Fursecuri rapide cu gem de caise şi nucă pralinată

Fursecuri rapide cu gem de caise şi nuci
Fursecuri rapide cu gem de caise şi nuci (Maria Matyiku / Epoch Times)

Visaţi la ceva dulce pe lângă cafea, dar sunteţi în criză de timp? Vă sugerăm această reţetă rapidă de fursecuri, care se coc sub formă de foaie ca orice altă prăjitură clasică, şi care, după ce s-au copt se pot tăia în diferite forme după dorinţă.

Aceste fursecuri pline de arome, au un strat subţire de aluat crocant cu o uşoară aromă de unt, la care se simte atât parfumul gemului de caise, vanilie şi lămâie cât şi gustul deosebit al nucilor pralinate. După preferinţă, gemul de caise se poate înlocui cu cel de vişine, prune, gutui, etc.

Ingrediente:

pentru aluat:
80 g unt,
100 g zahăr,
1 ou,
1 1/2 căni de făină,
1 praf de sare,
½ pachet de praf de copt,

umplutură:
1 borcan de gem de caise,
2 linguri de amidon,
coaja rasă de la o lămâie,
1 pliculeţ de vanilie,

80 g nucă mărunţită

Modul de preparare:

Cuptorul se încinge la temperatura 180C.

Mai întâi se face aluatul. Într-un castron, se amestecă untul tăiat în bucăţi mai mici cu zahărul, făina, oul, o jumătate de pacheţel de praf de copt şi un praf de sare. Când compoziţia a devenit omogenă, aluatul se întinde în tavă de copt, presând uşor cu degetele pentru a uniformiza foaia de aluat.

Tava se pune la cuptor pentru 15 minute.

Între timp se prepară umplutura. Într-un vas, se amestecă gemul cu amidonul, vanilia şi coaja rasă de lămâie. Nucile, fie se mărunţesc cu ajutorul unui cuţit, fie se pun în blender pentru câteva secunde.

După 15 minute, tava se scoate din cuptor, iar pe deasupra aluatului se întinde amestecul de gem în strat uniform. Se dă din nou la cuptor pentru câteva minute, pentru a lăsa gemul să facă o crustă subţire.

Tava se scoate din nou din cuptor pentru a se presăra pe deasupra nuca mărunţită. Rolul crustei subţiri deasupra gemului este de-a ţine nuca deasupra şi a o împiedica să cadă în amestecul de gem.

Se pune din nou la cuptor pentru încă 15 minute, apoi se scoate şi se lasă să se răcească în tavă.

După ce s-a răcit, se taie fâşii de 2-3 cm, în funcţie de mărimea pe care o doriţi pentru fursecuri. Fâşiile se pot tăia în formă de romburi, pătrate sau alte forme după preferinţă. Fursecurile se pot ţine şi 2-3 săptămâni în cutii de carton.