După Germania, şi Marea Britanie descoperă doi bărbaţi care ar fi spionat în favoarea Chinei

(Captură Foto)
Redacţia
23.04.2024

Luni, poliţia britanică a acuzat doi bărbaţi de spionaj în favoarea Chinei, dintre care unul ar fi lucrat ca cercetător în parlamentul britanic pentru un important deputat al Partidului Conservator aflat la guvernare, informează Reuters.

Cei doi bărbaţi, în vârstă de 32 şi 29 de ani, au fost acuzaţi de furnizarea de informaţii prejudiciabile Chinei, încălcând legea privind secretele oficiale, şi vor apărea în faţa instanţei vineri.

"Aceasta a fost o investigaţie extrem de complexă în ceea ce reprezintă acuzaţii foarte grave", a declarat Dominic Murphy, şeful Comandamentului de combatere a terorismului din cadrul Poliţiei Metropolitane.

Germania a arestat trei suspecţi de furnizarea de tehnologie militar-civilă Chinei

Ambasada Chinei la Londra a declarat că acuzaţia potrivit căreia China ar încerca să fure informaţii britanice este "complet inventată".

"Ne opunem cu fermitate şi îndemnăm partea britanică să înceteze manipularea politică anti-China şi să nu mai pună în scenă o astfel de farsă politică auto-înscenată", a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei.

Unul dintre bărbaţi a fost numit luni de poliţie drept Christopher Cash.

În septembrie, Sunday Times a relatat că Christopher Cash a fost arestat pentru spionaj în timp ce lucra ca cercetător în parlament pentru legislatoarea conservatoare Alicia Kearns, preşedinta Comisiei pentru afaceri externe.

Spionii chinezi vizează industriile olandeze pentru a consolida armata Chinei, acuză o agenţie de informaţii

Luna trecută, guvernul britanic l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Chinei la Londra, după ce a acuzat hackeri susţinuţi de statul chinez că au furat date de la organismul de supraveghere a alegerilor din Marea Britanie şi au desfăşurat o operaţiune de supraveghere a parlamentarilor.

China a negat aceste acuzaţii, calificându-le drept "complet inventate".

De asemenea, guvernul a declarat în septembrie că spionii chinezi au vizat oficiali britanici aflaţi în poziţii sensibile în politică, apărare şi afaceri, ca parte a unei operaţiuni de spionaj din ce în ce mai sofisticate pentru a obţine acces la secrete.

Germania arestează presupuşi spioni ruşi care supravegheau instalaţii militare americane

Context

Anxietatea a crescut în întreaga Europa cu privire la presupusele activităţi de spionaj ale Chinei, iar Marea Britanie a devenit din ce în ce mai vocală cu privire la preocupările sale în ultimele luni.

Vestea privind acuzaţiile de spionaj pentru China din Marea Britanie vine la puţin timp după ce Germania a anunţat că a arestat persoane suspectate că au colaborat cu serviciile secrete chineze.

Trei germani au fost arestaţi sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze pentru a transmite tehnologie care ar putea fi folosită în scopuri militare, contribuind astfel la consolidarea marinei chineze, au declarat luni oficiali germani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor