Fără niciun efect secundar, exerciţiile de respiraţie, meditaţie şi Qigong pot îmbunătăţi sănătatea

Meditaţia Falun Dafa
Meditaţia Falun Dafa (Epoch Times)
Joe Wang
19.05.2023

În timp ce un nou studiu arată eficacitatea "respiraţiei ciclice", Falun Gong a adus beneficii pentru milioane de oameni prin echilibrarea sistemului imunitar, fapt demonstrat de un studiu genomic.

Un studiu cu peste 100 de participanţi, publicat în ianuarie 2023 în revista Cell Reports Medicine, a testat eficacitatea meditaţiei mindfulness/ meditaţia de conştientizare (este un tip de meditaţie în care vă concentraţi pe conştientizarea intensă a ceea ce percepeţi şi simţiţi în acel moment, fără interpretări sau aprecieri), faţă de trei exerciţii diferite de respiraţie.

Acest studiu: "Scurte practici de respiraţie structurată îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc excitaţia fiziologică", a fost realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stanford, de la departamentele de neurobiologie şi psihiatrie, condusă de profesorul Andrew Huberman, Ph.D.

Studiul a constatat că una dintre aceste tehnici de respiraţie, numită "oftat ciclic", a fost mai eficientă decât meditaţia de conştientizare şi celelalte tehnici de respiraţie pentru a ajuta la reducerea stresului şi la promovarea sănătăţii inimii.

Constatarea este convingătoare. Cu toate acestea, autorii nu au furnizat dovezi biochimice pentru motivul pentru care tehnica de respiraţie ciclică părea să funcţioneze atât de bine.

Un alt studiu evaluat de colegi, publicat în 2005 în Journal of Alternative and Complementary Medicine, a comparat expresiile genice a şase practicanţi Falun Gong cu şase persoane sănătoase care nu au practicat niciodată meditaţia.

Falun Gong (cunoscută şi sub numele de Falun Dafa) este o practică străveche de Qigong. Qigong este un termen general care se referă la practicile care cultivă şi echilibrează qi (energia vitală).

Acest studiu intitulat "Profilul genomic al neutrofilelor la practicanţii asiatici de Qigong: un studiu pilot privind reglarea genelor prin interacţiunea minte-corp", a folosit tehnologia microarray ADN pentru a determina profilul genomic şi funcţia sistemului imunitar al participanţilor.

Cercetătorii, care proveneau de la University of Texas Southwestern Medical Center şi de la prestigiosul Baylor College of Medicine din Houston, au ajuns la concluzia că practicanţii Falun Gong aveau o imunitate sporită, cu o reglare inversă a metabolismului lor celular şi o modificare a genelor apoptotice (care definesc moartea celulară) în favoarea unei rezolvări rapide a inflamaţiei. Cu alte cuvinte, s-a constatat că anumite gene erau mai "active", în timp ce alte gene erau mai puţin "active" în rândul practicanţilor Falun Gong.

Meditaţia conştientă şi valorosul nerv vag

În ultimele decenii, atât atenţia conştientă, cât şi meditaţia au devenit populare în Occident. Meditaţia conştientă a fost creditată ca fiind cea care îi ajută pe oameni să gestioneze stresul, precum şi ca fiind cea care îi ajută să reducă efectele stresului asupra bunăstării lor psihologice şi fiziologice.

Studiul lui Huberman s-a axat pe modul în care diferite forme de meditaţie şi de respiraţie au afectat efectiv starea de spirit şi nivelul de anxietate, frecvenţa cardiacă şi ritmul cardiac.

Cercetătorii au presupus că prin stimularea nervului vag, respiraţia singură ar putea ajuta la gestionarea stresului şi ar putea aduce alte beneficii pentru sănătate, similare celor pe care le experimentează oamenii în timpul meditaţiei.

Pentru a testa această ipoteză, ei au comparat tehnicile de respiraţie cu tehnicile de meditaţie, care nu implicau niciun fel de respiraţie specială. Din punct de vedere neurologic, acest lucru a izolat respiraţia de meditaţie.

Se pare că respiraţia are un efect direct asupra nervului vag.

Nervul vag este cel mai lung dintre cei doisprezece nervi din corp, care conectează creierul cu alte părţi ale capului, gâtului şi corpului.

Deşi ne referim la el ca la nervul vag (la singular), este de fapt o pereche de nervi care ies din partea stângă şi dreaptă a trunchiului cerebral - medulla oblongata.

Nervul vag controlează sistemul nervos autonom pentru a regla atât inima, cât şi nivelurile de stimulare emoţională.

Cu alte cuvinte, este comutatorul principal pentru a calma inima şi a linişti mintea.

Studiul a constatat că o practică zilnică de cinci minute, fie că este vorba de respiraţie sau de meditaţie conştientă, îmbunătăţeşte starea de spirit şi reduce anxietatea.

Persoanele din ambele grupuri, atât din grupul de meditaţie conştientă, cât şi din cel de exerciţii de respiraţie, şi-au redus anxietatea şi şi-au îmbunătăţit starea de spirit. În plus, 90% dintre subiecţii analizaţi au raportat că au avut experienţe pozitive în timp ce făceau exerciţiile.

Studiul a constatat, de asemenea, că exerciţiile de respiraţie au prezentat rezultate mai bune decât meditaţia conştientă. Iar cea mai eficientă exercitare a respiraţiei a fost „oftatul ciclic”, o tehnică care pune accentul pe expiraţiile prelungite.

Oftatul este luat de obicei ca un semn de tristeţe, nemulţumire sau exasperare.

Dar oftatul este de fapt un mod înnăscut al organismului de a-şi regla răspunsul la stres.

Aşadar, tehnica „oftatului ciclic”, care foloseşte în mod conştient oftatul fiziologic, este o modalitate de a folosi în mod deliberat modalitatea inconştientă, încorporată în organism, de a calma nervul vag.

Dintre toate tehnicile testate, echipa lui Huberman a ajuns la concluzia că „oftatul ciclic” a dat cele mai multe rezultate pozitive.

O practică antică de Qigong: 5 exerciţii

Fiind o practică de Qigong din China, Falun Gong este acum practicată în întreaga lume. Există şanse să găsiţi un loc de practică aproape de dumneavoastră.

Aceasta constă în două componente principale: 1) autoperfecţionarea prin studierea învăţăturilor sale şi 2) un set de cinci exerciţii uşoare şi meditaţie.

Învăţăturile îi încurajează pe cursanţi să renunţe la ataşamentele nesănătoase, în timp ce se străduiesc să îşi armonizeze viaţa cu trei principii: adevărul, compasiunea şi toleranţa.

Atât exerciţiile line, cât şi meditaţia sunt uşor de învăţat:

Exerciţiul 1 este un exerciţiu de întindere. Vă întindeţi corpul în opt poziţii diferite care ajută la deschiderea tuturor canalelor energetice ale corpului.

Exerciţiul 2 este o meditaţie în picioare. Stai nemişcat şi îţi ţii mâinile în patru poziţii, cât de mult timp poţi. Acest exerciţiu este uşor de învăţat, dar foarte dificil de menţinut, deoarece fiecare poziţie necesită să stai nemişcat mult timp.

Exerciţiul 3 este un exerciţiu în picioare, cu mâinile în mişcare lentă. Se consideră că ajută la purificarea corpului prin schimbul de qi (energie) cu universul.

Exerciţiul 4 este tot un exerciţiu în picioare, care presupune folosirea mâinilor pentru a vă parcurge uşor corpul. Acest exerciţiu ajută la vindecarea oricăror stări anormale pe care le-ar putea avea corpul vostru.

Exerciţiul 5 este o meditaţie în poziţie şezândă, fără tehnici mentale sau de respiraţie.

Practicanţii ascultă în mod normal muzică lină atunci când fac exerciţiile. De asemenea, muzica ajută la calmarea minţii şi împiedică gândurile să perturbe starea de pace.

Cărţile Falun Dafa şi videoclipurile cu instrucţiuni pentru exerciţii sunt disponibile online în mod gratuit. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor încep să practice Falun Gong mergând la un loc de practică local pentru a învăţa de la alţi practicanţi.

Falun Gong: Îmbunătăţirea sănătăţii la nivel molecular

Când m-am angajat pentru prima dată într-o companie farmaceutică în calitate de cercetător ştiinţific, am început să învăţ Falun Gong în Toronto, de la o familie siciliană, cu scopul de a-mi diminua stresul de la locul de muncă.

Impactul a fost rapid şi semnificativ, iar eu îl practic zilnic de 24 de ani.

Am căutat în literatura ştiinţifică pentru a afla de ce se întâmplă acest fenomen şi am fost fascinat să descopăr că studiul din 2005 pe care l-am menţionat mai sus a constatat că Falun Gong are un impact pozitiv asupra unei părţi esenţiale a sistemului nostru imunitar înnăscut, neutrofilele.

Neutrofilele alcătuiesc între 40 şi 70 la sută din toate celulele noastre albe din sânge. Profilurile de expresie genetică (genele sunt transcrise în ARNm şi apoi traduse în proteine) al neutrofilelor de la şase practicanţi Falun Gong au fost comparate cu cele de la şase persoane sănătoase care nu practicau o astfel de disciplină.

Neutrofilele sunt trupele de elită ale sistemului de apărare al organismului nostru. Ele sunt celule care se deplasează rapid în fluxul sanguin şi pot ajunge în prima linie (adică la locul unei leziuni sau al unei infecţii bacteriene sau virale) în câteva minute.

Când ajung acolo, aceste trupe de elită mănâncă inamicii de vii, la propiu. Acesta este un proces numit fagocitoză. De asemenea, ele pot ucide infecţiile cu arme puternice prin eliberarea de substanţe chimice (degranulare) sau prin eliberarea de capcane (capcane extracelulare neutrofile) pentru a captura şi apoi a ucide invadatorii.

Fiind o forţă puternică în corpul nostru, ne putem imagina că activitatea lor trebuie să fie bine echilibrată. Neutrofilele trebuie să fie suficient de active pentru a lupta împotriva duşmanilor, dar nu prea active pentru a evita să rănească organismul însuşi.

Acest echilibru pare să se fi îmbunătăţit în rândul practicanţilor Falun Gong în comparaţie cu persoanele care nu practică o astfel de disciplină.

Oamenii de ştiinţă din Texas au examinat activităţile a 12.000 de gene umane la toţi cei 12 participanţi la studiu. Ei au constatat că activităţile majorităţii genelor erau similare între cele două grupuri. Cu toate acestea, 250 dintre cele 12.000 de gene au fost în mod constant diferite între cele două grupuri, cu 132 de gene cu o autoreglare (mai puţin active) şi 118 gene cu o creştere (mai active) la cei şase practicanţi Falun Gong în comparaţie cu cele şase persoane sănătoase care nu practicau Falun Gong.

Dintre cele 250 de gene, cele mai interesante grupuri de gene au fost asociate din punct de vedere funcţional cu degradarea şi sinteza proteinelor. Altfel spus, acestea sunt importante pentru eliminarea proteinelor denaturate sau deteriorate prezente în celulele noastre. Un sistem de eliminare mai puţin eficient poate duce la numeroase tulburări, inclusiv boli genetice, boli degenerative neuronale, cancere, epuizare musculară, diabet, hipertensiune, septicemie, boli autoimune, inflamaţii şi tulburări legate de îmbătrânire.

Apoptoza (moartea celulelor) este o altă funcţie importantă a sistemului metabolic al organismului nostru. Cercetătorii au mai descoperit că sub presiune (cum ar fi în prezenţa lipopolizaharidei, un agent proinflamator), genele Bcl-2, Bcl-xL şi FKBP 38 legate de apoptoză au fost semnificativ reglate, ceea ce a dus la o apoptoză accelerată a neutrofilelor, ceea ce poate duce la o rezolvare mai rapidă a inflamaţiei.

Având în vedere acest lucru, practicanţii Falun Gong ar suferi mai puţine leziuni în timpul inflamaţiei.

Este interesant faptul că s-a constatat că activităţile genelor sunt diferite în absenţa presiunii (cum ar fi lipopolizaharida), ceea ce conferă neutrofilelor din sângele practicanţilor Falun Gong o durată de viaţă prelungită.

Cu alte cuvinte, în condiţii normale, neutrofilele practicanţilor Falun Gong au trăit mai mult. Nu e de mirare că aceştia par să se bucure de un sistem imunitar mai bun şi că propria mea sănătate s-a îmbunătăţit atât de mult odată ce am început să practic şi eu.

Deşi acesta a fost un studiu de mică amploare, rezultatele ar trebui să pună pe gânduri pe oricine este interesat să-şi îmbunătăţească sănătatea: se pare că practicarea Falun Gong permite de fapt neutrofilelor să găsească un nivel de activitate mai echilibrat, atât în condiţii normale, cât şi în condiţii de stres.

Milioane de practicanţi Falun Gong au beneficiat de pe urma acestei practici, mulţi dintre ei recăpătându-şi sănătatea în urma unor boli terminale.

Cu toate acestea, considerând popularitatea Falun Gong drept o ameninţare la adresa puterii sale, Partidul Comunist Chinez (PCC) a interzis această practică în 1999. În ciuda persecuţiei brutale din China, îndreptată împotriva practicanţilor Falun Gong, practica a câştigat popularitate la nivel mondial. Mai multe informaţii despre Falun Gong, despre beneficiile sale pentru sănătate, despre persecuţia din partea PCC şi despre lupta practicanţilor pentru drepturile omului pot fi găsite pe www.faluninfo.net.

Notă: Punctele de vedere exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reflectă în mod necesar opiniile The Epoch Times. Secţiunea de Sănătate a Epoch Times salută discuţiile profesionale şi dezbaterile amicale.

Joe Wang, doctor în biologie, a fost biolog molecular, cu o experienţă de peste 10 ani în industria vaccinurilor. În prezent, este preşedintele reţelei de televiziune NTD (Canada) şi editorialist pentru The Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor