Erdogan îl numeşte pe Netanyahu "măcelarul din Gaza"

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Getty Images)
D.B.
01.12.2023

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a catalogat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu drept "măcelarul din Gaza" şi l-a acuzat că generează antisemitism în întreaga lume, potrivit FOX.

Nu este pentru prima dată când Erdogan critică dur Israelul pentru amploarea numărului de morţi şi a distrugerilor provocate de răspunsul acestuia la atacul transfrontalier fără precedent al militanţilor Hamas din 7 octombrie.

Liderul turc a catalogat Israelul drept un "stat terorist" şi a numit Hamas "un grup de eliberare".

Erdogan a lansat aceste atacuri în timpul unei apariţii în faţa membrilor partidului său de guvernământ cu rădăcini islamice din parlament.

"Netanyahu şi-a scris deja numele în istorie ca fiind măcelarul din Gaza. Netanyahu pune în pericol securitatea tuturor evreilor din lume, susţinând antisemitismul prin crimele pe care le-a comis în Gaza", a declarat Erdogan în remarci televizate la nivel naţional.

Retorica tăioasă a lui Erdogan ameninţă să rupă relaţiile în dezvoltare ale Turciei cu Israelul după ce, anul trecut, cele două părţi şi-au renumit ambasadori după o ruptură de un deceniu a legăturilor. De asemenea, au discutat despre dezvoltarea unor relaţii comerciale mai strânse şi despre colaborarea la noi proiecte energetice care ar fi putut contribui la construirea unei încrederi pe termen mai lung.

Războiul din Gaza a determinat Israelul să recheme tot personalul diplomatic din Turcia şi din alte ţări din regiune, ca măsură de precauţie pentru securitate.

De asemenea, Turcia şi-a retras emisarul de la Tel Aviv în semn de protest faţă de abordarea Israelului.

Mediatorii încercau miercuri să prelungească armistiţiul dintre Israel şi Hamas, care a permis eliberarea a 60 de ostatici israelieni şi a 180 de prizonieri palestinieni începând de săptămâna trecută.

Erdogan a declarat că guvernul lui Netanyahu a complicat aceste eforturi prin faptul că a continuat să discute planurile de eradicare a grupării Hamas.

"Declaraţiile făcute de administraţia Netanyahu diminuează speranţele noastre ca pauza umanitară să fie transformată într-o încetare de durată a focului", a declarat Erdogan.

Acordul de armistiţiu a pus capăt temporar luptelor care au început atunci când militanţii Hamas au trecut peste graniţă în Israel, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi răpind aproximativ 240 de persoane.

Campania aeriană şi terestră ulterioară a Israelului în Gaza a ucis aproape 15.000 de persoane, de asemenea majoritatea civili, potrivit oficialilor Hamas, şi a redus la ruine mari părţi din nordul teritoriului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor