Dragnea, audiat în dosarul "10 august". La ieşire, aşteptat de protestatari cu cătuşe / O jurnalistă, luată în colimator

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat la Parchetul General pentru audieri în dosarul violenţelor din 10 august. La finalul discuţiilor cu procurorii, a fost aşteptat atât de presă, cât şi de protestatari.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

UPDATE. Şeful PSD Liviu Dragnea a vorbit cu presa la finalul audierilor de la Parchetul General. Discuţia a avut loc pe fundalul vociferărilor venite din partea protestatarilor, care l-au aşteptat pe social-democrat să îşi strige nemulţumirile.

"Am fost întrebat dacă am elemente în sprijinul afirmaţiilor mele şi le-am prezentat procurorului. N-am depus niciun document", a declarat Dragnea.

Întrebat dacă a enumerat, la Parchet, elementele privind o posibilă lovitură de stat, liderul PSD a replicat: "Tot ce am avut de spus am spus în faţa procurorului ca martor. Mi s-a pus în vedere că nu pot să spun."

Presa a insistat să ştie ce le-a spus procurorilor despre presupusa finanţare externă a protestelor, însă, şeful PSD s-a ferit din nou să răspundă: "Tocmai asta v-am spus, că ce le-am spus dumnealor nu pot să vă spun dvs aici."

"Jandarmeria a acţionat legal şi conform regulamentelor lor pe care le au în condiţiile în care acolo au fost nişte violenţe destul de mari", a precizat Dragnea.

Întrebat dacă îi e teamă de o punere sub acuzare în acest dosar, Dragnea a fost prompt: "Nici vorbă".

În cadrul conferinţei de presă, şeful PSD a repezit-o pe o jurnalistă de la Digi24, cu un ton răstit: "Da’ de ce nu staţi voi acolo (lângă protestatarii care vociferau – n.r.), că văd că lucraţi împreună, sincer! Staţi acolo, că văd că lucraţi împreună."

Cine este vinovat pentru ce s-a întâmplat?

"Cei care au organizat aceste violenţe (sunt vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat pe 10 august - n.r.)", a afirmat Dragnea, care a refuzat să comenteze faptul că au fost depuse peste 800 de plângeri penale împotriva forţelor de ordine.

Jandarmeria a depus plângere privind o posibilă lovitură de stat la o lună de la incidente şi abia după ce şeful PSD a făcut afirmaţii în acest sens. Cum se explică această situaţie?

"Întrebaţi-i pe ei", a indicat Dragnea.

Ce mesaj are pentru protestatarii paşnici – "Tot timpul să se delimiteze de grupurile violente".

Liderul PSD susţine că nu a avut nicio discuţie înainte de incidente cu ministrul de Interne, Carmen Dan, legat de modul în care să intervină forţele de ordine.

Pe durata discuţiei, din partea protestatarilor s-au putut auzi scandări precum: "Infractorule", "Penalule", "Cât de javră poţi să fii, să gazezi nişte copii" sau "Dragnea infractorul, a gazat poporul!".

Unul dintre cetăţeni a venit inclusiv cu o pereche de cătuşe pe care o flutura în direcţia preşedintelui PSD.

Protest
Protest

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

* * *

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ajuns vineri seară la sediul Parchetului General, unde a dezvăluit presei că va fi audiat în calitate de martor, însă nu a specificat în ce dosar.

Întrebat de presă dacă sunt vizate afirmaţiile pe care le-a făcut privind aşa-zisa tenativă de lovitură de stat, liderul PSD a replicat că "speră că despre asta e vorba".

Jurnaliştii îl aşteaptă cu declaraţii la finalul audierilor.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar au tot curs (în jur de 800). Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Iar în timp ce oamenii agresaţi făceau cozi la IML şi la Parchet, oficialii responsabili de "gestionarea" situaţiei în ziua/seara de 10 august s-au tot contrazis în declaraţii. Merită menţionat că primarul Gabriela Firea a acuzat-o pe Carmen Dan că a premeditat intervenţia violentă a jandarmilor împotriva protestatarilor şi a făcut aluzie la faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi în spatele deciziei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne