Două nave de luptă ruseşti au sosit în Iran pentru exerciţii maritime comune

Nava de luptă rusească Volgodonsk.
Nava de luptă rusească Volgodonsk. (Captură Foto)

Două nave de luptă ruseşti au ancorat duminică în portul Anzali din nordul Iranului, purtând un mesaj de “pace şi prietenie” şi pentru exerciţii maritime comune cu Republica Islamică pe o perioadă de trei zile, a raportat Washington Free Beacon.

“Navele de luptă [ruseşti], Volgodonsk şi Makhachkala, au ancorat în Portul Anzali [lângă Marea Caspică], în zona maritimă numărul patru, în după amiaza zilei de 9 august”, a raportat agenţia de ştiri FARS.

Comandantul flotei ruseşti va avea întâlniri cu “oficiali locali din sectorul politic şi militar” din provinciile nordice iraniene, conform FARS.

Ambasadorul rus la Teheran, Levan Jagarin, a participat la ceremonia de primire a marinarilor ruşi şi a făcut apel la “intensificarea legăturilor mutuale dintre cele două ţări în diverse domenii”. Rusia şi Iranul au susţinut că pe lista priorităţilor acestei vizite se află “extinderea cooperării bilaterale economice, politice şi militare.”

Vizita navelor ruseşti are loc la doar câteva săptămâni după ce Iranul şi puterile globale au ajuns la un acord nuclear, susţine Fox News.

Săptămâna trecută, un comandant al Marinei iraniene a avertizat Statele Unite să nu ia măsuri militare împotriva intereselor iraniene, susţinând că răspunsul va fi “imprevizibil de puternic”.

“Mass media occidentală ia în derâdere faptul că SUA vorbeşte despre ‘opţiunile aflate pe masă (împotriva Iranului)’ deoarece SUA întotdeauna foloseşte cuvinte fără a avea abilitatea de a le materializa”, a declarat Ali Fadavi, comandantul forţei maritime din cadrul Gărzii Islamice Revoluţionare, fiind citat săptămâna trecută de FARS.

Iranul este “pregătit să dea un răspuns puternic la cea mai mică mişcare făcută de SUA, încât aceasta nu va fi capabilă să mai facă alte mişcări”, a declarat Fadavi.

Rusia şi Iranul au devenit aliaţi în anii recenţi, delegaţiile celor două ţări vizitându-se regulat pentru a semna acorduri militare.

Cele două naţiuni au fost de acord să înceapă construirea mai multor centrale nucleare noi la începutul acestui an, iar Rusia s-a oferit să vândă Iranului un sistem de apărare aeriană anti-balistic Antey-2500, care oferă iranienilor capabilităţi de luptă îmbunătăţite ce îi vor ajuta să prevină atacuri din partea puterilor occidentale. De asemenea, o flotă rusească a ancorat în nordul Iranului în octombrie 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe