Expert, despre plafonarea preţurilor la energie: Sunt şi motive electorale. Acelaşi lucru se petrece la alimente

(Getty Images)
Andrei Popescu
04.07.2023

Preţul mediu al energiei a continuat să coboare în luna iunie 2023, după o scădere susţinută lună de lună, anul acesta. În acest context, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că ajutoarele pentru facturile la energie nu vor dispărea, iar Hidroelectrica a anunţat măsuri în beneficiul consumatorilor. Ziare.com a discutat cu expertul în energie Bogdan Berneagă, pentru a înţelege raţionamentul autorităţilor.

Preţul mediu al pieţei spot a continuat coborârea în luna iunie, ajungând la 422,7 lei/mwh, după ce în luna mai, preţul mediu ponderat a fost de 430 de lei/mwh. Astfel, preţul mediu lunar rezultat din tranzacţiile de piaţă pentru ziua următoare (PZU) continuă să se situeze sub nivelul reglementat de 450 de lei/mwh, după ce a scăzut sub acest prag în premieră în luna mai, conform calculelor Economica.net. De asemenea, preţul de 450 de lei/mwh este cel cu care marii producători de energie electrică vând energia către furnizori în cadrul mecanismului de achiziţie centralizată impus de stat la finalul anului trecut. Aşadar, continuă tendinţa de ieftinire a energiei electrice pe piaţa de la Bucureşti.

“Preţurile la consumator noi le dorim cât mai stabile şi ar fi imprudent în acest moment să încercăm să reducem artificial preţurile la factură, pentru că este o piaţă într-o evoluţie continuă. Sunt toate şansele să avem cel puţin o prelungire până în primăvara anului viitor. Comisia Europeană are toată deschiderea să prelungească statelor membre schema de compensare-plafonare până anul viitor, tocmai pentru că vorbim de o piaţă încă impredictibilă”, a declarat, vineri, Burduja.

Bogdan Berneagă, expert în politici energetice, a explicat, pentru Ziare.com, faptul că “preţurile, într-adevăr, au mai scăzut, dar vorbim de preţurile en-gros, nu cele pentru consumatorii casnici”.

“Şi preţurile la gaze, deşi fluctuează, au scăzut semnificativ faţă de primăvara anului 2022. Consumatorii casnici, în schimb, semnează contracte pe termene de un an sau doi ani. O persoană care a semnat contract cu furnizorul de energie anul trecut, s-a învoit să plătească un preţ mai ridicat”, a adăugat el.

Totodată, expertul a explicat faptul că plafonarea vine ca o măsură îndreptată strict către oameni, pentru a acoperi perioadele de contract la preţuri ridicate.

“Plafonarea are sensul ei. Sunt şi motive electorale care motivează plafonarea. E acelaşi lucru care se petrece şi cu plafonarea preţurilor la alimente. Preţurile finale nu reflectă costurile şi riscăm ca producătorii să evite să vândă în pierdere. Intervenţia asta nu e bună, dar în pragul alegerilor, autorităţile invocă ideea servirii mai bune a populaţiei”, a continuat Berneagă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor