Fostul premier David Cameron revine în guvernul Marii Britanii ca ministru de Externe

Fostul premier britanic, David Cameron
Fostul premier britanic, David Cameron (Facebook - David Cameron)
D.B.
13.11.2023

Premierul britanic Rishi Sunak l-a readus luni pe fostul lider David Cameron în funcţia de ministru de Externe, în cadrul unei remanieri declanşate de concedierea ministrului de Interne, Suella Braverman, după ce criticile acesteia la adresa poliţiei i-au ameninţat autoritatea, relatează Reuters.

Aceasta a fost cea mai recentă resetare pentru un prim-ministru al cărui partid este în mare întârziere faţă de Partidul Laburist înainte de alegerile aşteptate anul viitor. Revenirea lui Cameron a sugerat că Sunak a dorit să aducă mai degrabă o mână centristă şi mai experimentată, decât să liniştească dreapta populistă a partidului său, care a susţinut-o pe Braverman.

De asemenea, se reaprinde dezbaterea divizivă privind Brexit: Cameron a organizat referendumul privind apartenenţa la Uniunea Europeană în 2016 şi a fost urât de mulţi din aripa de dreapta a partidului după ce a făcut campanie pentru rămânerea în UE, El a demisionat la câteva ore după ce Marea Britanie a votat pentru ieşire.

Remanierea ministerială a avut loc în urma criticilor tot mai multe la adresa lui Braverman din partea parlamentarilor din opoziţie şi a membrilor Partidului Conservator aflat la guvernare, ceea ce i-a permis lui Sunak să aducă aliaţi şi să înlăture miniştrii care, în opinia sa, nu erau performanţi.

Mâna i-a fost forţată atunci când mereu controversata Braverman l-a sfidat săptămâna trecută într-un articol neautorizat în care acuza poliţia de "standarde duble" la proteste, sugerând că aceasta era dură cu demonstranţii de dreapta, dar blândă cu manifestanţii pro-palestinieni.

Partidul Laburist din opoziţie a declarat că acest lucru a inflamat tensiunile între o demonstraţie pro-palestiniană şi un contra-protest de extremă dreapta sâmbătă, când aproape 150 de persoane au fost arestate.

În timp ce înlăturarea ei nu a fost o surpriză, numirea lui Cameron a fost cea care a provocat un şoc în partid, fiind salutată de parlamentarii mai centrişti, dar detestată de unii de dreapta care au descris-o ca fiind ultima "capitulare în faţa Brexitului".

Cameron a declarat că este bucuros să îşi asume noul rol într-un moment de schimbare globală: "Rareori a fost mai important pentru această ţară să fie alături de aliaţii noştri, să ne consolidăm parteneriatele şi să ne asigurăm că vocea noastră este auzită".

"Deşi poate că nu am fost de acord cu unele decizii individuale, este clar pentru mine că Rishi Sunak este un prim-ministru puternic şi capabil, care dă dovadă de o guvernare exemplară într-un moment dificil", a scris el pe X, fostul Twitter.

Cameron nu mai face politică din 2016 şi va putea reveni la guvernare prin intermediul unei nominalizări în Camera Lorzilor, camera superioară a parlamentului.

Brexit revine

Parlamentarii din aripa centristă a partidului au declarat că numirea lui Cameron va aduce experienţă internaţională şi va trimite un mesaj mai larg ţării.

"Este un semn pentru zidul albastru conservator şi pentru alegătorii moderaţi, nu ne îndreptăm spre dreapta", a declarat un deputat conservator, folosind o expresie care este folosită pentru a descrie zonele tradiţionale de susţinere a conservatorilor din sudul Angliei.

Unii legislatori s-au temut că Braverman este hotărâtă să refacă reputaţia conservatorilor ca fiind "partidul răutăcios", cu accentul pe linia dură pe care îl pune pe migraţie şi pe problemele sociale, un apelativ pe care fostul premier Theresa May l-a folosit în 2002 pentru a încerca să convingă partidul să renunţe la atitudinea sa de nepăsare.

Dar revenirea lui Cameron a agravat furia resimţită de unii din dreapta după demiterea ei. Aceştia i-au susţinut poziţia privind protestele şi au prezis că va rămâne o forţă vocală.

De asemenea, unii susţinători ai Brexit-ului au spus că rolul lui Cameron în votul pentru Brexit a însemnat că aşa-numita aripă "remain" a partidului a preluat controlul.

James Cleverly, fost ministru de Externe, a fost numit în locul lui Braverman. El este văzut ca o mână sigură şi a declarat că noul său rol este "de a menţine oamenii din această ţară în siguranţă".

Prima sa provocare va veni miercuri, când Curtea Supremă va decide dacă solicitanţii de azil pot fi deportaţi în Rwanda. O înfrângere în această politică cheie i-ar determina pe unii legislatori să amplifice apelurile ca Marea Britanie să iasă din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Cu Braverman pe tuşă, atenţia ei s-ar putea concentra pe pregătirea unei posibile viitoare curse pentru şefia partidului dacă, aşa cum sugerează sondajele de opinie, conservatorii vor pierde alegerile aşteptate anul viitor.

Partidul Laburist a deţinut în mod constant un avans de aproximativ 20 de puncte în sondaje, iar Sunak nu a reuşit să reducă această diferenţă.

El a încercat să se relanseze ca reprezentant al "schimbării" la conferinţa partidului de luna trecută, când mesajul său a fost umbrit de o decizie prost comunicată de a anula o parte din cel mai mare proiect feroviar al ţării.

Laburiştii l-au numit pe Sunak slab de când articolul lui Braverman a fost publicat miercuri. Acum, legislatorii opoziţiei au declarat că decizia sa de a-l numi pe Cameron a fost un act de disperare.

Legiuitorul Pat McFadden, coordonatorul naţional de campanie al Partidului Laburist, a declarat: "În urmă cu câteva săptămâni, Rishi Sunak a spus că David Cameron făcea parte dintr-un status quo eşuat, iar acum îl aduce înapoi ca plută de salvare".

"Acest lucru pune la pământ pretenţia ridicolă a premierului de a oferi o schimbare faţă de 13 ani de eşec conservator".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor