Dirk Schuebel: Rezultatele ultimei runde de negocieri cu privire la Acordul de Liber Schimb şi Acordul de Asociere au fost bune

Imagini din Chişinău,Republica Moldova, Arcul de Triumf (Epoch Times România)
Tatiana Chiriac
18.03.2013

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, susţine că rezultatele ultimei runde de negocieri dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la Acordul de Liber Schimb şi Acordul de Asociere au fost bune. Declaraţiile au fost făcute astăzi în cadrul unei conferinţe de presă.

„Rezultatele ultimei runde de negocieri cu privire la Acordul de Liber Schimb şi Acordul de Asociere au fost bune. Am finalizat procesul de negocieri cu viteză record. Nici o altă ţară nu a reuşit să desfăşoare negocieri într-o perioadă atât de scurtă. Au mai rămas câteva întrebări de ordin tehnic care pot fi soluţionate prin videoconferinţe şi telefon. Imediat după aceasta, va începe procesul propriu-zis de traducere şi verificare a aspectelor juridice. Vă imaginaţi că sunt aproximativ peste 1000 de pagini care urmează să fie traduse în 23 de limbi oficiale ale UE. La moment, nu se ştie cât va dura procesul de traducere, dar pot să spun că indiferent de faptul ce vom obţine pentru Summit-ul de la Vilnius, acesta va fi un succes pentru Republica Moldova", a menţionat Ambasadorul.

”Cât priveşte dialogul despre vize, Dirk Schuebel a spus că misiunea de evaluare a venit cu nişte concluzii foarte pozitive, ceea ce nu înseamnă că totul e perfect. El a precizat că mai este încă o cantitate considerabilă de lucru de realizat, dar nu există obstacole care nu pot fi depăşite pentru a atinge obiectivul nostru comun şi anume de a finaliza discuţiile până la Summitul de la Vilnius”.

Mai mult, Dirk Schuebel a precizat că Acordul pe care trebuie să-l semneze Moldova cu Uniunea Europeană este cel mai ambiţios Acord de Asociere pe care UE l-a semnat vreodată.

Totodată, ambasadorul a declarat că în Republica Moldova este nevoie de stabilitate politică şi nu de alegeri anticipate. Acesta speră ca în curând se va forma noul Guvern care îşi va începe activitatea.

„Colegii din UE care au participat la misiune au fost extrem de impresionaţi, din nou, de pregătirea părţii moldovene pentru evaluare. Chiar şi vizitele spontane, anunţate cu o zi înainte, au fost bine aranjate. Cred că aveţi foarte multe motive pentru optimism în ceea ce priveşte Summit-ul de la Vilnius", a notat Ambasadorul.

La întrebarea dacă în caz de alegeri anticipate, Republica Moldova se va îndepărta de perspectiva europeană, Dirk SCHUEBEL a răspuns: Suntem interesaţi în stabilitate politică în Republica Moldova, ne dorim un partener stabil în vecinătatea UE, atât din punct de vedere politic cât şi economic. „Sper ca în curând o majoritate parlamentară puternică va fi identificată şi noul Guvern îşi va putea începe activitatea. Avem planuri strategice în Republica Moldova şi de aceea ne dorim un partener stabil pentru realizarea acestor planuri", a mai menţionat şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor