: “Pierderea in greutate in cazul dietei cu nivel redus de carbohidrati este probabil produsa de continutul ridicat de proteine.” Unii critici insista de asemenea ca greutatea este redusa in mare parte datorita pierderii de apa si nu a grasimii.

Altii nu sunt de acord. Dr. Guenther Boden de la Scoala de Medicina a Universitatii Temple, autor al unui studiu asupra efectelor pe termen scurt a dietei cu nivel redus de carbohidrati care a aparut in Analele Medicinii Interne, a confirmat faptul ca dietele cu nivel scazut de carbohidrati nu numai ca reduc semnificativ consumul caloric dar si ajuta diabeticii sa isi reduca nivelurile de glucoza din sange, trigliceridele si colesterolul.

“Am dovedit ca oamenii pierd greutate folosind dieta Atkins deoarece ei mananca mai putin (consuma mai putine calorii), si nu din cauza ca ei se plictisesc de dieta sau pentru ca organismul elimina apa…“ a afirmat dr. Boden intr-o declaratie in presa.

Studiul, care a permis voluntarilor sa aiba o dieta obisnuita timp de sapte zile, urmat de o restrictionare a voluntarilor la 20 de grame de carbohidrati pe zi timp de doua saptamani, a observat ca toti participantii au consumat voluntar cu 1.000 de calorii mai putin pe zi.

Referinte:

A Low-Carbohydrate as Compared with a Low-Fat Diet in Severe Obesity

Effect of a Low-Carbohydrate Diet on Appetite, Blood Glucose Levels, and Insulin Resistance in Obese Patients with Type 2 Diabetes

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor