Fostul oligarh rus Hodorkovski îl acuză pe Putin că a vândut Rusia Chinei: Şi-a dat seama că are nevoie de un “acoperiş”

Fostul magnat rus Mihail Hodorkovski
Fostul magnat rus Mihail Hodorkovski (Youtube - captură ecran)
Andrei Popescu
29.03.2023

Mihail Hodorkovski, om de afaceri rus aflat în exil şi opozant al preşedintelui Vladimir Putin, i-a avertizat pe conaţionalii săi că recenta vizită a liderului comunist chinez Xi Jinping la Moscova a marcat începutul unei noi perioade în istoria Rusiei, susţinând că ţara se transformă într-un vasal al Chinei.

Conform Ziare.com, Hodorkovski este de părere că Putin, pe cale de a pierde războiul, are nevoie de ajutor pentru a rămâne la putere, adăugând că, pentru acest lucru, a vândut Rusia Partidului Comunist Chinez.

"Putin şi-a dat seama că are nevoie, din punct de vedere al terminologiei bandiţilor, de ‘un acoperiş’. Acesta este ‘acoperişul’ pe care este nevoit să-l primească acum din China. Aceasta poate fi o situaţie de moment care se va prăbuşi după plecarea lui Putin. Şi... acesta poate deveni un alt jug tătaro-mongol... Puterea din Rusia va fi un derivat al puterii Chinei", a continuat Hodorkovski.

În timpul vizitei sale, Xi şi-a exprimat încrederea că Putin va câştiga din nou alegerile prezidenţiale din 2024.

Dincolo de asta, continuă site-ul citat, liderul chinez nu i-a mai dat nimic lui Putin. Şeful Federaţiei Ruse nu a căzut de acord cu privire la furnizarea de arme şi muniţie chineză. De asemenea, a fost semnificativ faptul că Xi l-a invitat nu numai pe Putin, ci şi pe premierul rus Mihail Mişustin pentru o vizită în China. Experţii consideră că Beijingul îl vede pe acesta din urmă drept un succesor al dictatorului rus.

Totodată, înaintea vizitei lui Xi, Putin a anunţat cu îndrăzneală că acordul privind "Power of Siberia 2" (POS2) - un gazoduct care, după posibila finalizare, ar urma să pompeze gaz din Siberia de Vest în China prin Mongolia -, era gata să fie semnat, etichetându-l prematur drept "acordul secolului".

Dar Xi, nemişcat de un astfel de zel excesiv, a refuzat să semneze ceva. În declaraţiile oficiale făcute de Xi în timpul întâlnirilor nu apare nicio menţiune despre POS2. În comunicatul comun final, tot ceea ce a putut comenta un Putin dezamăgit a fost că mai trebuie să se lucreze "la studiu şi aprobare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor