După discursul lui Cameron, Europa va fi tulburată de o dispută internă pentru încă cinci ani(politolog britanic)

Premierul britanic David Cameron (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.01.2013

Discursul premierului David Cameron asupra viitorului relaţiilor ţării sale cu UE ar fi putut fi mult mai rău, dar cinci ani de incertitudine reprezintă veşti proaste atât pentru Europa cât şi pentru restul lumii, scrie reputatul politolog Timothy Garton Ash într-un editorial pe care îl semnează în The Guardian.

Acum se ştie: Europa va fi tulburată de o dispută internă pentru încă cinci ani. În timp ce Germania, Franţa şi alţii se luptă pentru a construi o Europă mai puternică în jurul zonei euro, conservatorii lui David Cameron, dacă vor fi aleşi în 2015, vor încerca să renegocieze termenii statutului de membru al Marii Britanii în întreg clubul UE iar apoi să supună 'noua reglementare' atenţiei poporului britanic într-un referendum pe tema rămânerii sau plecării din UE până la sfârşitul lui 2017.

Rămâne Europa un gigant economic? Garton Ash crede că încă rămâne, dar nu şi o forţă puternică într-o nouă lume multipolară. Indiferent de unde priveşti - din India, China, Rusia, America sau Brazilia - trebuie uitată această perspectivă în viitorul apropiat, susţine analistul.

Ce se poate spune despre discursul în sine al lui Cameron? Garton Ash crede că ar fi putut fi mult mai rău. În calitate de pro-european, care a susţinut că Marea Britanie ar trebui să organizeze un referendum privind rămânerea sau plecarea din UE în viitoarea legislatură, odată ce se va cunoaşte forma zonei euro şi rezultatele unei eventuale renegocieri a termenilor statutului de membru, politologul britanic afirmă că nu se poate plânge că premierul pledează pentru exact acest lucru. Deşi o mare parte din formularea lui a fost concepută evident pentru a le face pe plac euroscepticilor, unele dintre criticile sale la adresa UE de astăzi sunt justificate.

În primul rând, discursul a fost un argument clar, elocvent şi puternic pentru rămânerea Marii Britanii în UE, pe temeiul interesului său naţional lucid şi pragmatic, cum era şi de sperat de la un lider al Partidului Conservator de astăzi. Garton Ash susţine că în această problemă poporul britanic va vota să rămână în UE. El a avut însă şi percepţia inutilităţii întregii strategii, pentru că argumentele de bază ale interesului naţional ca Marea Britanie să rămână în UE vor rămâne valabile, indiferent de cât de slabe vor fi rezultatele unei renegocieri oficiale după 2015. De fapt, din moment ce Europa este într-o permanentă negociere, Marea Britanie ar primi o ofertă mai bună dacă va rămâne deplin implicată şi angajată tot timpul.

Dacă statele membre sunt de acord cu ceva, atunci este că Marii Britanii nu ar trebui să i se acorde noi excepţii majore de la normele clubului. Acum, ele vor ceda şi mai puţin. Dacă politica UE ar fi un joc de cărţi, Cameron tocmai şi-a aruncat asul cel mai puternic: ameninţarea credibilă a părăsirii UE. Germania şi alte ţări nord-europene ale pieţei libere nu vor dori cu adevărat să fie lăsate singure cu sud-europenii. Chiar şi Franţa va fi ambivalentă, deoarece Marea Britanie este singura ţară europeană cu o tradiţie serioasă de proiectare a puterii ''hard'' - aşa cum s-a întâmplat cel mai recent în Libia.

Este rău şi pentru Europa. Unele dintre reformele bune pe care le predică Cameron europenilor continentali sunt acum mai puţin probabil să se realizeze, deoarece partenerii britanici simt că el se bate pentru Marea Britanie nu pentru Europa.

Chiar dacă ar fi fost mai bine pentru Europa să continue fără diversiunea britanică adăugată la problemele esenţiale ale întregului proiect, oricum s-ar fi organizat un referendum mai devreme sau mai târziu. Cu mize ridicate în acest fel, va fi dificil să i se refuze poporului britanic o alegere directă. Aşa cum spune o zicală poloneză: trebuie să înghiţim această broască.

Între timp, lumea va trata cu Europa, aşa cum este ea: un gigant economic şi o hidră politică. Istoria i-a împărţit Marii Britanii cărţi uimitoare. Deşi este o umbră a fostului imperiu, ţara are legături unice cu Europa, SUA şi restul lumii vorbitoare de limbă engleză şi cu destul de multe alte câteva locuri, de exemplu America Latină. Numai un iraţional al renunţa la aceste avantaje, scrie în final analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor