Fugarul Cristian Rizea: Ponta a vândut interesele României pentru 100 de milioane de dolari. A trădat pentru bani

Rizea la Chisinau
Rizea la Chisinau

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, politician dat în urmărire internaţională de autorităţile române şi refugiat în R. Moldova, a apărut la Realitatea PLUS, unde a făcut acuzaţii grave vizând modul în care ar fi fost stinsă datoria de 600 milioane de dolari pe care KazMunayGas o avea faţă de statul român. Concret, fostul pesedist îl acuză pe Ponta că a trădat interesele ţării contra unei şpăgi uriaşe.

Potrivit lui Rizea, asupra deciziei de stingere a datoriei respective s-ar fi făcut un acord în timpul unei vizite oficiale pe care Victor Ponta, la vremea aceea premier, a făcut-o în capitala Kazahstanului, Nur Sultan, în 2013, alături de Alex Iacobescu, mâna dreaptă a prietenului său, Sebastian Ghiţă. Iacobescu a făcut parte din delegaţia premierului deşi nu avea nicio calitate oficială.

Ponta ar fi fost de acord să şteargă datoria pe care KazMunayGas o avea către România dar în schimbul unei sume de bani. El precizează că ar exista chiar dovezi ale circuitului banilor care au ajuns în final la Victor Ponta drept recompensă pentru retragerea tuturor acţiunilor în justiţie iniţiate de statul român împotriva KazMunayGas.

“În momentul în care Ponta a avut o întâlnire în 2012 cu KazMunayGaz, [...] a avut o tatonare în care a înţeles cum poate să facă această afacere. S-au stabilit cuantumurile şpăgii, absolut tot. În 2013, după noua desemnare de către Traian Băsescu pentru Victor Ponta ca premier, a avut loc celebra vizită, a doua, de la Astana, capitala Kazahstanului [...] Acolo, în acea delegaţie oficială, [...] Alexandru Iacobescu e singurul care nu avea nicio calitate oficială să se urce alături de prim-ministru în acel avion. Acolo, în spatele uşilor închise, după semnarea acelui memorandum prin care Ponta a fost de acord să şteargă datoria de 600 de milioane de dolari pe care compania KazMunayGaz o avea către România, după ce a fost de acord ca statul român să retragă toate acţiunile din justiţie pe care le făcuse la adresa la KazMunayGaz pentru a stinge acest litigiu, Alex Iacobescu s-a întâlnit cu o persoană din conducerea KazMunay, în privat, unde a semnat un act prin care a cesionat creanţa respectivă, banii aceia pe care el chipurile îi deţinea, de 100 milioane de dolari, dar fizic el nu avea nimic, decât o hârtie. [...] Alex Iacobescu a cesionat acea creanţă, cuiva, unei persoane private recomandată de conducerea KazMunay, iar după ce acea persoană practic a avut acea hârtie în mână în care era deţinătorul a 100 de milioane de dolari, cei de la KazMunay i-au virat lui Ponta suma respectivă într-un cont secret pe care acesta îl deţine la o bancă din Turcia. Ăsta e motivul pentru care Iacobescu s-a urcat în avion, trebuia să semneze documentele pregătite de cei de acolo pentru ca respectivii din anturajul conducerii KazMunayGaz să facă toate diligenţele pentru ca acei bani să ajungă fizic la Victor Ponta. Pentru că Ponta îşi făcuse treaba, îşi merita banii negociaţi. El a vândut, stimaţi români, îmi asum ce spun, Victor Ponta a vândut interesele României pentru o sută de milioane de dolari. A trădat România pentru bani. Asta este adevăratul Victor Ponta”, a declarat Cristian Rizea, condamnat definitiv la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Redăm în continuare interviul acordat de Cristian Rizea la postul Realitatea:

Anca Alexandrescu: Ne-ai promis la un moment dat, atunci când am înregistrat un alt episod, că o să-mi vorbeşti sau o să le vorbeşti telespectatorilor despre conexiunile unor oameni din jurul lui Sebastian Ghiţă cu Victor Ponta. Săptămâna care s-a tocmai încheiat ne-a adus o surpriză: pe listele partidului Pro România, din partea lui Sebastian Ghiţă [...] candidează dl Alex Iacobescu, un apropiat al lui Sebastian Ghiţă. Nu numai un apropiat, ci şi cel căruia Ghiţă i-a împrumutat 90 de milioane de euro şi 4 milioane de dolari. Nu este nicio greşeală. Hai să vorbim despre asta, pentru că, dacă se află pe lista de candidaţi domnul Iacobescu, românii să ştie mai multe detalii despre domnia sa şi despre încrengăturile din jurul domniilor lor.

Cristian Rizea: E un subiect fierbinte acest capitol distinct şi din volumul doi din cartea spovedania lui Rizea. Eu deja am scris acest capitol. Am pus într-o postare chiar pe Facebook în care vorbeam despre un premier care a vândut interesele României pe o anumită sumă de bani. [...] Am rămas şi eu surprins să văd din presă că Alex Iacobescu, aşa cum bine ai spus, poate cel mai apropiat de Sebastian Ghiţă în relaţia asta cu Victor Ponta, fiind intermediarul, cel din mijloc între cei doi. Da, e o nebunie acolo, pentru că nimeni nu a vrut să cerceteze, o să vă devoalez acum, cred că este un dosar fierbinte, care se află la DNA începând din 2015. Se pare că sistemul a făcut presiuni imense pentru ca pe acest dosar să se aştearnă praful. Nu-mi explic, după ce au ridicat documente întregi privind activitatea prim-ministrului şi conexiunile sale, ale lui Victor Ponta pe perioada mandatului său în ceea ce priveşte relaţia cu KazMunayGas, deodată s-a aşternut liniştea.

Anca Alexandrescu: Hai să vorbim întâi despre povestea cu împrumutul. Eu înţeleg conexiunea, eu am mai multe informaţii, hai să le luăm pas cu pas. Ce legătură are povestea asta cu dl Iacobescu şi cu împrumutul de 90 de milioane? Hai să explicăm asta şi apoi ajungem la KazMunayGaz.

Cristian Rizea: El [Iacobescu – n.r.] este interfaţa în tot ceea ce a însemnat postul de televiziune România TV pentru Sebastian Ghiţă şi în relaţiile cu bani negri în ceea ce îl priveşte pe Victor Ponta. Alex Iacobescu, acum candidat la Parlament din partea Pro România, a fost singura persoană, vorbim de acel împrumut de 100 de milioane de dolari în tranşe, şi de ce am făcut referire la KazMunayGaz, ca să înţeleagă telespectatorii, a fost singura persoană care nu avea nicio funcţie oficială, dar a făcut partea din delegaţia prim-ministrului Victor Ponta în 2013.

Anca Alexandrescu: Asta o să povestesc eu. Eram acolo. Ştiu exact cum s-a întâmplat. Eu o să povestesc când vom difuza interviul, eu voi povesti acel moment.

Cristian Rizea: În ceea ce priveşte împrumutul: eu am avut o discuţie cu Alex Iacobescu cred că acum zece zile, ai deja discuţia, vreau ca toţi românii să o audă, în care acesta mi-a devoalat, cum să spun, nu direct, dar cred că orice procuror din România care ştie să-şi facă treaba corect şi nu este sluga sistemului, va înţelege după ce va asculta această convorbire că de fapt acel împrumut de 100 de milioane de dolari pe care Ghiţă l-a completat în declaraţia de avere […] este de fapt o mare minciună. Practic, în conversaţia pe care o să o auziţi, voalat, Alex Iacobescu îmi recunoaşte întrebându-mă: „Parcă tu nu ştii ce a fost cu acel împrumut?”. Când eu i-am spus că de fapt nu a fost nimic şi a fost doar o formă de a acoperi anumiţi bani negri, care vor intra în buzunarele lui Victor Ponta şi atunci trebuia o bază legală, o creanţă.

Anca Alexandrescu: Cristian Rizea, ai dovezi că aceşti bani din declaraţia lui Ghiţă ar fi urmat să ajungă la Victor Ponta?

Cristian Rizea: Da, şi o să explic acum ce procurorii ori nu au vrut ori nu au ştiut... De ce spun asta? În 2012, când Sebastian Ghiţă a intrat în Parlamentul României, eu povestesc toate astea în volumul doi, o să vedeţi, întâmplarea a făcut să ne întâlnim în biroul lui Dorin Cocoş, de la Euro Hotel. Sebastian Ghiţă nu era încă Parlamentar. Eu urma să îmi câştig al doilea mandat, eu eram deja. Ne-am întâlnit acolo, el având o relaţie foarte apropiată cu cuplul Dorin Cocoş - Elena Udrea. Elena era încă atunci cu Dorin şi în birou acolo, chiar Ghiţă spunea: Aoleu, ce fac, acum completez declaraţia de avere, trebuie să îmi trec acum zeci de milioane, ce am eu, făcând şi puţina paradă cu averea pe care o deţine, iar Dorin i-a spus, în faţa mea: Sebi [...] mai bine nu te băga, uite Elena prin ce trece, [...] Mai bine nu te băga în Parlament. Trebuie apoi să scrii totul, să vezi apoi probleme. [...] Sebi nu a ascultat de sfatul lui Cocoş, pentru că el ştia că are un drum al lui alături de prietenul său Victor Ponta cu care avea de făcut nişte lucruri. Asta se întâmpla în toamna, în 2012. [...] În 2012, Victor Ponta din luna mai era deja premier, după ce guvernul Mihai Răzvan Ungureanu căzuse prin moţiune de cenzură. El deja intrase în pâine, se familiarizase cu acel contract, cu KazMunay. Să spunem telespectatorilor despre ce e vorba. E vorba despre datoria pe care acea societate din Kazahstan o are către România sau o avea atunci, că acum nu o mai are, privind rafinăria Rompetrol pe care ei o deţin, cea care a fost a lui Dinu Patriciu, de la care au cumpărat-o. (…) Ei aveau o datorie de 600 de milioane de dolari. Ponta s-a familiarizat, ştia toate documentele, ştia absolut tot din punct de vedere juridic.

Anca Alexandrescu: Era un proces pe rol, eu eram acolo.

Cristian Rizea: Era un proces din partea Guvernului României care a dat în judecată societatea respectivă. (..) Acolo este cea mai mare combinaţie pe care Victor Ponta a făcut-o în calitatea sa de prim-ministru în cei trei ani de mandat.

Anca Alexandrescu: Ai dovezi în acest sens, pentru că eu am lucrat atunci la guvern, ştiu exact ce s-a întâmplat atunci, am şi fost în deplasarea din Kazahstan. Confirm că Iacobescu atunci l-a însoţit pe Ponta, nu am înţeles niciodată de ce. Am lucrat apoi, ani mai târziu, la Rompetrol şi stiu cu ce probleme s-au confruntat. Adică a tras foarte tare din cauza lui Ponta compania respectivă, nu ştiu cine ce a făcut, cum au făcut, nu am avut niciun fel de dovadă, dar au avut de suferit din punct de vedere politic ulterior din cauza acestor suspiciuni.

Cristian Rizea: Victor Ponta a cunoscut toată situaţia, a discutat-o cu prietenul şi tovarăşul sau de combinaţii Sebastian Ghiţă, aşa cum spuneam borseta lui Victor Ponta de fiecare dată, cel la care apela de fiecare dată când avea nevoie de susţinere financiară pentru toate extravaganţele sale din străinătate. Au pus la cale totul. Atunci a inventat acest Sebastian Ghiţă împrumutul către cel mai bun, prietenul său cel mai bun.

Anca Alexandrescu: Am două întrebări - dl Ghiţă a spus, când a venit vorba de acest împrumut, că el a avut mai multe încasări din vânzarea nenumăratelor societăţi pe care le-a avut şi sigur că are nişte zeci de milioane de euro. (…) Dar de ce era nevoie să dea acest împrumut dl Iacobescu? Asta e întrebarea. Şi nu e vorba de 9 sau 90 de mil de lei, e vorba de peste 90 de milioane de euro. Şi pentru ce i-a dat acestui domn împrumutul respectiv? A verificat cineva dacă banii există fizic într-un cont? Pentru că eu am văzut că procurorii la momentul respectiv ar fi verificat şi că n-ar fi existat banii fizic.

Cristian Rizea: Eu am verificat, am şi timp la dispoziţie, şi am luat toate declaraţiile de avere ale lui Sebastian Ghiţă din 2012 când a intrat în Parlament. Odată la 6 luni, trebuie completată această declaraţie de avere, dacă apar modificări. Am urmărit tot traseul banilor. Niciodată, nu există nici măcar un euro pentru care să se specifice modalitatea prin care i s-a acordat lui Iacobescu. Cont bancar, plata cash, transferuri de orice fel, de oriunde - nimic, nimic, nimic. E incredibil cum Agenţia Naţională de Integritate, condusă de Horia Georgescu, a închis ochii la acest împrumut fictiv. Vor fi mari surprize pentru că nişte oameni au vorbit. Nu nişte oameni din România, există dovezi şi veţi vedea că ele vor apărea, chiar în volumul doi. Dacă până atunci procurorii nu vor desluşi, ceea ce eu îi ajut şi le pun pe masă în sprijinul aflării adevărului.

Anca Alexandrescu: Unde apare legătura cu Victor Ponta? Unde se face conexiunea asta cu aceşti bani? Pentru că tu mi-ai spus la un moment dat că Victor Ponta ar avea nişte bani în Turcia, de asemenea, că are şi nişte case, în afara ţării.

Cristian Rizea: Conexiunea era prin acest Alex Iacobescu. Pentru că Sebi Ghiţă nu avea încredere în absolut nimeni altcineva să-i pună practic... vă daţi seama, el a semnat un împrumut fictiv. A pus în declaraţia de avere că a împrumutat, dar el nu a împrumutat în mod real nimic. Aici e toată şmecheria, totul e fictiv. Dar vă daţi seama, trebuia să facă asta cuiva în care avea încredere că ăla nu vine mâine-poimâine îl dă în judecată şi îl execută pentru 100 de milioane. Vă daţi seama ce încredere să ai într-un om să-i pui asta pe tavă? […)]Dar Sebi Ghiţă avea încredere pentru că Iacobescu fusese complicele lui la multe combinaţii ilegale. Ei au gândit-o de când a preluat Ponta funcţia de prim-ministru. De aia spun eu că a fost totul premeditat. În momentul în care Ponta a avut o întâlnire în 2012 cu KazMunayGaz, [...] a avut o tatonare în care a înţeles cum poate să facă această afacere. S-au stabilit cuantumurile şpăgii, absolut tot.

În 2013, după noua desemnare de către Traian Băsescu pentru Victor Ponta ca premier, a avut loc celebra vizită, a doua, de la Astana, capitala Kazahstanului [...] Acolo, în acea delegaţie oficială, [...] Alexandru Iacobescu e singurul care nu avea nicio calitate oficială să se urce alături de prim-ministru în acel avion. Acolo, în spatele uşilor închise, după semnarea acelui memorandum prin care Ponta a fost de acord să şteargă datoria de 600 de milioane de dolari pe care compania KazMunayGaz o avea către România, după ce a fost de acord ca statul român să retragă toate acţiunile din justiţie pe care le făcuse la adresa la KazMunayGaz pentru a stinge acest litigiu, Alex Iacobescu s-a întâlnit cu o persoană din conducerea KazMunay, în privat, unde a semnat un act prin care a cesionat creanţa respectivă, banii aceia pe care el chipurile îi deţinea, de 100 milioane de dolari, dar fizic el nu avea nimic, decât o hârtie.

Anca Alexandrescu: Ai această dovadă?

Cristian Rizea: Da, există această dovadă şi va apărea foarte curând.

Anca Alexandrescu: Este o bombă, va fi explozie în politica românească, dacă există o asemenea hârtie.

Cristian Rizea: Aici e toată cheia operaţiunii: Alex Iacobescu a cesionat acea creanţă, cuiva, unei persoane private recomandată de conducerea KazMunay, iar după ce acea persoană practic a avut acea hârtie în mână în care era deţinătorul a 100 de milioane de dolari, cei de la KazMunay i-au virat lui Ponta suma respectivă într-un cont secret pe care acesta îl deţine la o bancă din Turcia. Ăsta e motivul pentru care Iacobescu s-a urcat în avion, trebuia să semneze documentele pregătite de cei de acolo pentru ca respectivii din anturajul conducerii KazMunayGaz să facă toate diligenţele pentru ca acei bani să ajungă fizic la Victor Ponta. Pentru că Ponta îşi făcuse treaba, îşi merita banii negociaţi. El a vândut, stimaţi români, îmi asum ce spun, Victor Ponta a vândut interesele României pentru o sută de milioane de dolari. A trădat România pentru bani. Ăsta este adevăratul Victor Ponta.

Anca Alexandrescu: Dar e foarte uşor de verificat, dacă autorităţile române se apucă să ceară documente, ai spus din Turcia, da?

Cristian Rizea: Din Turcia, să ceară documente şi de la cei de la KazMunay, să ne spună unde au avut loc întâlnirile private.

Anca Alexandrescu: Astea sunt date care ţin poate de serviciul de informaţii externe, mă gândesc. Şi tot pe lista de candidaţi de la Pro România a apărut Silviu Predoiu, fostul director adjunct de la SIE. Putem să punem lucrurile împreună şi să spunem că există o legătură şi că Victor Ponta ar fi fost protejat din acest punct de vedere?

Cristian Rizea: Da [...] Fostul şef al SIE Silviu Predoiu ocupă poziţia 3 pe lista de deputaţi de la Bucureşti, după Victor Ponta şi Gabriela Podaşcă. Am şi o întrebare retorică: îi cer domnului general Silviu Predoiu să spună el românilor banca unde se află banii lui Victor Ponta, pentru că acolo şi domnia sa deţine o anumită sumă de bani şi o spun cu responsabilitate şi chiar profit [...] să-l întreb pe Predoiu dacă îl cunoaşte pe Dragoş Nedelcu şi dacă îmi va confirma, sper că are această coloană vertebrală, [...] să ne spună şi câţi bani a primit de la Dragoş Nedelcu de-a lungul anilor.

Anca Alexandrescu: Să ne întoarcem la Victor Ponta şi la casele lui. Ai spus că ar avea nişte sume de bani în conturi din afara ţării. De asemenea, mi-ai spus în alte episoade că ar deţine nişte proprietăţi în afara ţării.

Cristian Rizea: În Turcia deţine un cont care-l face să stea liniştit, nu numai viaţa domniei sale şi a familiei, ci şi a altor generaţii...

Anca Alexandrescu: Dar deţine şi o proprietate care nu e declarată în declaraţia de avere, unde merge să-şi sărbătorească ziua, [...] şi anul acesta mi-a spus cineva că l-a văzut pe Sebastian Ghiţă împreună cu Victor Ponta exact în preajma zilei sale de naştere la Istanbul. Sunt mai multe persoane care au vizitat casa lui Victor Ponta de la Istanbul, ştiu despre ce vorbesc. Deci asta e certitudine. Mai ai cunoştinţe şi de alte proprietăţi ale lui Victor Ponta?

Cristian Rizea: Eu ştiu de această vilă din Istanbul. Aveam şi eu trei fotografii de acolo, ştiu că mai aveţi şi voi altele. Într-adevăr, ştiu că există şi aceste ultime informaţii legate de aniversarea de naştere pe care Victor Ponta a avut-o în luna septembrie şi şi-a făcut-o la Istanbul. Victor Ponta deţine şi încă o proprietate la Miami şi o să prezentăm pozele.

Anca Alexandrescu: Fac o legătură cu ceea ce spui Cristian Rizea şi cred că e important să precizăm: după ce şi-a dat demisia de la Guvern, Ponta a stat o perioadă lungă de timp plecat din ţară. În prima fază a fost la golf în Bulgaria, la vila lui Pescariu. După aceea, la începutul anului 2016 s-a plimbat foarte mult prin America, şi a fost şi în zona unde spui tu că ar avea proprietate, există fotografii cu prezenţa domniei sale în acea zonă, însă de aici şi până la a spune că are o proprietate acolo e distanţă lungă.

Cristian Rizea: Anca, va fi o bombă până voi face această dezvăluire public, mai lasă-mă să păstrez misterul şi pentru volumul doi. Veţi vedea ce personaj din afara ţării i-a cumpărat acea vilă lui Victor Ponta!

Anca Alexandrescu: Întrebarea mea totuşi este - sunt atâtea lucruri dezvăluite aici. Chiar dacă sunt dosare de la DNA Ploieşti, acolo unde au existat suspiciuni că dosarele ar fi construite pe probe false şi de ce mă duc aici - nu există nicio urmare. Adică totul a fost închis în privinţa lui Ponta? Şi aici vreau să te întreb, tu aveai cunoştinţă de faptul că procurorul Liviu Tudose, care a fost într-un război pe faţă cu Onea şi cu Negulescu şi ulterior arestat, apoi achitat - o poveste foarte complicată -, ştiai că acest domn e naşul de cununie al fratelui lui Alex Iacobescu?

Cristian Rizea: Da. Am auzit şi eu asta, n-am participat la evenimentul respectiv, dar ştiam că Liviu Tudose este unul din “brelocurile” lui Sebastian Ghiţă, ca să mă exprim plastic. Oamenii folosiţi de acolo din instituţiile statului de pe plan local, folosiţi de ei de grupul infracţional din Ploieşti, condus de Sebastian Ghiţă - cu Liviu Uruc, cu Alex Iacobescu, cu fratele acestuia, cu fratele lui Sebastian Ghiţă, cu Alexandru Nanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne