Forţele afgane recuperează principalele zone ale oraşului Kunduz din mâinile talibanilor

Trupele guvernamentale afgane au reuşit să elibereze cea mai mare parte a oraşului Kunduz, după o ofensivă puternică desfăşurată împotriva talibanilor. În această operaţiune soldaţii afgani au fost susţinuţi de forţele aeriene americane.
Soldaţii afgani protejează un drum care duce spre graniţa provincială Baghlan-Kunduz, 30 septembrie 2015.
Soldaţii afgani protejează un drum care duce spre graniţa provincială Baghlan-Kunduz, 30 septembrie 2015. (Captură Foto)

Trupele afgane, susţinute de lovituri aeriene americane, au reuşit să recupereze secţiuni cheie ale oraşului Kunduz din nordul Afganistanului, care a fost capturat de talibani la începutul acestei săptămâni, conform Deutsche Welle.

În ciuda bombardamentelor desfăşurate de SUA asupra poziţiilor talibane în cursul nopţii de marţi spre miercuri, militanţii au reuşit totuşi să menţină controlul asupra unor zone din oraşul Kunduz, înainte ca forţele guvernamentale să lanseze o ofensivă şi să dea o lovitură puternică talibanilor.

“(Kunduz) este recuperat şi este curăţat de terorişti”, a declarat pe Twitter Sediq Sediqqi, purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne.

Hamdullah Danishi, guvernatorul din Kunduz, a declarat pentru Reuters că va fi dat publicităţii un raport detaliat.

Loviturile americane de marţi şi miercuri au vizat mai multe poziţii talibane în timpul luptelor dure purtate pentru controlarea aeroportului din Kunduz, situat la câţiva km în afara oraşului. Aeroportul a fost una dintre puţinele locaţii care a rămas în mâinile guvernului afgan în timpul asediului asupra oraşului Kunduz.

Centrul afgan de planificare militară, susţinut de consilieri americani şi NATO, a chemat unităţi de luptă din ţară, din cadrul armatei, forţelor aeriene, poliţiei şi a forţelor speciale. Ele urmau să fie susţinute de forţe internaţionale – formate din trupe americane, britanice şi germane – dar au reuşit să preia controlul asupra oraşului înainte să mai fie nevoie de ajutor suplimentar.

Rezidenţii au declarat că, înainte să se retragă, talibanii au blocat complet oraşul, ridicând baricade şi puncte de control pentru a opri oamenii să plece. Blocajele rutiere au oprit de asemenea fluxul de provizii alimentare şi medicale pentru cei aproximativ 300.000 de locuitori ai oraşului.

Situaţia din Kunduz a intensificat temerile existente în rândul comandanţilor militari americani că planurile actuale de a reduce numărul de soldaţi americani în Afganistan ar putea fi premature. Forţele afgane au luptat singure începând de anul trecut, când s-au retras trupele de luptă ale NATO.

În luna mai, preşedintele american Barack Obama a declarat că până la sfârşitul acestui an forţa americană din Afganistan va fi redusă cu jumătate din numărul total de 10.000 şi că vor fi prezente doar la bazele din capitala Kabul şi la baza Bagram – o bază aeriană foarte mare, situată în apropierea capitalei afgane.

Planul iniţial al SUA era de a reduce forţa sa militară din Afganistan la doar câteva sute de soldaţi până la sfârşitul anului 2016, aceştia urmând a fi folosiţi în principal pentru a proteja ambasada şi alte interese americane. Însă din cauza recentei crize, SUA ar putea reveni asupra numărului de soldaţi pe care îi va lăsa în această ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe