Erdogan le-a promis găgăuzilor din Republica Moldova că a convenit cu Igor Dodon autonomia deplină

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, le-a transmis locuitorilor din Găgăuzia că a convenit cu preşedintele Igor Dodon ca regiunea să primească autonomia deplină, transmite publicaţia turcă Hürriyet, citată de g4media.ro.

Erdogan a făcut declaraţiile într-o conferinţă de presă comună cu Dodon şi Irina Vlah, guvernatoarea regiunii. Declaraţiile lui Erdogan au fost întărite de Igor Dodon, care a spus că va face tot posibilul ca statutul de autonomie garantat de Republica Moldova regiunii găgăuze să fie respectat pe deplin. Dodon a mai spus ca şi-ar dori ca aceste legi să fie transpuse şi în Constituţia ţării.

Una dintre consecinţele posibilei garantări a autonomiei prin Constituţie ar fi blocarea de facto a oricărei încercări a R. Moldova de a adera la UE şi NATO, dat fiind că regiunile autonome au drept de veto în acest sens. Or, locuitorii din Găgăuzia, o populaţie de circa 70.000 de oameni de origine turcă, religie creştin-ortodoxă şi vorbitori de limbă rusă. Potrivit RFI, la alegerile prezidenţiale din 2016, găgăuzii au votat în proporţie de 97% pentru candidatul pro-rus Igor Dodon, actualul şef al statului.