Elie Wiesel: Lumea nu a învăţat suficient din Holocaust

Epoch Times România
19.05.2014

Lumea nu a învăţat încă suficient din Holocaust, dar o va face în timp, a apreciat duminică Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, citat de Jerusalem Post.

Vorbind, prin Skype din New York, cu jurnalişti israelieni aflaţi în pivniţa casei sale natale din Sighet, Wiesel a afirmat că lumea încă mai are probleme în a înţelege cum a putut avea loc o tragedie precum Holocaustul în Europa civilizată.

'Sighetul nu m-a părăsit niciodată', a afirmat Wiesel, amintindu-şi modul în care părinţii săi păstrau vin în pivniţa unde se aflau intervievatorii săi. 'Shabbat-ul din Sighet nu putea fi comparat cu niciun altul, mai puţin Shabbat-ul din Ierusalim. Amintirile mele din Sighet îmi sunt încă aproape', a continuat el.

Wiesel a făcut aceste remarci cu ocazia inaugurării 'Pivniţei Holocaustului', primul centru de educaţie Shoah din România, care a fost lansat duminică la Sighet. Pivniţa va reprezenta un nou element al muzeului Holocaustului din fosta casă a lui Wiesel, în curtea fostului Ghetou Evreiesc şi va servi drept loc de studiu dedicat celor 13.000 de victime locale ale Holocaustului.

Deschiderea a fost sprijinită de guvernul României, de municipalitatea Sighet, de Conferinţa privind Revendicările Materiale Evreieşti împotriva Germaniei, de Federaţia Evreiască din România şi de Limmud FSU, conform Jerusalem Post. Acesta a fost primul dintr-o serie de evenimente ce au marcat împlinirea a 70 de ani de la expulzarea ultimilor evrei din nordul Transilvaniei către Auschwitz. Printre evenimentele din weekend s-a numărat şi un concert dedicat memoriei victimelor Holocaustului.

În anul 1944, la două zile după sărbătoarea Pesach, evreii din Maramureş au fost puşi laolaltă şi forţaţi să se mute în 13 ghetouri. În cele din urmă, 131.639 de evrei au fost deportaţi către lagărul de concentraţie Auschwitz-Birkenau, unde majoritatea au fost ucişi.

Între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni au murit în timpul Holocaustului în România şi în teritoriile aflate sub controlul acesteia. Alţi 135.000 de evrei români care trăiau sunt control ungar în nordul Transilvaniei au avut aceeaşi soartă, după cum a fost cazul şi pentru alţi circa 5.000 de evrei români din alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor