"Un nou eşec al autorităţilor române" - Cazul copilului de 6 ani vândut de părinţi cu 8.000 lei unui german

Oana Ţoiu, deputat USR
Oana Ţoiu, deputat USR (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
28.04.2024

Deputata USR Oana Ţoiu spune că acest caz, al copilului de 6 ani din Gorj pe care părinţii l-au vândut unui cetăţean german pentru 8.000 de lei, ar fi putut fi evitat, dacă o reformă reală a asistenţei sociale ar fi fost făcută în timp util şi dacă ar fi fost implementat registrul copiilor vulnerabili şi de monitorizare a situaţiilor de risc de părăsire.

USR atrage atenţia că a depus mai multe amendamente la proiectul de lege mult trâmbiţat de Guvern privind reforma asistenţei sociale, dar acestea au fost respinse.

"Ceea ce vedem astăzi este un nou eşec al autorităţilor române, care nu au alocat resursele necesare pentru ca asistenţii sociali din teren să poată face registrul copiilor vulnerabili şi să monitorizeze cazurile intervenind înainte ca tragedii să aibă loc. Este şi un caz de trafic de minori, România fiind pe watchlist-ul Departamentului de stat SUA pe lista de ţări cu risc ridicat, iar prima secţie specializată DIICOT pentru combaterea traficului a fost făcută abia în 2021, în timpul guvernării noastre. Imaginaţi-vă cum va arăta traficul de minori fără controlul la graniţă odată cu intrarea în Schengen-ul terestru dacă nu întărim şi protecţia copiilor până atunci", a declarat Oana Ţoiu.

Copilul de 6 ani din Gorj va fi repatriat. Dar asta, pentru că s-au sesizat autorităţile germane. În România, nimeni nu s-a sesizat nici măcar de faptul că acest copil de 6 ani nu e înscris la grădiniţă.

"Nu e un caz singular. Să nu uităm, de exemplu, cazul fetiţei din Galaţi care a murit după ce a fost pedepsită de familie cu un arzător şi ţinută acasă fără tratament medical. În cazul acelei familii, educatoarea a sesizat autorităţile competente că a văzut urme de abuz la copiii familiei, dar DGASPC nu a intervenit. Avem zilele acestea şi rapoarte publice privind cazuri de abuzuri sexuale sesizate de copii la care personalul casei familiale din Satu Mare nu a sesizat familia şi agresorul a avut în continuare acces la copii. La toate acestea, Ministerul Familiei refuză reformele consistente în domeniu, dar vrea să acopere inacţiunea cu o nouă lege trimisă zilele acestea la Parlament: Denumirea anului 2025 Anul Copilului, fără buget, fără reforme, doar o lege în loc de fluturaş de campanie electorală. Este un afront adus miilor de copii şi de familii care au nevoie de protecţie reală", a adăugat Oana Ţoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor