După Grindeanu şi Iordache, a venit şi rândul lui Dragnea. Denunţ penal pe numele liderului suprem al PSD

După ce premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache, au intrat în atenţia DNA în urma promovării controversatelor ordonanţe privind graţierea şi mutilarea Codurilor penale în beneficiul infractorilor, a venit şi rândul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să intre în "horă".
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Posibila sa implicare în operaţiunea "Marţea Neagră 2", care a adus fericire în inimile multor infractori, l-ar putea costa scump pe liderul suprem al PSD, Liviu Dragnea, care s-a trezit cu denunţ penal pe numele său la DNA. Între timp, Ministerul condus de Florin Iordache acuză "o gravă imixtiune" a procurorilor "în activitatea autorităţii executive" a Justiţiei.

"Ieri, 1 februarie, am fost chemat la DNA, unde am fost audiat în legătură cu denunţul penal împotriva lui Sorin Grindeanu, Prim-ministru al Guvernului României, şi Florin Iordache, ministru al Justiţiei în Guvernul României, pentru comiterea următoarelor infracţiuni: favorizarea făptuitorului şi prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului şi preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (Detalii aici).

Cu ocazia audierii, având în vedere i) evenimentele din noaptea de 31.01.2017 când Guvernul României a adoptat conspirativ o ordonanţă de urgenţă de modificare a codurilor penale, precum şi ii) indiciile publice ale unei întâlniri între ministrul Justiţiei şi şeful său de partid Dragnea Liviu, în care cel din urmă ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonanţei amintite, am decis să depun o completare la denunţul penal în vederea efectuării de cercetări penale împotriva preşedintelui PSD", a anunţat, pe pagina sa de Facebook, Mihai Poliţeanu, de la mişcarea civică Iniţiativa România.

Mai exact. liderul PSD este acuzat de comiterea infracţiunii prevăzute la art. 13 din Legea 78/2000: "Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

"Amintesc că denunţul a fost semnat de Elena Ghioc, Răzvan Patachi şi de mine şi a fost depus la DNA în data de 24 ianuarie prin mijloace de comunicare electronică. Pe 31 ianuarie, pentru respectarea deplină a procedurii penale, am depus denunţul şi în persoană, la sediul DNA", a adăugat Mihai Poliţeanu.

Procurorii au început deja să se mişte în direcţia asta.

"La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate" a transmis DNA.

Ministerul lui Iordache, revoltat

Ministerul Justiţiei a confirmat primirea unei solicitări din partea DNA de a transmite până joi, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea controversatelor "ordonanţe-elefant" care au declanşat cele mai mari proteste de stradă de după Revoluţie.

"Prin aceeaşi adresă DNA a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenţei interinstituţionale şi interne, scrise sau prin poştă electronică, cu privire la cele două acte normative menţionate, precum şi precizarea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea şi/sau avizarea celor două proiecte de acte normative. Conform adresei documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul DNA.

Faţă de acest demers Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă menţionată a fost şi este asumată de conducerea Ministerului Justiţiei în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale. Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale", a reacţionat instituţia condusă de Florin Iordache.

Procurorul General, replică pentru MJ

Pe de altă parte, Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a ţinut să sublinieze că "nicio anchetă nu este o imixtiune".

"Vă pot asigura că organele judiciare şi Ministerul Public îşi fac datoria în cadru legal, nicio anchetă nu este o imixtiune. Ori de câte ori există indicii rezonabile privind săvârşirea unei infracţiuni procurorul trebuie fără ezitare să le verifice şi să afle adevărul", a precizat Augustin Lazăr.