Finanţări de 10.000 de euro pentru tineri şi femei manager în domeniul IMM-urilor

. (Epoch Times România)
Flori Mladin
08.03.2014

Pentru tinerii întreprinzători şi femeile care vor să deschidă o afacere în domeniul IMM-urilor vor fi deschise luni două linii de finanţare.

Bugetul alocă 21 de milioane de lei programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către tineri (SRL-D). Această finanţare nerambursabilă acoperă maxim jumătate din valoarea totală a cheltuielilor aferente planului de afaceri, în limita a 10.000 euro, adică 45.000 lei. Pentru restul de 50%, tinerii trebuie să dovedească că există surse de cofinanţare.

Cererile se depun pe data de 10 martie, începând cu ora 10.00, până când se termină bugetul. Dacă s-ar acorda suma maximă pentru fiecare aplicant, înseamnă că doar 467 de SRL-D-uri vor primi fonduri.

Avantajele programului

Finanţarea nerambursabilă poate acoperi cel mult 50% din valoarea totală a proiectului. Pentru restul sumei, tinerii pot lua credite care vor fi garantate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), până la cel mult 80% din valoarea împrumutului solicitat, încadrându-se în 80.000 de euro, echivalentul în lei.

Un beneficiu pe care îl vor avea tinerii patroni pe lângă finanţarea nerambursabilă, este că nu vor plăti contribuţii de asigurări sociale unui număr de maxim patru salariaţi, angajaţi pe o perioadă nedeterminată, şi de asemenea nu vor plăti taxele aferente înregistrării firmei la Registrul Comerţului.

Condiţii pentru a obţine banii

Fondurile pot fi alocate doar celor care îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiţii. O condiţie este legată de vârsta tinerilor, care trebuie să aibă cel mult 35 de ani împliniţi cel mai târziu în ziua înregistrării cererii de înmatriculare a SRL-D-ului în Registrul Comerţului. Totodată, se atribuie acest ajutor celor care nu au mai deţinut anterior o afacere sau au fost acţionari ori asociaţi la o altă firmă înfiinţată pe teritoriul Uniunii Europene. Nu vor primi ajutorul nici cei care au mai beneficiat de finanţare prin intermediul programului în anii precedenţi.

Cel mult cinci întreprinzători debutanţi asociaţi pot face parte din acţionariatul unui SRLD, fiecare dintre aceştia trebuind să îndeplinească toate criteriile de acordare a finanţării menţionate. Firma pentru care se solicită finanţarea poate avea trecute la obiectul de activitate maxim cinci grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor, respectiv Codul CAEN.

Nu se dau bani firmelor din domenii ca intermedieri financiare şi asigurări, jocuri de noroc, tranzacţii imobiliare, producţia sau comercializarea de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, pescuit, acvacultură sau agricultură.

Numai 12 femei vor primi finanţare

Al doilea program care va putea fi accesat de luni este cel pentru femeile manager din sectorul IMM. Înscrierile se vor face tot pe 10 martie de la ora 10.00, termenul limită fiind 16 martie, ora 20.00. Bugetul alocat acestui program este de 500.000 lei, valoarea maximă a finanţării nerambursabile fiind de maxim 90% din valoarea proiectului fără TVA, adică cel mult 41.500 lei. În 2014 va fi finanţat un număr de 12 proiecte.

Banii pot fi utilizaţi, printre altele, pentru achiziţia de echipamente şi utilaje, softuri pentru comerţul online şi calculatoare sau realizarea unui site de prezentare a afacerii.

Înscrierea în cele două programe

Înscrierea în program se face online pe site-ul www.minind.ro, la secţiunea "Accesaţi Programele pentru IMM-uri finanţate de la bugetul de stat", sau direct pe link-ul programenationale2014.aippimm.ro. Fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu user şi parolă. După ce se înregistrează, se completează online planul de afaceri şi se încarcă documentele însoţitoare.

Nu se va oferi finanţare dacă planul de afaceri nu este realist. Aplicantul va primi pe email mesaje de confirmare pentru fiecare etapă de înscriere. Punctajul va fi calculat automat de sistem, iar proiectele care obţin mai puţin de 60 de puncte nu vor primi finanţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor