Disputa dintre Şercan şi Cioroianu: Turcan şi directorul Bibliotecii Naţionale chemaţi în Comisia de Cultură a Camerei

Emilia Şercan şi Adrian Cioroianu
Emilia Şercan şi Adrian Cioroianu (Facebook)
Andrei Popescu
04.03.2024

Deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, a declarat, luni, că i-a invitat pe directorul interimar al Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, şi pe ministrul Culturii, Raluca Turcan, la o discuţie în Comisie, după ce Cioroianu a divulgat informaţii sensibile despre jurnalista Emilia Şercan în cadrul unui conflict izbucnit între cei doi.

“I-am invitat pe managerul interimar al Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, şi pe ministrul Culturii, Raluca Turcan, săptămâna viitoare, la o discuţie în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor. Fiindcă în felul în care dl Cioroianu s-a comportat cu Emilia Şercan nu e vorba doar despre dna Şercan, ci despre folosirea datelor personale ale cititorilor ca bâtă şi instrument politic, cu care sunt loviţi competitori politici ai partidului care-i susţine. E vorba despre luarea unor instituţii ‘pe persoană fizică’ şi politizarea instituţiilor culturale la un nivel nemaivăzut până acum. PS: Data trecută când l-am invitat pe dl Cioroianu la Comisie, tot ca moşierul prost-crescut a răspuns. Sper ca acum să nu mai fie cazul”, a precizat Bulai pe pagina sa de Facebook.

Reamintim, în acest context, că, la începutul săptămânii trecute, jurnalista Emilia Şercan a criticat într-o postare pe Facebook proasta administrare a BNaR, în special temperatura scăzută pe care vizitatorii bibliotecii trebuie să o îndure în sălile de lectură.

Conflictul dintre Şercan şi Cioroianu a atins cote tot mai ridicate, în special după ce directorul Bibliotecii Naţionale a României a acuzat-o pe jurnalistă de răspândirea de fake news-uri şi a mers până într-acolo încât a dezvăluit public faptul că jurnalista a solicitat studierea tezei de doctorat a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Şercan a reacţionat imediat, catalogând dezvăluirea făcută de Cioroianu ca fiind un “lucru incalificabil, de o mârşăvie inimaginabilă”, pe care l-a comis folosindu-se de funcţia pe care o deţine ca director al BNaR, adăugând că acea informaţie nu este publică şi nu este “destinată publicităţii”.

Totodată, Şercan i-a reproşat lui Cioroianu că divulgarea acelei informaţii o vulnerabilizează şi o expune public, în special în contextul în care, a precizat jurnalista, “din cauza dezvăluirilor mele despre plagiatele în tezele de doctorat ale unor politicieni sau demnitari am fost ameninţată cu moartea, discreditată public, dar şi am fost ţinta unui kompromat”.

La rândul lor, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi cere: Centrul de Resurse pentru participare publică îi cere ministrului Culturii, Raluca Turcan prin intermediul unei scrisori deschise, demiterea de urgenţă a lui Adrian Cioroianu din funcţia de director interimar al Bibliotecii Naţionale a României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor