Fostul lider al PD Vlad Plahotniuc şi-a depus mandatul de deputat

Vlad Plahotniuc afirmă că instituţiile de drept din R. Moldova sunt presate politic să îl lipsească de imunitate dar că el nu are nevoie de imunitatea unui stat controlat în prezent de Moscova.
Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc (jurnal.md)

Fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc a anunţat marţi, 30 iulie, pe pagina sa de Facebook, că şi-a depus mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Acesta îşi motivează decizia prin faptul că „reprezentanţii politici ai regimului PSRM-ACUM au politizat instituţiile statului” însă cel mai grav - în opinia sa - ar fi „modul în care Moscova a preluat instituţiile strategice: SIS, Ministerul Apărării, Parlamentul (conducerea şi cele mai importante comisii), iar foarte curând şi Procuratura Generală, CNA, poate şi alte instituţii”.

„În această situaţie, eu nu doresc să mai activez, în nici un fel, în vreo instituţie a statului şi astăzi am depus mandatul de deputat în Parlament. Ştiu că instituţiile de drept sunt presate politic să mă lipsească de imunitate. Eu nu am nevoie de imunitatea unui stat controlat de Moscova”, a adăugat Plahotniuc, precizând că nu-şi mai poate îndeplini obligaţiile faţă de electoratul din Nisporeni, circumscripţia în care a candidat şi a câştigat alegerile parlamentare.

În context, deputatul PAS Dumitru Alaiba a ţinut să menţioneze că vecinul său de birou Vladimir Plahotniuc nu a avut nevoie de mandatul de deputat, sau de politică în general: „Pentru el, PD a fost un simplu instrument de a-şi avansa interesele private şi a acapara noi averi şi fluxuri. Când acest instrument a devenit inutil, l-a lăsat baltă. La fel şi cu mandatul de deputat. Încurajez şi pe restul extensiilor sale din parlament şi alte instituţii să facă acelaşi lucru. Să plece.”

Ministerul de Interne al Federaţiei Ruse a cerut, luni, unui tribunal să emită mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc care a părăsit R. Moldova imediat după ce guvernarea a fost preluată de noua majoritate, fiind bănuit de participare la o amplă schemă de spălare de bani, numită în presă „laundromatul rusesc”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe