Dosarul Hidroelectrica. Codruţ Sereş, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

(photos.com)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat luni pe fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş la patru ani de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea dreptului de a exercita funcţii publice pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul „Hidroelectrica”. Decizia instanţei supreme nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Completul de cinci judecători al instanţei.

Fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în septembrie 2011, pentru că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, aducându-se prejudicii de cca 165 milioane de dolari. Sereş a fost acuzat, alături de şase foşti directori ai Hidroelectrica, Eugen Pena, Victoria Geormăneanu, George Asan, Nicolae Opriş, Traian Oprea şi Georgeta Iosif, de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

Activitatea grupului infracţional a vizat modalitatea de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional - ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională.

Foştii directori ai Hidroelectrica mai sunt acuzaţi că, în cursul anului 2003, în contextul apariţiei secetei hidrologice pentru fluviul Dunărea şi a prognozelor meteorologice privind situaţia hidrologică pe râurile interioare, nu au invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, şi nici nu au luat măsuri în vederea renegocierii preţurilor, cu consecinţa înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.

ICCJ l-a condamnat pe Codruţ Sereş la patru ani de închisoare şi doi ani interzicerea dreptului de a exercita funcţii publice cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, achitându-l totodată pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional. La ultimul termen Sereş s-a declarat nevinovat, afirmând că rezultatele controalelor efectuate la Hidroelectrica în perioada când era ministru au fost transmise parchetelor, fiind informate în acest sens Guvernul şi CSAT. Sereş a susţinut, de semenea, că nu îi cunoaşte pe membri grupului infracţional organizat invocat de procurori.

Jurnalista Sorina Matei a comentat pe contul său de Facebook: „Codruţ Şereş, fosta mână dreapta a lui Voiculescu, actual apropiat de Ghiţă, care-l are şi naş de cununie pe Sebastian Ghita- 4 ani de inchisoare cu executare in Hidroelectica- pe fond, nedefinitiva. Prejudiciul adus romanilor: 165 milioane dolari”.

Foştii directori de la Hidroelectrica au fost, de asemenea, achitaţi pentru constituire de grup infracţional organizat. În ceea ce priveşte acuzaţia de abuz în serviciu în formă calificată, Eugen Pena, Traian Oprea şi George Asan au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interdicţie de a ocupa funcţii publice pentru şi Nicolae Opriş la patru ani de închisoare cu executare şi doi ani interdicţie de a ocupa funcţii publice.

Totodată, Victoria Geormăneanu şi Georgeta Iosif au fost condamnate la patru ani de închisoare cu suspendare, cu termene de încercare de şapte şi, respectiv, şase ani. Magistraţii au menţinut sechestrele asigurătorii puse pe bunurile acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne