Fostul lider al opoziţiei ruse Alexei Navalnîi şi-a scris memoriile secrete înainte de a muri. Cartea va fi lansată în octombrie

Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi (Getty Images)
Redacţia
12.04.2024

Politicianul rus de opoziţie Alexei Navalnîi a scris o autobiografie înainte de a muri, care va fi publicată în cursul acestui an, a declarat joi văduva acestuia, Iulia Navalnaia, dezvăluind existenţa unui text pe care cercul său intim l-a ţinut secret ani de zile, transmite Reuters.

Navalnîi, care a murit la vârsta de 47 de ani într-o închisoare din Arctica în februarie, a fost cel mai aprig critic rus al lui Vladimir Putin. Aliaţii săi, catalogaţi drept extremişti de către autorităţi, l-au acuzat pe Putin că l-a asasinat şi au declarat că vor furniza dovezi care să susţină această acuzaţie.

Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea lui Navalnîi - un fost avocat care a monitorizat anchete de corupţie privind elita politică rusă - care, pe când se afla în viaţă a fost tratat de autorităţi ca un scandalagiu marginal susţinut de SUA ce urmăreşte destabilizarea Rusiei.

Navalnaia, văduva sa, a declarat într-o postare pe X din afara Rusiei că răposatul ei soţ a început să scrie memoriile - intitulate "Patriot" - în 2020, după ce a fost otrăvit cu ceea ce medicii occidentali au derclarat că a fost un agent neurotoxic, fiind transportat în Germania pentru tratament medical.

Potrivit acesteia, cartea va fi lansată simultan în cel puţin 11 limbi diferite pe 22 octombrie şi va apărea în limba rusă, limba maternă a lui Navalnîi.

"Nu este deloc aşa cum mi-am imaginat că Alexei îşi va scrie biografia. Mă gândeam că vom fi la 80 de ani şi că el va sta la computerul său lângă fereastra deschisă şi va scrie la maşină", a declarat Navalnaia.

"Dar lucrurile au decurs aşa cum au decurs. În mod oribil şi foarte, foarte nedrept. Însă Alexei a început să scrie o carte în acel moment (în 2020) şi a fost atras în mod neaşteptat de rapid în acest proces.

Îi plăcea să rememoreze evenimentele din viaţă legate de evenimentele din ţară. De exemplu, îi plăcea să-şi descrie copilăria", a declarat Navalnaia.

"Acum secretele s-au terminat"

Kira Iarmiş, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a descris cum acesta a început să îi dicteze părţi din carte în timp ce se afla în convalescenţă în Germania, la două luni după otrăvirea sa, şi că a terminat cartea când se afla în închisoare, după ce s-a întors în Rusia în 2021.

"Alexei avea un talent rar, acela de a putea reda instantaneu un text scris. Treaba mea era să ţin pasul cu el şi să intervin ocazional: 'tocmai ai folosit acelaşi cuvânt!'", a scris Iarmiş pe serviciul de mesagerie Telegram.

"Am auzit oamenii vorbind despre postările sale (din social media) din închisoare: 'Alexei scrie atât de bine, aş vrea să scrie o carte!'. Iar eu am vrut să bat din palme şi să strig: 'Scrie una! Scrie una!'. Dar am convenit să păstrăm totul secret. Acum secretele s-au terminat", a spus ea.

Într-o declaraţie dată pe X, Penguin Books UK a descris cartea ca fiind "povestea completă a vieţii lui Navalnîi şi un apel entuziast la continuarea muncii pentru care şi-a sacrificat viaţa".

În Statele Unite, autobiografia va fi publicată de Alfred A. Knopf, care a publicat o declaraţie separată a văduvei sale.

"Împărtăşirea poveştii sale nu numai că îi va onora memoria, dar îi va inspira şi pe alţii să lupte pentru ceea ce este corect şi să nu piardă niciodată din vedere valorile care contează cu adevărat", a declarat Navalnaia, citată de Knopf.

Este puţin probabil ca această carte să fie disponibilă cu uşurinţă în Rusia natală a lui Navalnîi, unde autorităţile au scos în afara legii mişcarea sa ca fiind extremistă şi i-au prezentat pe susţinătorii săi drept scandalagii susţinuţi de SUA care vor să provoace o revoluţie.

Luna trecută, Putin a calificat moartea lui Navalnîi drept "tristă" şi a declarat că era pregătit să îl predea pe politicianul încarcerat Occidentului într-un schimb de prizonieri, cu condiţia ca acesta să nu se mai întoarcă niciodată în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor