Erdogan iese din nou la atac: Susţine că premierul israelian Netanyahu nu este diferit de Hitler

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Alexandr Demyanchuk/AFP via Getty Images *)
Andrei Popescu
28.12.2023

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a continuat să lanseze denunţuri şi insulte la adresa Israelului în legătură cu operaţiunea sa militară din Fâşia Gaza şi cu numărul imens de victime civile în rândul palestinienilor.

De la ofensiva majoră a armatei israeliene ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, atacurile verbale ale lui Erdogan s-au intensificat, ducând relaţiile dintre Turcia şi Israel la un nivel minim istoric. De data aceasta, Erdogan a jucat "cartea Hitler", după ce a numit deja Israelul "stat terorist", potrivit Zero Hedge.

Ascuţindu-şi retorica, Erdogan a declarat, miercuri, la un eveniment la Ankara, că Turcia ar primi academicieni şi oameni de ştiinţă care se confruntă cu persecuţii pentru opiniile lor cu privire la conflictul din Gaza, adăugând că ţările occidentale care sprijină Israelul sunt complice la ceea ce el a numit crime de război.

"Obişnuiau să-l vorbească de rău pe Hitler. Cu ce sunt mai diferiţi de Hitler? Ne vor face să ne fie dor de Hitler. Este ceea ce face acest Netanyahu mai puţin decât ceea ce a făcut Hitler? Nu este", a declarat Erdogan.

Preşedintele Turciei a continuat: "Este mai bogat decât Hitler, primeşte sprijin din partea Occidentului. Tot felul de sprijin vine din partea Statelor Unite. Şi ce au făcut cu tot acest sprijin? Au ucis peste 20.000 de locuitori din Gaza".

Dar chiar şi în mijlocul a ceea ce sunt acum denunţuri săptămânale venite din partea preşedinţiei turce, Ankara menţine în continuare relaţii comerciale cu Israelul, deşi acestea au scăzut semnificativ de la 7 octombrie.

Premierul israelian a răspuns cu propriul contraatac, spunându-i lui Erdogan că este "ultimul care poate predica moralitatea".

Netanyahu a intrat pe platforma X pentru a spune: "Erdogan, care comite un genocid împotriva kurzilor, care deţine un record mondial de încarcerare a jurnaliştilor care se opun guvernării sale, este ultimul care ne poate predica moralitatea".

Momentul în care a avut loc acest schimb de replici este interesant, având în vedere că armata turcă a intensificat în ultimele zile loviturile asupra grupurilor kurde din Irak şi Siria, ca represalii pentru moartea a 12 soldaţi turci în Irak în weekendul trecut.

Timp de ani de zile, Israelul a oferit în linişte asistenţă kurzilor din nordul Irakului în vederea realizării unui Kurdistan irakian autonom.

De asemenea, Israelul a sprijinit eforturile SUA de a-i ajuta pe kurzii sirieni şi de a împiedica guvernul din Damasc să aibă acces la propriile câmpuri de petrol şi gaze din nord-estul Siriei.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a continuat prin a numi comentariile preşedintelui turc "denaturări flagrante ale realităţii şi o profanare a memoriei Holocaustului".

El a mai scris pe X: "Hamas a fost organizaţia care a comis un masacru josnic. Îndepărtarea ameninţării Hamas faţă de cetăţenii Israelului este o necesitate existenţială şi un imperativ moral de neegalat".

Totodată, în ultima perioadă Erdogan a depus eforturi pentru a obţine catalogarea Israelului drept un stat "criminal de război" pe scena mondială şi se spune că pregăteşte un caz pe care să îl prezinte Curţii Penale Internaţionale (CPI), cu sediul la Haga.

În octombrie, Erdogan a confirmat că a anulat o călătorie planificată în Israel, unde trebuia să se întâlnească cu omologul său israelian. Acest lucru făcea parte dintr-un efort de normalizare şi restabilire a legăturilor, care în mod clar este acum definitiv oprit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor