Ecaterina Andronescu, acuzaţii de plagiat în mai multe lucrări

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Noi acuzaţii de plagiat au apărut în weekend referitoare la ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. După ce la începutul săptămânii trecute era semnalată o primă acuzaţie de plagiat pe numele ministrului, au ieşit la iveală alte patru situaţii de plagiat, auto-plagiat şi suspiciuni de încălcare a drepturilor de autor, relevă B1 TV, citând integru.org.

Acuzaţiile planează asupra a patru articole publicate între anii 2006-2007, semnate, printre alţii, de Ecaterina Andronescu şi de Sorin Jinga, ambii profesori în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Lucrările sunt practic aceleaşi, cu schimbarea numelui autorului de la o lucrare la alta.

Mai exact, este vorba de un articol iniţial, în care numele celor doi nu apare, cu trei republicări, sub alte titluri, însă fără contribuţii esenţiale la conţinut, la care Ecaterina Andronescu şi Sorin Jinga în calitate de co-autori.

Articolele au fost prezentate la o conferinţă internaţională, apoi au apărut în două jurnale de specialitate şi într-unul al Academiei Române.

Conform integru.org plagiatul a fost confirmat de patru experţi internaţionali din SUA şi din Marea Britanie.

În cazul de la începutul săptămânii, era vorba de o lucrare a unei doctorande a Ecaterinei Andronescu, în care o parte din informaţii ar fi fost preluate din munca altor oameni de ştiinţă.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung": Ecaterina Andronescu a plagiat în 2003

Ecaterina Andronescu a fost pusă în faţa unei noi acuzaţii de plagiat, caz descris de jurnaliştii de la publicaţia germană "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ), după ce ziariştii de la revista "Nature" au scris, la rândul lor, despre posibilitatea ca ministrul Educaţiei să fi girat o cerere de finanţare în valoare de o jumătate de milion de euro bazată pe plagiat.

După scandalul legat de plagiatul premierului Ponta, FAZ relatează despre un nou posibil caz în guvernul condus de acesta. Este vorba despre ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care ar fi plagiat într-o lucrare ştiinţifică din 2003, după cum a informat platforma integru.org, informaţie preluată apoi de FAZ.

Profesorul Christian Holm de la Universitatea din Stuttgart a declarat că un asemenea comportament trebuie anchetat în justiţie şi că nu există nicio scuză pentru aşa ceva.

Articolul, asupra căruia există suspiciunile de plagiat, este unul de cinci pagini, din revista "Analytical Chemistry", în care este descris un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand aflat sub îndrumarea Ecaterinei Andronescu. Anumite părţi din articol ar fi fost preluate din lucrările altor oameni de ştiinţă. Articolul respectiv a fost co-semnat de Ecaterina Andronescu şi fost inclus în lucrarea de doctorat a Aureliei Cristina Nechifor.

Anchetă jurnalistică din 2006

Problema legată de plagiat ar fi fost descoperit în 2006, de o jurnalistă româncă, dar conducerea ziarului la care lucra nu a permis atunci publicarea articolului. Chimistul olandez Gerard van Ewijk, de la Universitatea Utrecht, i-a declarat jurnalistei că rezultatele muncii sale au fost copiate "cu neruşinare" şi prezentate drept rezultatele unor alte cercetări.

Site-ul integru.org prezintă mărturiile unor oameni de ştiinţă din Germania, Canada, Marea Britanie şi SUA care au comparat textul cu sursele şi au fost de părere că autorii nu au respectat normele etice ale activităţii ştiinţifice.

Profesorul Christian Holm de la Universitatea din Stuttgart a declarat că un asemenea comportament trebuie anchetat în justiţie şi că nu există nicio scuză pentru aşa ceva.

Ecaterina Andronescu a fost numită ministru al Educaţiei în luna iulie, după ce Corina Dumitrescu şi Ioan Mang au fost retraşi din funcţia respectivă din cauza unor acuzaţii de plagiat.

Recent, revista Nature, care a relatat despre cazul plagiatului în teza de doctorat a premierului Victor Ponta, a dezvăluit un nou caz în care a fost aplicată metoda “copy-paste”. Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a fost acuzată de girare a unei cereri de finanţare în valoare de jumătate de milion de euro bazată pe plagiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne