Dumitru Alaiba: Starea presei libere în Moldova se degradează an de an prin concentrare şi control politic

Ziua Mondială a Libertăţii Presei, protest în faţa Parlamentului
Ziua Mondială a Libertăţii Presei, protest în faţa Parlamentului (Epoch Times România)
Maria Maevschi
04.05.2018

Chiar dacă nu este jurnalist, Dumitru Alaiba, coordonatorul de programe al Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova, a participat la Marşul Solidarităţii Presei de la Chişinău, motivându-şi prezenţa prin faptul că munca sa şi modul în care încearcă să sensibilizeze oamenii prin proiecte depinde foarte mult de libertatea presei.

Mai mult decât atât, acesta a punctat că, de fapt, că cetăţenii depind foarte mult de felul în care sunt reflectate evenimentele, realitatea şi implicit subiectele pe care le urmăresc şi le promovează.

”Vrem ca subiectele de interes public să fie reflectate corespunzător, or ceea ce vedem în Republica Moldova, fapt confirmat prin sondaje şi ratinguri internaţionale, este că această problemă se degradează an de an, prin concentrare şi prin controlul politic al unei bune părţi din mass media. Suntem aici pentru a ne arăta solidaritatea cu jurnaliştii în general, pentru că cei care promovează agende politice sunt PR-manageri, nu jurnalişti”, a declarat Alaiba pentru Epoch Times România.

Decizia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, de a nu ieşi în faţa jurnaliştilor prezenţi la Marş, a fost considerată de către coordonatorul de programe CPR Moldova drept o încercare gravă de negare a realităţii.

”Preşedintele Parlamentului împreună cu reprezentanţii vizibili ai guvernării sunt într-o şatre gravă de negare a realităţii. Acest gest de a nu veni în faţa celor care protestează nu este nimic altceva decât refuzul de a accepta realitatea, or oamenii protestează dintr-un anumit motiv, iar tu ca şi guvernare şi om care vrei să reprezinţi democraţia trebuie să înfrunţi motivul care îi face pe oameni să protesteze, chiar dacă ar fi vorba şi de doi oameni”, a adăugat Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor