Erdogan continuă şantajul. Acum, aderarea Suediei la NATO depinde de deciziile SUA şi Canadei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
D.B.
20.12.2023

În prezent, este perceput pe scară largă faptul că Turcia va continua să întârzie aprobarea formală finală a intrării Suediei în NATO, ca formă de represalii pentru sprijinul acordat Israelului de Occident, în timp ce acesta continuă să atace Gaza, potrivit ZeroHedge.

În acest context, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a adăugat şi alte elemente pe lista de nemulţumiri în declaraţiile de marţi, sugerând că va continua să blocheze cererea de aderare a Suediei dacă nu sunt îndeplinite anumite cerinţe. El a spus că mingea se află în curtea SUA şi a Canadei.

"Evoluţiile pozitive atât în ceea ce priveşte [achiziţia de F-16 din SUA], cât şi promisiunile Canadei [privind ridicarea embargoului asupra armelor] ar ajuta parlamentul nostru să aibă o abordare pozitivă faţă de Suedia. [...] Toate acestea sunt legate", a declarat Erdogan în cadrul unui briefing de presă.

El a transmis aceste cuvinte reporterilor în timp ce se întorcea dintr-o călătorie în Ungaria, unde s-a întâlnit cu premierul Viktor Orban. Şi Ungaria s-a abţinut anterior de la aprobarea aderării Suediei, dar acum Turcia este văzută ca fiind ultimul obstacol.

Turcia a semnalat că îşi va da acordul încă din iunie, dar se pare că a întârziat intenţionat procesul legal în parlamentul turc, în special după declanşarea războiului din Gaza.

Erdogan a dezvăluit că a avut o convorbire telefonică săptămâna trecută cu preşedintele Joe Biden pe această temă.

"În timpul convorbirii, domnul Biden a spus: "Voi treceţi asta (oferta Suediei pentru NATO) de parlament şi eu voi face să treacă (vânzarea de F-16) în Congres", a afirmat el.

După doi ani de aşteptare pentru cele 40 de F-16 şi 79 de kituri de modernizare pe care le-a solicitat Turcia, Ministerul turc al Apărării a trecut la achiziţionarea de avioane Eurofighter Typhoon din Marea Britanie.

Biden a favorizat anterior acordul Lockheed Martin de 20 de miliarde de dolari al Turciei pentru F-16, dar liderii Congresului s-au opus din cauza blocării continue de către Erdogan a candidaturii Suediei de aderare la NATO.

Turcia este de mult timp un ghimpe în coasta alianţei occidentale, iar unii au evocat chiar posibilitatea de a scoate ţara eurasiatică din NATO. Dar rămâne a doua cea mai mare armată a alianţei şi găzduieşte forţe americane, inclusiv o parte din arsenalul nuclear tactic al Americii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor