Erdogan, declaraţii incomode la Berlin. I-a spus lui Scholz că Germania nu poate critica Israelul din cauza Holocaustului

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan (st), şi cancelarul german Olaf Scholz
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan (st), şi cancelarul german Olaf Scholz (Youtube - captură ecran)
D.B.
19.11.2023

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat agresiv operaţiunea militară a Israelului împotriva Hamas şi Gaza. Aflat, vineri, la Berlin, el l-a pus în dificultate pe cancelarul german Olaf Scholz în timpul unei conferinţe de presă când a dat de înţeles că Germania nu poate critica Israelul din cauza Holocaustului, potrivit Daily Sabah.

Liderul turc nu numai că şi-a reiterat apelurile pentru încetarea imediată a focului, dar a spus chiar că ceea ce face Israelul este împotriva religiei evreieşti. El a denunţat atacurile asupra copiilor şi civililor din spitale ca fiind contrare cărţii sfinte evreieşti.

"Să tragi în spitale sau să ucizi copii nu există în Tora, nu poţi face asta", a spus Erdogan.

Acesta a subliniat apoi numărul mare şi în creştere al victimelor din rândul femeilor, copiilor şi bătrânilor palestinieni şi a menţionat chiar şi atacurile asupra bisericilor.

"Oare Israelul vizează spitale, lăcaşuri de cult şi biserici? Da, o face. Eu, ca musulman, sunt deranjat de acest lucru", a spus el, în traducerea presei turce.

Liderul turc a făcut apoi apel la liderii occidentali pentru faptul că nu au condamnat astfel de abuzuri neruşinate ale drepturilor omului, din nou alături de Scholz, care se simţea inconfortabil lângă el.

Erdogan a mai complicat lucrurile făcând referire la un subiect ultra-sensibil, sugerând că Germania nu poate critica Israelul din cauza Holocaustului.

"Vorbesc liber pentru că nu datorăm nimic Israelului. Dacă am fi îndatoraţi, nu am putea vorbi atât de liber. Cei care sunt îndatoraţi nu pot vorbi liber. Noi nu am trecut prin Holocaust şi nu ne aflăm într-o astfel de situaţie", a spus el.

De asemenea, liderul turc a afirmat că acţiunile Israelului sunt împotriva iudaismului.

El a mai susţinut posibilitatea ca Turcia să medieze pacea - ceea ce este foarte puţin probabil, având în vedere tensiunile actuale în creştere în relaţiile dintre Israel şi Turcia, care au fost martore recent la retragerea reciprocă a ambasadorilor şi la denunţuri verbale de tip "dinte pentru dinte".

"Obiectivul Turciei este de a facilita o atmosferă în care palestinienii şi Israelul să coexiste în mod paşnic", a declarat el.

Erdogan a insistat, de asemenea, asupra arsenalului nuclear secret al Israelului, afirmând că lumea trebuie să ceară ca acesta să fie dezvăluit oficial, şi a promis să trimită Israelul în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crime de război.

În ciuda afirmaţiilor lui Erdogan, Scholz, a rămas impasibil în timpul conferinţei de presă. Întrebat de un jurnalist dacă Germania ar susţine o acţiune legală împotriva crimelor de război pe care Israelul le comite în prezent împotriva palestinienilor din Gaza, Scholz a declarat că "dreptul Israelului la autoapărare nu trebuie să fie pus sub semnul întrebării".

Scholz a călătorit în Israel pentru a oferi sprijinul necondiţionat şi de neclintit al Germaniei după atacurile din 7 octombrie.

Comentariul lui Erdogan a stârnit imediat controverse în rândul liderilor germani. Scholz a descris acuzaţiile lui Erdogan la adresa Israelului ca fiind "absurde".

"Nu este un secret că avem, în parte, opinii foarte diferite cu privire la conflictul actual", a declarat Scholz la o scurtă conferinţă de presă alături de Erdogan înainte de discuţiile lor. Dar "în special în momentele dificile, trebuie să vorbim direct unul cu celălalt".

Germania se numără printre ţările europene care au o populaţie musulmană numeroasă şi în special turcă. Acolo au izbucnit proteste majore pro-palestiniene. Un punct de acord rar întâlnit între Turcia şi Germania în timpul vizitei lui Erdogan a fost necesitatea unei soluţii cu două state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor