Donald Trump la ONU: "Viitorul nu aparţine globaliştilor, ci patrioţilor"

Istoria care coteşte
Angela Merkel şi Donald Trump
Angela Merkel şi Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

„Lumea liberă trebuie să-şi îmbrace fundamentele naţionale”, a afirmat Trump la summit-ul liderilor care a avut loc marţi în cadrul Adunării Generale a ONU la New York. „Nu trebuie să încerce să le şteargă sau să le înlocuiască”.

Trump, cunoscut pentru pragmatismul şi izolaţionismul său, a uimit printr-o declaraţie făţişă de sprijin a naţionalismului.

"Liderii înţelepţi pun întotdeauna mai presus binele propriului popor şi al ţării lor", a continuat Trump „Viitorul nu aparţine globaliştilor. Viitorul aparţine patrioţilor”.

El a adăugat că globalismul „a exercitat o atracţie religioasă asupra liderilor din trecut determinându-i să ignore propriile interese naţionale.” „Dar în ceea ce priveşte America”, a spus el, „acele zile s-au terminat”.

„Politicile voastre nu sunt juste. Sunt crude şi malefice”, a afirmat Trump. „Vă plasaţi propriul sentiment fals de virtute deasupra vieţilor, bunăstării şi a nenumăraţilor oameni nevinovaţi. Atunci când subminaţi securitatea la frontiere, subminaţi drepturile omului şi demnitatea umană”.

Trump a abordat şi probleme interne, spunând că Statele Unite sunt „numărul unu la producţia de petrol şi gaze naturale în lume” şi a criticat vehement un număr mic de platforme de socializare care au dobândit „o putere imensă pentru ce putem vedea şi ce ni se permite”.

Abordând războiul comercial început împotriva Beijing-ului, Trump a arătat că „tarifele masive” pe care le-a impus pe mărfurile fabricate în China - o „acţiune decisivă” - vor „pune capăt” „nedreptăţii economice grave” şi marelui deficit comercial pe care SUA îl are cu regimul comunist.

Trump a adăugat că „monitorizează cu atenţie situaţia din Hong Kong”. „Modul în care China alege să facă faţă acestei situaţii va spune foarte mult despre rolul ei în lume în viitor”, a afirmat preşedintele american.

În discurs, Trump a făcut referire la alte naţiuni, vizând Venezuela şi Iran, numindu-le „cele mai mari ameninţări cu care se confruntă naţiunile iubitoare de pace în ziua de azi”.

Trump a acuzat Iranul că „alimentează războaie atât în Siria, cât şi în Yemen“.

"Statele Unite nu caută conflict cu nicio ţară ... Dar nu voi ezita niciodată să apăr interesele Americii", a declarat Trump.

Preşedintele american a mai precizat că sancţiunile pe care administraţia le-a aplicat Teheranului „nu vor fi ridicate” atâta timp cât „comportamentul ameninţător continuă”.

Totodată, Trump l-a numit pe dictatorul venezuelean Nicolas Maduro o „marionetă cubaneză”.

În ceea ce priveşte Coreea de Nord, Trump a menţionat că SUA „nu a crezut niciodată în duşmani permanenţi”, şi că regimul „trebuie să se denuclearizeze”.

Donald Trump şi-a încheiat discursul subliniind din nou naţionalismul, cerând colegilor săi să îşi „ridice naţiunile”.

„Faceţi ţările puternice, prospere şi drepte, onoraţi demnitatea poporului vostru”, a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe