Egipt: Începând de sâmbătă vor fi judecaţi 1.200 de demonstranţi pro-Morsi

Protest al susţinătorilor lui Mohamed Morsi şi ai Frăţiei Musulmane
Protest al susţinătorilor lui Mohamed Morsi şi ai Frăţiei Musulmane (MAHMOUD KHALED / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
22.03.2014

Un număr de cca 1.200 de susţinători ai preşedintelui islamist, Mohamed Morsi, care a fost destituit de armată în iulie, vor fi judecaţi începând de sâmbătă pentru violenţele comise în august 2013, conform unor surse citate de AFP, potrivit B1Tv.

După înlăturarea de la putere a lui Morsi, autorităţil egiptene au început o represiune împotriva susţinătorilor lui, soldată cu cca 1.400 morţi, conform Amnesty Internaţional, jumătate dintre ei fiind ucişi în ziua de 14 august, când au fost reprimate la Cairo două mitinguri pro-Morsi.

De atunci, guvernul a scos în afara legii mişcarea de care aparţinea Morsi, Frăţia Musulmană, catalogând-o drept organizaţie teroristă şi a efectuat arestări în masă în rândul susţinătorilor acesteia.

În acelaşi poces este judecat liderul suprem al Frăţiei Musulmane, Mohammed Badie. Acesta trebuie să dea socoteală, alături de cei peste 1.200 de acuzaţi, pentru actele de violenţă comise şi atacurile împotriva unor persoane şi bunuri publice.

Guvernul egiptean a declarat Frăţia Musulmană organizaţie "teroristă" după un atentat sinucigaş soldat cu 15 morţi într-un comisariat situat la nord de Cairo. Ulterior, atentatul a fost revendicat de o grupare jihadistă despre care nu se cunoaşte că ar avea legături cu această mişcare islamistă.

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a fost acuzat că a dezvăluit secrete de stat Gărzii Revoluţionare iraniene. La Cairo a fost intentat un proces fostului preşedinte şi altor 35 de membri ai Frăţiei Musulmane, aceştia fiind acuzaţi de conspiraţie cu puteri străine şi cu mişcarea palestiniană Hamas.

Susţinători ai lui Mohamed Morsi ies deseori pe străzi solicitând revenirea lui la putere, acţiunile lor degenerând adesea în ciocniri cu forţele de securitate şi cu opozanţi ai preşedintelui destituit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor