Experţi ONU condamnă "rapoarte credibile" despre execuţii şi atacuri sexuale comise de armata israeliană - The Hill

Clădiri bombardate în Gaza
Clădiri bombardate în Gaza (Mohammed Abed / AFP via Getty Images)
A.P.
20.02.2024

Un grup de experţi ai Naţiunilor Unite în domeniul drepturilor omului a denunţat luni armata israeliană pentru acuzaţiile "credibile" de execuţie şi agresiune sexuală împotriva palestinienilor din Gaza.

Experţii independenţi afiliaţi la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului au declarat că acuzaţiile constituie "încălcări flagrante ale drepturilor omului", adaugându-se la criticile la adresa efortului de război israelian în Gaza, în timp ce armata israeliană ar pregăti o invazie terestră la Rafah.

În mod specific, experţii s-au declarat şocaţi de rapoartele privind "ţintirea deliberată şi uciderea extrajudiciară" a femeilor şi copiilor palestinieni din Gaza de către soldaţii israelieni, inclusiv a celor care ţineau în mână steaguri albe sau care fugeau.

De asemenea, aceştia au condamnat "detenţia arbitrară" a sute de femei şi copii palestinieni cu "tratamente inumane şi degradante", inclusiv fără medicamente şi alimente.

"Suntem deosebit de îngrijoraţi de rapoartele conform cărora femeile şi fetele palestiniene aflate în detenţie au fost supuse, de asemenea, la multiple forme de agresiune sexuală, cum ar fi dezbrăcarea şi percheziţionarea lor de către ofiţeri bărbaţi din armata israeliană", au declarat experţii. "Cel puţin două femei palestiniene deţinute ar fi fost violate, în timp ce altele ar fi fost ameninţate cu violul şi violenţa sexuală".

Comunicatul adaugă că unele fotografii cu femei în circumstanţe degradante au fost distribuite online de către soldaţii israelieni.

În plus, experţii au declarat că au fost informaţi cu privire la separarea copiilor palestinieni de părinţii lor şi cel puţin un caz în care un bebeluş palestinian a fost transportat în Israel, departe de familia sa.

"Reamintim guvernului Israelului obligaţia sa de a susţine dreptul la viaţă, siguranţă, sănătate şi demnitate al femeilor şi fetelor palestiniene şi de a se asigura că nimeni nu este supus violenţei, torturii, relelor tratamente sau tratamentelor degradante, inclusiv violenţei sexuale", au declarat experţii.

Grupul a cerut, de asemenea, o anchetă independentă cu privire la acuzaţii.

Printre experţi s-au numărat Reem Alsalem, raportor special al ONU pentru violenţa împotriva femeilor şi fetelor, cauzele şi consecinţele acesteia, Francesca Albanese, raportor special pentru situaţia drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate din 1967, precum şi membri ai grupului de lucru al ONU privind discriminarea împotriva femeilor şi fetelor.

Misiunea Israelului la Naţiunile Unite a respins afirmaţiile prezentate de grup într-o declaraţie de luni, susţinând că experţii nu au reuşit să arate o preocupare similară cu privire la afirmaţiile privind violenţele sexuale comise de militanţii Hamas care au invadat Israelul la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane.

"Este evident că semnatarii nu sunt motivaţi de adevăr, ci de ură lor faţă de Israel şi poporul său", se arată în declaraţia Israelului. "Statul Israel va continua să respecte obligaţiile sale în conformitate cu dreptul internaţional".

Comunicatul avertizează că acuzaţiile ar putea constitui "încălcări grave ale drepturilor internaţionale ale omului şi ale dreptului umanitar" şi ar putea duce la urmăriri penale pentru autorii lor.

"Cei responsabili pentru aceste crime aparente trebuie să fie traşi la răspundere, iar victimele şi familiile lor au dreptul la o reparaţie şi justiţie deplină", au adăugat experţii.

Organismele ONU au afirmat că există abuzuri împotriva palestinienilor din partea armatei israeliene de zeci de ani, inclusiv afirmaţii privind execuţii de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, în octombrie. În decembrie, un organism al ONU a cerut guvernului israelian să investigheze acuzaţiile privind o execuţie în masă a 11 palestinieni neînarmaţi în Gaza.

În timp ce administraţia Biden continuă să susţină războiul Israelului împotriva Hamas, aceasta îndeamnă armata israeliană să evacueze civilii din Rafah înainte de orice invazie a zonei, care găzduieşte temporar peste un milion de palestinieni strămutaţi.

Peste 29.000 de palestinieni au fost ucişi în conflictul din octombrie, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, organizaţie având legături cu Hamas, iar aproape întreaga populaţie de 2,3 milioane de locuitori din Gaza a fost strămutată din case şi se confrunta cu penurie de alimente, a declarat ONU.

O propunere a SUA în Consiliul de Securitate al ONU de luni a încurajat o încetare a conflictului pe termen scurt din punct de vedere umanitar pentru a ajuta ca ajutoarele să ajungă la civili şi pentru ca Hamas să elibereze ostaticii rămaşi; grupul mai deţine încă aproximativ 100 de ostatici din cei aproximativ 240 capturaţi în timpul atacului terorist din octombrie asupra Israelului.

Liderii israelieni s-au împotrivit apelurilor pentru o încetare a focului fără returnarea ostaticilor, iar discuţiile de la Cairo de săptămâna trecută au eşuat. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că o invazie a Gâzei este absolut necesară pentru ca ţara să elimine Hamas.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), un organism al ONU, a declarat vineri că o invazie israeliană la Rafah ar "'creşte exponenţial' situaţia, care este deja un coşmar umanitar", dar a refuzat să ordone Israelului să nu avanseze. Curtea investighează deja acuzaţiile potrivit cărora armata israeliană comite un genocid al palestinienilor din Gaza, o acţiune introdusă luna trecută de Africa de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor