Elveţienii resping într-un referendum deportarea infractorilor străini

Alegătorii elveţieni au respins într-un referendum o propunere din partea dreptei pentru deportarea infractorilor străini.
Afişe împotriva iniţiativei de deportare a infractorilor străini, în oraşul Bern, Elveţia.
Afişe împotriva iniţiativei de deportare a infractorilor străini, în oraşul Bern, Elveţia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.02.2016

Rezultatul referendumului a arătat că 58,9% dintre elveţieni se opun deportărilor automate, rezultatul consamnând o înfrângere pentru Partidul Popular Elveţian anti-imigraţie (SVP).

Prezenţa la referendum a fost de peste 62%, cea mai ridicată din 1992 pentru un referendum în Elveţia, conform unui studiu efectuat de un institut pentru sondaje.

Planul de a expulza rezidenţi străini condamnaţi pentru diverse infracţiuni - de la crimă şi depăşirea vitezei - a fost propus de SVP, care deţine aproximativ o treime din locurile camerei inferioare a Parlamentului elveţian.

Dar planul a înfruntat o opoziţie din partea activiştilor şi liderilor de afaceri care au declarat că acesta va încălca drepturile omului şi va complica relaţiile cu cel mai mare partener al Elveţiei, Uniunea Europeană, deja înfuriată pe un vot desfăşurat în 2014 care a susţinut cotele pentru muncitorii UE.

Conform noului plan propus de SVP, străinii ar fi fost deportaţi după ispăşirea unor sentinţe pentru crime serioase precum crimă, viol sau jaf armat, sau după comiterea a doua infracţiuni mai uşoare într-un interval de 10 ani, precum depăşirea vitezei sau spargeri de locuinţe, de exemplu.

Partidul Popular Elveţian a obţinut cele 100.000 de semnături necesare pentru lansarea referendumului, conform sistemului elveţian al democraţiei directe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor