Furia Turciei cu privire la Gaza intensifică tensiunile cu Uniunea Europeană

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
D.B.
10.11.2023

În timp ce relaţiile Turciei cu Uniunea Europeană sunt tensionate din cauza standardelor democratice ale acesteia, poziţia pro-palestiniană a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan privind războiul dintre Israel şi Hamas pune şi mai mult la încercare legăturile, potrivit France24.

După ce raidul sângeros din 7 octombrie al luptătorilor Hamas a declanşat bombardamentul neîncetat al Israelului asupra Gaza, Erdogan a încercat iniţial să poziţioneze Turcia ca mediator.

Dar această ambiţie aparentă s-a evaporat luna trecută, după ce liderul turc a prezentat Hamas nu ca pe un grup terorist, ci ca pe nişte "eliberatori" sau "mujahedini" care luptă pentru pământul lor.

Turcia este, din punct de vedere tehnic, un candidat pentru o eventuală aderare la UE şi, chiar dacă această perspectivă pare îndepărtată, Bruxelles-ul ar prefera ca Ankara să susţină mai degrabă decât să concureze cu poziţiile sale.

"Ceea ce spune preşedintele se reflectă prost aici, la Bruxelles. Întotdeauna ne aşteptăm ca Turcia să se alinieze cu noi în politica externă", a declarat un oficial UE care a dorit să rămână anonim.

Erdogan, un musulman devotat şi fervent susţinător al drepturilor palestinienilor, şi-a înăsprit criticile pe măsură ce numărul morţilor civili din Gaza a crescut, acuzând Israelul de comiterea de crime de război şi rechemând ambasadorul Turciei la Tel Aviv.

El a condus un miting la Istanbul, organizat de partidul său de guvernământ, cu doar o zi înainte de sărbătorirea centenarului Republicii Turcia, la 29 octombrie.

"În raportul său privind progresele înregistrate de ţările candidate în vederea îndeplinirii criteriilor de aderare la UE, publicat miercuri, UE a declarat că politica externă unilaterală a Turciei rămâne în contradicţie cu priorităţile blocului."

"Din ce în ce mai dificil"

Acesta a precizat că Ankara a menţinut o rată de aliniere foarte scăzută, de 10%, cu poziţia UE în materie de politică externă şi de securitate, faţă de 8% în 2022.

"Retorica sa de susţinere a grupului terorist Hamas în urma atacurilor acestuia împotriva Israelului [...] este în dezacord total cu abordarea UE", a adăugat raportul.

Analiştii se tem că poziţia lui Erdogan cu privire la Israel şi Gaza ar putea să dea peste cap relaţia sa diplomatică cu Occidentul după victoria la realegerea din mai.

"Poziţia lui Erdogan privind conflictul Israel-Gaza se adaugă la tensiunile tot mai mari dintre Turcia şi Occident legate de probleme mai vechi, inclusiv aderarea la UE", a declarat Hamish Kinnear, analist senior pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la compania de informaţii despre riscuri Verisk Maplecroft.

Relaţiile dintre Turcia şi UE au fost în impas de la lansarea negocierilor de aderare în 2005.

Oficialii UE spun că entuziasmul iniţial s-a evaporat şi că a existat o divergenţă notabilă faţă de valorile occidentale, la care se adaugă lipsa de angajament politic pentru implementarea reformelor.

Războiul din Gaza exacerbează o relaţie deja dificilă.

"Când a început războiul din Gaza, mulţi dintre noi au crezut că Turcia ar putea fi un broker onest şi un actor important în difuzarea tensiunilor din regiune", a declarat un alt oficial UE.

"Locul greşit în istorie"

"Am fost foarte entuziaşti când am văzut rolul semnificativ pe care Turcia l-a jucat în reluarea exporturilor de cereale (ucrainene) prin Marea Neagră", a adăugat oficialul, referindu-se la rolul Ankarei în încercarea de a gestiona eforturile Rusiei de a bloca transportul maritim ucrainean.

Retorica lui Erdogan cu privire la Gaza a pus însă capăt acestor speranţe.

"Europa trebuie să colaboreze cu Turcia, dar devine din ce în ce mai dificil", a declarat unul dintre oficialii europeni.

Cel mai important europarlamentar al Parlamentului European pentru relaţiile cu Turcia, Nacho Sanchez Amor, a declarat că poziţia pro-Hamas a lui Erdogan nu a trecut neobservată.

"Dacă înfăţişezi Hamas drept luptători pentru libertate, alţii vor vedea PKK drept luptători pentru libertate şi atunci va fi o problemă", a spus el, făcând aluzie la Partidul Muncitorilor din Kurdistan, scos în afara legii, care este catalogat drept grup terorist de către Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Ministerul de Externe al Turciei a răspuns la raportul UE într-o declaraţie făcută miercuri seara târziu, spunând următoarele:

"Considerăm ca o formă de laudă evaluarea din text care critică poziţia ţării noastre în legătură cu războiul Hamas-Israel ca fiind complet incompatibilă cu UE".

"Simţim nevoia de a reaminti UE, care se află într-un loc greşit în istorie, că politicile bazate pe valori universale, pe dreptul internaţional şi pe principiile umanitare ar trebui să fie aplicabile nu doar Ucrainei sau unei alte regiuni din Europa, ci şi întregii lumi, inclusiv Orientului Mijlociu", a adăugat acesta.

Salvele lui Erdogan la adresa Israelului nu sunt o noutate, dar expertul în politică externă Serkan Demirtaş a declarat că războiul din Gaza de astăzi "arată că diferenţele de interese geopolitice dintre cele două părţi se adâncesc treptat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor